Kimya konusunda bir dahi olan Daniel Liu’nun dehası 11 yaşında katıldığı bir organik kimya dersiyle ortaya çıkmıştı. Toledo Üniversitesi’nde katıldığı bir dersin ardından internette de popüler olan Liu’nun birkaç sene içinde hayatı oldukça hızlı ilerledi. Üniversitenin Çevre Sağlığı ve Radyasyon Güvenliği Departmanı normalde 12 yaşın altındaki çocukların sağlık gerekçesiyle laboratuvarlara girmesine izin vermezken Daniel bu konuda bir ilk olmuş ve sonrasında kuralın yok sayılmasına değecek işlere imza atmış.
Daniel Liu 2016 yılında, henüz 11 yaşında bir çocukken popüler oldu.Her şey Çiğdem Kahyaoğlu’nun attığı tweet’le başladı…
Toledo Üniversitesinde bir organik kimya sınıfına katılan Daniel’in adı bir anda sosyal medyada dolaşmaya başladı. Üstelik bu paylaşımı yapan ve organik kimya sınıflarındaki bu küçük çocuğun adını duyuran kişi de bir Türk’tü. O dönem attığı tweetlerle epey güldüren Çiğdem Kahyaoğlu’nun yazdığına göre Daniel, sınıf arkadaşlarına yapamadıkları bir soru olduğu takdirde ona mail atabileceklerini söylüyormuş.
Kimsenin yapamadığını Daniel yapıyordu
O dönem organik kimya sınıfının ortalaması 50’ydi; Daniel ise 99 almıştı. Sınıf arkadaşlarının çözemediği soruları rahatlıkla çözüyordu.
Kimyadaki üstün başarısıyla herkesin takdirini topladı
“Bilim Adamı Bill Nye” adıyla bilinen, Amerika’nın ünlü televizyon programcısı, makine mühendisi ve fen eğitmeni Bill Nye onu fedakarlığı ve başarısı nedeniyle kutladı.
Daniel’in başarısına kayıtsız kalamayanlar arasında Barack Obama da vardı
Ulusal yarışmada şampiyon olup 10 bin dolarlık bir burs kazanan Daniel Liu, Beyaz Saray Bilim Fuarı’nda Barack Obama’yla da görüştü.
O artık üniversiteli bir çocuktu
Organik kimyadan 99 aldıktan sonra orada olmaması için hiçbir sebep yoktu. Daha baştan sınıf arkadaşlarına fark atmıştı bile.
Sırada araştırma görevlisi olmak vardı
Artık çalışma arkadaşları olan hocalarıyla birlikte ilk makalesi yayınlandığında Daniel yalnızca 13 yaşındaydı. Katıldığı bir ders hayatında yeni kapılar açtı; o da zekası ve azmiyle önündeki adımları üçer beşer atladı. Söylediğine göre çok nadiren televizyon izlermiş, film izlemekten pek hoşlanmazmış çünkü ekranda ona gösterilenlerle hayal gücünü sınırlamak istemiyormuş. Bilgisayar oyunlarına ise zaten ihtiyacı yok, çünkü bilim onun en keyifli oyunu. Gelecek planlarında ise tabii ki kimya çalışmak ve bu alanda doktora yapmak varmış.
Kaynak: 1, 2