İngiliz kâşif Wilfred Thesiger’in “Land of Death” yani ölüm diyarı olarak tanımladığı Danakil Çöküntüsü, Etiyopya’nın kuzeydoğusunda, Eritre’nin güneyinde ve Cibuti’nin kuzeybatısında yer alan jeolojik bir çöküntüdür. Tektonik levhaların tam ortasında yer alan ve bu levhaların her sene 1 – 2 cm birbirinden uzaklaşması sonucu oluşan Danakil Çöküntüsü, dünyada yaşamın en zor olduğu bölgelerden biri olarak anılıyor. Bunun nedeni ise yıllık ortalama sıcaklığın 35 derece olması, deniz seviyesinden 100 metre alçakta bulunması ve her sene yalnızca 100 – 200 mm yağış alması…
Gelin şimdi, bu dünyaya ait değilmiş gibi görünen Danakil Çöküntüsü ile ilgili tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.
Danakil Çöküntüsü nerede ve nasıl oluştu?
Danakil Çöküntüsü, Etiyopya’nın Eritre ve Cibuti sınırlarına yakın Afar bölgesindedir. 3 tektonik levhanın her yıl birbirinden 1 – 2 cm uzaklaşmasıyla oluşan çöküntü, uçsuz bucaksız tuzlu düzlükleri, aktif volkanları, maden yatakları ve kavurucu sıcaklarıyla dünyada eşi benzeri olmayan jeolojik yapılara ev sahipliği yapıyor.
Aynı zamanda deniz seviyesinin 100 metre altında olması, 35 santigrat derece ile dünyadaki ortalama en yüksek sıcaklık rekorunu kırması ve yılda sadece 100 – 200 mm yağış alması, Danakil Çöküntüsü’nü yeryüzünde yaşanabilecek en zor yerlerden biri haline getiriyor. Tüm bunlara rağmen bölgenin büyüleyici jeolojisi, Danakil Çöküntüsü’nü macera severler için turistik bir lokasyon yapmayı başardı.
Danakil Çöküntüsü yalnızca turistlerin değil, bilim insanlarının da ilgisini çekiyor. Zira 3,2 milyon yıllık insansı bir fosil olan ve şu anda Addis Ababa’daki Etiyopya Ulusal Müzesi’nde sergilenen “Lucy” Danakil Çöküntüsü’nde bulundu. Bu nedenle Danakil Çöküntüsü, arkeologlar ve paleontologlar için de son yıllarda oldukça değerli bir alan olmaya başladı.
Danakil Çöküntüsü’nde nereleri gezebilirsiniz?
Danakil Çölü veya bilinen ismiyle Danakil Çöküntüsü, Etiyopya’daki Afar üçgeninin bir parçasıdır. Tuz gölleri, volkanlar ve benzersiz hidrotermal havuzlara sahip olan bölge, ziyaretçilere görsel açıdan muazzam bir şölen sunuyor. İşte, Danakil Çöküntüsü’nü ziyaret ettiğinizde tur rehberiniz ile birlikte gezebileceğiniz başlıca yerler:
Erta Ale Volkanı
Erta Ale, Danakil Çöküntüsü’nün 613 metre dışında yükselen bir volkandır. 1928 yılında keşfedilen Erta Ale, aynı zamanda Etiyopya’nın en aktif yanardağı. Aşırı duman solunmasını önlemek için turistlerin mutlaka maske ile ziyaret etmesi öneriliyor. Dışarıdan bakıldığında çok yüksek görünmese de volkanın eğimini zorlu iklim koşuluyla birlikte düşündüğümüzde, misafirleri burada oldukça uzun bir yürüyüş bekliyor olacak. Ayrıca astım veya koah gibi hastalığı olan kişiler için Erta Ale’nin çok uygun bir bölge olmadığını belirtmeliyiz.
Dallol Hidrotermal Havuzları
Erta Ale sıradağlarının kuzeydoğusunda bulunan ve benzersiz hidrotermal havuzlara sahip olan Dallol, Danakil Çölü’ne gerçekleştirilen seyahatlerin esas nedeni diyebiliriz. Bazen yeşil bazen de turuncu renge bürünen hidrotermal havuzlar, aslında Dallol yanardağı kraterinin birer parçaları. Havuzdaki suyun asit oranı fazlasıyla yüksek olduğu için kesinlikle temas etmemek gerekiyor.
Tuz Gölleri
Karum ve Afrera gölleri, Danakil’de yer alan iki hipersalin göldür. Uçsuz bucaksız büyüklükte olan bu göller, Danakil’i ziyaret eden turistlerin mutlaka uğradığı lokasyonlar arasında. Görsel olarak da dünyanın en çarpıcı gölleri arasında yer alıyorlar.
Danakil Çöküntüsü seyahat için güvenli mi?
Oldukça zor bir iklime sahip olmasına rağmen Afar adlı kabile Danakil Çölü’nü kendi toprakları olarak görüyor. Afar kabilesi geçmişte misafirperver olmayışlarıyla biliniyordu ancak günümüzde bölgeyi ziyaret etmek daha güvenli hâle geldi. Zira Danakil Çöküntüsü’ne yapılan tüm gezilerde misafirlere silahlı askeri mangalar eşlik ediyor. Ayrıca turistlere ek koruma sağlamak için çöle bir de karakol açıldı. Tüm bu önlemlerle birlikte Danakil Çöküntüsü’nü ziyaret etmek günümüzde daha güvenli diyebiliriz.
Danakil Çöküntüsü ne zaman ziyaret edilebilir?
Danakil Çöküntüsü’nü ziyaret etmek için yılın en iyi zamanı eylül ile mayıs ayları arasıdır. Çünkü bu aylarda sıcaklık nispeten daha düşüktür. Ayrıca bu dönemde tur gezileri yaygın olduğundan seyahat daha uyguna gelebilir. Haziran ve ağustos ayları arasında ise sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktığı için bu bölgenin ziyaret edilmesi pek önerilmiyor.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Coiba Adası’ndan Danakil Çölü’ne: Asla Gitmek İstemeyeceğiniz 12 Tehlikeli Yer