Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) geçtiğimiz günlerde DART misyonu kapsamında bir uzay aracı fırlattı. Çift Asteroid Yeniden Yönlendirme Testi (DART) olarak adlandırılan bu misyon tam 330 milyon dolar değerinde. Vandenberg Uzay Gücü Üssü’nden ateşlenen uzay aracı, SpaceX Falcon 9 roketinin üzerine yerleştirildi. NASA bu misyonla Dünya’ya çarpma tehlikesi olan asteroidlerin yörüngelerini değiştirecek teknolojiyi test edecek. Detaylara birlikte bakalım.
Uzay boşluğunda süzülen ve büyüklüğü birkaç yüz metre olan bütün asteroidler Dünya için risk oluşturuyor
Bu asteroidlerin Dünya’ya çarpması kıtasal ölçekte büyük sorunlara yol açabilir. Ancak şu an için Güneş Sistemi’ndeki asteroidler gezegenimiz için risk oluşturmuyor. Fakat bu asteroidlerin yörüngeleri Dünya’nın yörüngesiyle kesişirse işte o zaman çarpışma meydana gelebilir. NASA bu ihtimale karşı yaklaşık 10 yıldır çeşitli çalışmalar yürütüyor. Vandenberg Uzay Gücü Üssü’nden fırlatılan araç, Dimorphos isimli bir asteroide çarparak bu gök cisminin yörüngesini değiştirmeye çalışacak. Program başarılı olursa gelecekte Dünya yörüngesine giren gök cisimlerinin yörüngeleri değiştirilebilecek.
Dimorphos asteroidi şu an için bir tehlike oluşturmuyor. Ancak Dünya’yı korumak amacıyla ilk kez bir gök cisminin yörüngesi değiştirilmeye çalışılıyor
NASA’da görev yapan Kelly Fast, DART misyonu kapsamında Dimorphos’un yörüngesinin çok az değişeceğini belirtiyor. Ona göre önceden tespit edilen bir asteroidi dünya yörüngesinden uzaklaştırmak için bu kadar az değişim yeterli oluyor.
NASA’nın hedef aldığı Dimorphos asteroidi 160 metre çapında. Uzmanlara göre bu büyüklükteki bir gök cismi, çarpışma esnasında ortalama bir nükleer bombanın iki katı büyüklüğünde bir enerji yayabilir
Dimorphos ya da o büyüklükte başka bir asteroidin dünyaya çarpması on binlerce kişinin ölmesine neden olabilir. Öte yandan bilim insanları çapı 300 metreyi aşan asteroidlerin kıta ölçeğinde geniş bir alanı etkileyebileceğini söylüyor.
Her şey planlandığı gibi giderse uzay aracı Eylül 2022’de Dimorphos asteroidine çarpacak. Bu çarpışma Dünya’dan 11 milyon kilometre uzaklıkta gerçekleşecek
24.139 km/s hızla hareket eden uzay aracı, çarpışmanın etkisiyle asteroidin hızını yavaşlatarak yörüngesini değiştirecek. Bilim insanlarına göre asteroidin yörüngesindeki değişim %1 civarında olacak. Aynı zamanda bu ufak değişim Dünya’dan teleskopla ölçülebilecek.
NASA’nın DART misyonundan sorumlu Tom Statler, şu an için Dünya’yı tehdit eden hiçbir asteroidin olmadığını söylüyor. Ancak bilim insanları gelecekteki olası risklere karşı teknoloji geliştirmeye ve testler yapmaya devam ediyor.
İlginizi çekebilir:
Güneş Sisteminden Galaksilere: Uzay Hakkında Merak Edilen 49 İlginç Bilgi