ABD’li yazar Dan Brown, yarattığı eserlerde kurmacanın temeline gerçekliğin tahlillerinden oluşan bir dizi araştırma ekler. Bu sayede bir metni ayakta tutan faktörlerin en önemlisi olan merak, kendini ve taşıdığı hikâyeyi her anlamda canlı tutar ve yaşatır. Brown, eserlerinde ve anlattığı hikâyelerdeki meseleyi böyle bir düzlem üzerinden yürüttüğü için başarısı ve kalıcılığı sağlanmış olur.
Dan Brown’ın eserlerinden alıntıların yer aldığı liste, tam da yazarın dünyasına açılan pencereyi görmek ve anlamak için uygun satırlar içeriyor.
1. “Her bir neslin buluşlarının yanlış olduğu, bir sonraki neslin teknolojisiyle ispatlandı. Ve asırlarca böyle devam etmişti. İnsan öğrendikçe, bilmediğini anlamıştı”
2. “Zihin, maddenin halini değiştirebilme yetisine sahipti ve bundan da önemlisi fiziki dünyanın belirli bir yönde hareket etmesini sağlayacak güce sahipti”
3. “Bilgi bir araçtır ve tüm araçlar gibi, etkisi onu kullanan kişinin elindedir”
4. “Yeterli sayıda insan aynı şeyi düşünmeye başlarsa, o düşüncenin çekim kuvveti somutlaşır. Ve gerçek bir güç ortaya koyar. Ve fiziki dünyamızda ölçülebilir bir etkisi olur”
5. “Cehennemin en karanlık yerleri, buhran zamanlarında tarafsız kalanlara ayrılmıştır”
6. “Eski bir söz vardır. Genellikle Dante’ye atfedilir. Bu geceyi unutma… Çünkü sonsuzun başlangıcıdır”
7. “İnsan zihninin ilkel ego savunma mekanizması, beynin kaldıramayacağı kadar fazla stres üreten tüm gerçekleri reddeder. Buna ‘inkar’ denir”
8. “Ardımda bıraktığım hediyeyi insanlığın anlaması için dua ediyorum. Hediyem, gelecektir. Hediyem, kurtuluştur. Hediyem, cehennemdir”
10. “Yeni hatıralar oluştuğunda, bu olaylar kısa süreli hafızada yaklaşık 48 saat depolandıktan sonra uzun süreli hafızaya göç ederler”
11. “İnsan aklının hiçbir şey düşünmemesi fizyolojik olarak imkansızdır. Ruhun duyguya ihtiyacı vardır ve ister iyi ister kötü olsun, bu duygu için yakıt aramaya devam eder. Senin sorunun ona yanlış yakıtı vermen”
12. “Cennete çıkmak için hepimiz, hem mecazi hem de gerçek anlamda bir dağı tırmanmak zorundayız”
13. “İnanç sayesinde, birbirimize, kendimize ve daha büyük bir gerçekliğe karşı sorumluluk duyarız”
14. “Birisine, bir sembolün ne anlama geldiğini söylemek, bir şarkının ona kendisini nasıl hissettireceğini söylemekle aynıydı”
15. “Ama etten vücuda gelen insan; kibir, nefret, sabırsızlık ve hırs günahlarına kolay aldanan bir varlıktı”
16. “Zaman bir nehirdir. Ve kitaplar da sandallardır. Birçok cilt, yolculuğuna bu nehirden başlar, parçalanır ve kumlara gömülerek unutulur. Sadece çok ama çok azı zamanın sınavlarını geçer ve gelecek devirleri kutsamak üzere hayatta kalır”