Datça, Muğla’nın Ege ile Akdeniz’i birbirine bağladığı kavşakta yer alan, dokusu bozulmamış en güzel ilçelerinden biri. Doğal dokusu, zengin coğrafyası ve eşsiz deniziyle özellikle kalabalık ve yorucu tatil yerlerinden kaçanlara hoş bir tatil sunuyor. Huzuru arayanlara, her türlü kaliteli ve sakin tatil deneyimi yaşatacak Datça, kıyılarımızın bol mavi bayraklı plajlarına sahip.
1. Datça Limanı ve tekne turları
Çevresindeki balık lokantaları ve kafeleriyle Datça Limanı şirin ilçenin en turistik bölgelerinden biri. Limandan günübirlik düzenlenen turlara katılabilir ve kendinizi mavinin eşsiz zarafeti içinde bulabilirsiniz.
2. Tarihin derinliklerine kısa bir yolculuk; Knidos Antik Kenti
M.Ö. 3. yüzyıla dayanan Knidos Antik Kenti’nin güzelliği ve tarihi dokusu günümüzde de kendini koruyor. Bu güzel ve şirin ilçeye gelirseniz görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında Knidos Antik Kenti yer alıyor.
3. Taş evleriyle Eski Datça ve Can Yücel’in Evi
Begonyalarla süslü, daracık, taş kaplı sokakları ile en hayran kalacağınız yerlerden biri de Eski Datça. Tertemiz ve mis kokulu sokaklarının, taş evlerle buluştuğu bölgede Can Yücel’in evi de var. Datça’ya gelenlerin ilk görmesi gereken yerlerden biri bu bölge, hatta tutacağınız otel veya pansiyonu buradan seçip Eski Datça’nın keyfini daha çok sürebilirsiniz.
4. Doğa, Huzur, Sakinlik; Ovabükü Plajı…
Doğayla iç içe, huzurlu bir tatil geçirmenin yolu Datça’dan geçiyor. Ovabükü bu kriteri karşılayabilecek cinsten, son derece doğal bir plaj.
5. Sığ kıyıya sahip plaj tercih edenler için Hayıtbükü Plajı
Sığ denizi ve rüzgara karşı korunaklı konumuyla çocuklu ailelere elverişli bir plaj olan Hayıtbükü, Mesudiye Köyü’nde yer alıyor.
6. Yapmadan dönme; Şarap Tadımı
Datça’yı o koy senin bu koy benim çılgınlar gibi gezerken, bu şirin ilçede şarap tadımı yapabileceğiniz şarap mahzenleri de yer alıyor.
7. Görmeden gelme; Kızlan Yel Değirmenleri
Adını aldığı köye varmadan, yol üzerinde bulunan yel değirmenleri, içinin ahşap dokusu ve çark ve mekanizmasıyla Datça’nın önemli yerlerinden biri.
8. Merkezden bir seçki; Kumluk
Gerek plajıyla, gerekse balık restoranlarıyla Kumluk bölgenin diğer koylarına alternatif, Datça’da tercih edilecek bir yer.
9. Doğal ürün peşinde koşanlara gidilebilecek ilk öneri; Zeytin Çiftlikleri
Datça deyince ilk akla gelenlerden biri de doğal ürünlerdir. Özellikle zeytin ve zeytin ürünleri yetiştiriciliğinde bölgenin popülaritesi, zeytinciliğin turizm alanında da yer bulduğunun kanıtı. Burada satış yapan yerlerden doğal zeytin ürünleri satın alabilirsiniz.
10. Huzur mu dediniz? Fazla uzaklarda aramayın, Palamutbükü’ne gidin
Datça’da son yılların en popüler koylarından biri olan Palamutbükü kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta. Mavi denizinin yeşil doğasıyla buluştuğu Palamutbükü sakin ve huzurlu tatil arayanların ilk tercih edeceği koy olabilir.
11. Taşlık Plajı ve Ilıca Gölet
İlçenin diğer koylarının olduğu gibi, Taşlık Plajı da mavi bayrak sahibi plajları arasında. Merkezden plaja giderken Taşlık Yolu ve Ilıca Gölet’e gidebilirsiniz. Taşlık Plajı’nın sonunda yer alan göletin kaynayan şifalı suyu ile masaj yaptırabilirsiniz.
12. Mesudiye Koyları
Yarımadanın Akdeniz’e bakan kısmında yer alan Mesudiye Koyları, bilinçli bölge halkının desteğiyle doğallığını koruyan koylardan biri. Koya varana kadar geçeceğiniz yolda bir sürü güzel manzaraya rastlayabilirsiniz.
13. Şehir hayatından en çok yorulan ve kaçmak isteyenlere gelsin; Domuzbükü
Tur teknelerinin de uğradığı Domuzbükü doğallığını koruyan en önemli yerlerden biri. Koy teknolojiden o kadar izole ki; elektirik jenaretörlerden, içme suyu ise kuyulardan sağlanıyor.
14. Tarihle ikinci yüzleşme; Reşadiye
Datça’nın ilk kurulduğu yer olan Reşadiye tarihi ve doğal yapısıyla bozulmaya yüz tutmuş yerlerden kendini izole ediyor. Zeytin çiftlikleri ve şarap bağlarının olduğu yer de Reşadiye’dir.
15. Kızılbük
Kum ve çakıl karışımı bir plaja sahip Kızılbük, Hayıtbükü Plajı’nın tam karşısında yer alıyor. Sakinliğiyle, daha kalabalık ve hareketli olan koylara alternatif Kızılbük, şehrin kalabağından kaçanların Datça’da ilk tercih edebileceği koylardan biri.
Bonus 1; Datça’da yapabileceğiniz aktiviteler
Datça’ya kadar gelmişken yalnızca doğallığından, sakinliğinden faydalanmak olmaz. Biraz aktivitelere açık biriyseniz ve bir parça da deniz sporlarına ilginiz varsa sörf, doğanın tılsımlı patikalarında yürüyüş yapmak isterseniz de trekking sporlarını birçok noktada gerçekleştirebilirsiniz.
Bonus 2; Buralara kadar gelmişken “komşuyu” görmek
Kapı vizesiyle gidebileceğiniz Yunanistan‘a bağlı Simi Adası’na, Datça’dan kalkan feribotlarla kısa sürede ulaşabilirsiniz. Datça’ya kadar gelmişken buradan Simi’ye geçmenizi tavsiye ederiz.