David Frederick Attenborough, milyonlarca insanı dünyanın dört bir yanından çeşitli hayvanlarla tanıştıran bir doğa tarihçisi ve yayıncıdır. Aynı zamanda önemli bir iklim değişikliği aktivistidir. David, 50 yıldan uzun süredir doğa tarihi programlarının yüzü ve sesi oldu. Öyle ki adını ilk defa duyuyor olsanız bile Attenborough’un sesini mutlaka tanıyorsunuzdur. Doğa belgeselleri ile bir efsane haline gelen David ayrıca, Instagram’da sadece birkaç saat içinde milyonlarca takipçi kazanarak rekor kırmıştı. Sizler için doğa belgesellerinin efsanevi yüzü ve sesi David Frederick Attenborough kimdir ve belgeselleri nelerdir gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Bilgi Patlamasına Hazır Olun! Kesinlikle İzlenmesi Gereken Ufkunu Genişletecek 21 Belgesel”
David Attenborough kimdir?
David Frederick Attenborough, 8 Mayıs 1926’da Londra’nın Isleworth bölgesinde doğdu. O ve iki erkek kardeşi, babalarının üniversite müdürü ve yazar olduğu Leicester’daki University College kampüsünde büyüdü. David, çocukluğunda doğaya ve hayvanlara karşı büyük bir ilgi duyuyordu ve 7 yaşına geldiğinde etkileyici bir kuş yumurtası ve fosil koleksiyonu toplamıştı. David, okulu bitirdikten sonra Cambridge Üniversitesi’nde doğa bilimleri üzerine burs kazandı. 1947’de mezun olduktan sonra David, Kraliyet Donanması’nda iki yıl hizmet vermek üzere askere alındı. Bu süreyi Kuzey Galler’de bir gemide geçirdi.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Çanlar Bizim İçin Çalıyor! Tehlikenin Farkına Varmanızı Sağlayacak Küresel Isınmaya Dikkat Çeken Belgeseller ve Filmler”
David Attenborough’un kariyeri
Savaş bittikten sonra Londra’ya döndü. Bir televizyona sahip olmamasına rağmen (kendisi yalnızca bir televizyon programı izlemiş) BBC için televizyon yapımcısı olarak eğitim almaya başladı. 1952’de BBC yapımcısı olarak çalışıyordu. Bu onun televizyondaki muhteşem kariyerinin başlangıcıydı.
1954’te, ‘Zoo Quest’ adlı başarılı bir televizyon dizisi yapmaya başladı. Dizi, hayvanları vahşi doğada filme alarak, izleyicilerin hayvanları bazen uzak ve egzotik yerlerdeki doğal ortamlarında görmelerine olanak tanıdı. BBC Two 1965’te kuruldu ve David hem kontrolör hem de programlama direktörü olarak çalışmaya başladı. Doğa ve tarihle ilgili eğitim programlarını izleyicilerle buluşturmaya devam etti. Daha sonra 1972’de kendi isteklerini gerçekleştirmek ve bağımsız çalışmak için BBC’den istifa etti.
David Attenborough’un belgeselleri
David, çığır açan belgeselleriyle dünyayı gerçekten evimize kadar getirmiş bir isim. Gezegenin her yerinde nesilleri doğayla tanıştıran 100’den fazla belgeselin yapımcılığını, yazımını ve anlatımını yaptı. İşte onlardan bir kaçı…
Attenborough birçok televizyon programını tek başına yazıp seslendirse de en başarılı programı, ilk kez 1976’da yayınlanan Life on Earth idi. Life on Earth, yaban hayatını ve dünyanın dört bir yanındaki doğanın evrimini araştıran 96 bölümlük bir belgesel dizisiydi. Belgesel çok popülerdi ve 500 milyondan fazla kişi izledi. 1998’de The Life of Birds, 2001’de The Blue Planet, 2006’da Yeryüzü (Planet Earth) ve 2011’de Kutuplar Atlası (Frozen Planet)‘ı yarattı.
David Attenborough 2020’de, Netflix’te “Gezegenimizde Bir Yaşam” adlı yeni bir belgesel dizisi yayınladı. Bu belgesel, insanlığın doğa üzerindeki etkisini belgeledi ve David gelecek nesiller için bir umut mesajı verdi.
Pek çok doğa tarihi televizyon programı yapmanın yanı sıra, ünlü ismin yayınlanmış birçok kitabı da bulunmaktadır. “Zoo Quest” kitap serisi, dünya çapında yaptığı keşif gezilerinde karşılaştığı hayvanların anlatımlarını içeriyor.
David Attenborough’un çevresel çabaları
David Attenborough’un ilk çalışmaları daha çok doğal dünyanın harikalarına odaklanırken, daha sonraki çalışmaları çevreyi daha çok destekledi. İnsanları yaşamlarında biyolojik çeşitliliğin yeniden sağlanmasına yardımcı olacak değişiklikler yapmaya çağırdı. Öne sürdüğü öneriler arasında yenilenebilir enerjiye geçilmesi, et tüketiminin azaltılması ve doğanın korunması için daha fazla alanın ayrılması yer alıyor.
Kendisi Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın Birleşik Krallık elçisidir ve COP26 İklim Değişikliği Konferansı’nda önemli bir konuşmacı olarak yer almış ve dünya liderlerini iklim değişikliğiyle mücadelede harekete geçmeye çağırmıştır.
David Attenborough’un başarıları
David, kariyeri boyunca birçok ödül kazandı. Gezegenimizin ve doğanın korunmasına olan bağlılığından dolayı 2022 yılında Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi oldu. Ayrıca Kraliçe II. Elizabeth’ten şövalyelik unvanı aldı ve kendisine Sir David Attenborough unvanı verildi. Prestijli ödüllerin yanı sıra, pek çok farklı canlı türüne David Attenborough’un adı verildi.
David Attenborough hakkında 5 şaşırtıcı bilgi
- David, dünyadaki her kıtayı ziyaret etti. Tarihin en çok seyahat eden insanlarından biri olduğu düşünülüyor.
- Kertenkelelerden kelebeklere, bitkilerden çiçeklere kadar pek çok farklı türe onun adı verildi.
- Siyah beyaz, renkli, HD, 3D ve 4K yayınlanan programlarda BAFTA kazanan tek kişidir.
- David’in erkek kardeşi Richard Attenborough’dur. Richard Attenborough, ödüllü bir oyuncu ve yönetmendir.
- David’in sevmediği tek hayvan faredir.