Bazı oyuncular vardır filmlerde bir kere bile görsek yüzlerini asla unutamayız ve farklı filmlerde gördüğümüzde kim olduklarını merak ederiz. Danny Trejo da onlardan biri. Bu ismi belki bilmiyorsunuz, belki filmlerden sadece yüzünü tanıyorsunuz. Machete, Desperado gibi aksiyon filmlerinde boy gösteren Meksikalı sert adam desek belki bilirsiniz. Hollywood filmlerinin en çok aranan karakteristik kötülerinden biri olan Danny Trejo’nun Hollywood filmlerini aratmayan bir hayat hikayesi var. İşte size suç dünyasında başlayıp iyilikle devam eden müthiş bir başarı hikayesi…
1. 8 yaşında esrarla, 12 yaşında kokainle tanıştı…
Pek kolay bir hayatı olmayan Trejo amcasının dayaklarıyla büyür. 8 yaşında iken esrarla 12 yaşındayken de kokainle tanışır ve 15 yaşındayken hapse girer. Danny Trejo bilinen 3 ölüm cezasından kurtulur. Bunlar bir film sahnesi değil, onun gerçek hayatı.
2. Dayak yiyerek, dayak yememeyi öğrenir…
Danny Trejo amcasından yediği dayaklar yüzünden dayak yememeyi öğrenir. Kaliforniya’nın en azılı hapishanelerinde kalan Trejo hapiste boksa başlar ve bu sayede geniş bir arkadaş çevresi edinir. Hapishanede geçirdiği süre boyunca düzenlenen boks şampiyonalarına katılan Trejo, hafif ve orta siklet dallarında Kaliforniya Eyalet Şampiyonu unvanını uzun süre elinde bulundurur ve buradan kazandığı parayla annesinin geçinmesine yardım eder.
3. “Başıma ne geldiyse alkol ve uyuşturucudan geldi.”
Trejo hapisteyken para karşılığında yeni gelen mahkumlara korumalık yapar. Hapiste edindiği arkadaşlarının hemen hemen hepsi katildir. Trejo’nun hapse girmesinin sebebi ise Meksikalı olduğunu göz önünde bulundurursak elbette ki uyuşturucudur. Zaten Meksika denilince akla gelen ilk şey uyuşturucu olmuyor mu? Kendisi de “Başıma ne geldiyse alkol ve uyuşturucudan geldi” diyerek durumu özetliyor.
4. Hapiste seanslara katılır ve uyuşturucu sorunundan kurtulur.
Trejo uyuşturucu ve diğer kötü alışkanlıklarından yine hapisteyken kurtulur. Hapishanede kaldığı süre boyunca sürekli olarak seanslara katılır. Eğitim programının eksiksiz uygular ve kötü alışkanlıklarından bu sayede kurtulur.
5. “Başıma gelen her iyi şeyse birilerine iyilik yapmak sayesinde geldi.”
Trejo hapiste uyuşturucu ile olan bağını kestikten sonra diğer bağımlılara danışmanlık yapmaya başlar. Danışmanlık yaptığı gençlerden birine bir iyilik yapar ve daha sonra aynı kişinin aracı olmasıyla beraber “Runaway Train” isimli filmin setinde çalışmaya başlar. Çalışmak dediysek getir götür işleri; o dönemde Trejo gibi hapisten yeni çıkan birine kimse iyi bir iş vermezdi.
6. Filmin başrolü Eric Roberts’a boks dersleri verir.
Runaway Train setinin öncesinde dış görünüşü ve geçmişinden dolayı herkesin çekindiği ama sonrasında samimiyetiyle yavaş yavaş dikkatleri üzerine çekmeye başlayan Trejo filmin başrol oyuncusu Eric Roberts’a film için boks dersleri vermeye başlar. Danny Trejo filmin yönetmeninin de dikkatini çekmeyi başarır ve filmde ufak bir rol kapıp sinema dünyasına adım atar. Sonrasında Hollywood filmlerinin arana sert adamı haline gelir.
7. Ünlü isimlerle beraber kamera karşısına geçer.
Sonrasında ise keskin yüz hatları, Meksikalı bıyığı, dövmeleri ve uzun saçları ile tanıdığımız Danny Trejo; Jean-Claude Van Damme (Desert Heat 1999), Al Pacino (Heat 1995);, Nicolas Cage (Con Air 1997), Harrison Ford(Six Days Seven Nights 1998) gibi birçok ünlü isimle kamera karşısına geçer.
8. Tesadüfen ortaya çıkan akrabalık…
1995 yılının unutulmaz filmlerinden olan Desperado‘da oynadığı rol ile ilk defa Robert Rodriguez ile beraber çalışır. Bu sırada ise oldukça ilginç bir gerçekle karşı karşıya gelir. Tesadüf eseri, Rodriguez ile kuzen olduklarını öğrenirler. İkilinin daha önceden bu durumdan haberleri yoktur. Desperado sonrasında sürekli Rodriguez ile çalışan Danny Trejo, fırlatma bıçakları, usturası ve diğer kesici aletleri ile filmlerde boy gösterir.
9. Pahalı eşyalara, arabalara, paraya ve amcasına hayır diyerek yeni bir hayat kurdu…
Trejo kendisine teklif edilen pahalı arabalara, eşyalara ve bunun gibi şeylere hayır diyerek kendisi için yeni bir hayat kurdu. Kazandığı paraları diğer oyuncular gibi lüks için değil ıslah evleri ve rehabilitasyon merkezindeki gençlere rehberlik yaparak kullanıyor. Kendisi de eski bir bağımlı olan Trejo gençlerin bu tuzağa düşmemeleri için elinden ne gelirse yapıyor.
10. Ve danışmanların uzun sürede yapamadıklarını 45 dakikada yapıyor.
Trejo’nun rehberlik etmek için uğradığı merkezlerdeki gençler kendisini gördüklerinde pür dikkat kesiliyor ve ona büyük bir güven duyuyorlar. Trejo bu sayede onların yeni bir hayata merhaba demelerine daha kolay yardımcı olabiliyor. Ayrıca onları sinemaya yöneltip çektikleri amatör filmlerde rol alıyor. Boş durmayı hiç sevmeyen Danny Hollywood’da da birçok oyuncunun istemediği yan rolleri hiç şikayet etmeden oynuyor.
11. Suç bataklığından başarıya uzanan yol…
Hayatı bir suç bataklığında başlayan ve kendisi de zamanında bu bataklığa boğazına kadar batmış biri olan Trejo, sonrasında yeni bir sayfa açmış ve hayatına çok güzel başarılar sığdırmayı başarmış biri. Bir röportaj sırasında sorulan “Hep kaba saba, dövmeli, pis Meksikalıyı oynamaktan rahatsız değil misiniz?” sorusuna, vücudunu gösterip “Sen ne diyorsun, ben işte o kaba saba, dövmeli Meksikalıyım!” diyerek ağzının payını vermiştir.
12. İşte Danny Trejo’yu başarıya taşıyan 10 prensip!
Danny Trejo verdiği röportajlarda hayatını anlatmaktan hiç çekinmemiş ve hatalarını nasıl düzelttiğinden hep bahsetmiştir. Bu başarıları kazanmasında kendisine yardımcı olan hayatı boyunca edindiği prensiplerini şu şekilde sıralamıştır.
1. Ayık kafayla düşün.
Trejo ilk ve en önemli prensibinin, ayık kafayla düşünmeye başlamak olduğunu söylemektedir.
2. Asla pes etme
İkinci prensibi ise pes etmemektir.İnsanlarla çok iyi iletişim kurmanın önemini sürekli belirten Danny, rehberlik ettiği çocuklarla da bunu kanıtlıyor.
3. İnsanlarla çok iyi iletişim kur.
İnsanlarla çok iyi iletişim kurmak. İyi iletişim kurmanın ise yardım ederek başladığına dikkat çekiyor.
4. İşe yarar olduğunu unutma.
Dördüncü prensibin ise işe yarar bir şeyler bilmek olduğunu söylüyor. Dayak yiyerek çok iyi boks öğrenmesini ve hapishanede bir yer edinmesini, bu prensiple anlayabilirsiniz. Öğrendiği boksun, onu film setlerine taşıyan bir özelliği olduğunu da unutmayın.
5. Asla gururuna yenik düşme.
Beşinci prensipte asla gururuna yenik düşmemektir. Oynadığı yan roller, öğrenci filmleri ile bu prensibini uyguladığını görebilirsiniz. Günlüğü 30 bin dolarken bile düşük bütçeli öğrenci filmlerinde oynamaktan çekinmemiştir.
6. Samimi ol.
Altıncı prensibi, samimiyet. Rehabilitasyon ve ıslahevlerindeki gençlerle kurduğu iletişimin bir göstergesi olduğunu anlamak hiç de zor değil.
7. Her anını dolu yaşa.
Yedinci prensibi, hayatın her anını dolu dolu yaşamak. Bilindiği üzere Danny Trejo, boş durmaktan hiç hoşlanmaz ve sürekli bir iş kovalar.
8. Aldığın kararı sonuna kadar uygulamaktan çekinme.
Sekizinci prensibi, kararlar alıp sonuna kadar uygulamak. Hapishaneden çıktıktan sonra sunulan olanaklara, lüks yaşama ve amcasına hayır demesinin, alkol ile uyuşturucudan uzaklaşmasının göstergesi bir prensip.
9. İdealler edin.
Dokuzuncu prensibi, idealler edinmek ve hayalleri izlemek. Gençleri sinemaya yönlendirerek onlara uğruna çalışabileekleri bir ideal vermesi bunun kanıtı.
10. Başkalarına ilham kaynağı ol.
Onuncu prensibi de deli gibi çalışıp başkalarına da çalışma şevki vermektir.