Japonların doğa ile uyum içerisinde hareket eden ve çevreye son derece saygılı insanlar olduğu bilinen bir gerçek. Pek çoğu yalnızca Japonlara özgü olan ve bu kadim milletin doğa konusundaki hassasiyetini gözler önüne seren sayısız örnek var. İşte daisugi adı verilen ve 14. yüzyıldan kalma bir teknik de Japonların bu özenli yaklaşımının en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Uzun zaman önce ortaya çıkan ve yüzyılları aşarak günümüze ulaşan bu geleneksel teknik, Japonların tek bir ağaç dahi kesmeden odun elde etmesine olanak tanıyor! Evet, ilk etapta hayli şaşırtıcı gelse de kadim daisugi tekniği, modern zamanlarda da sürdürülebilir doğa çalışmalarına ilham kaynağı olmaya devam ediyor. İşte Japonların ağaçtan ağaç elde etmelerine olanak veren daisugi tekniği hakkında bilmeniz gerekenler.
Japonların doğa ile uyum içerisinde yaşayan, çevreye ve diğer canlılara saygılı bir millet olduğunu bilmeyen yok
Örneğin uluslararası spor organizasyonlarında tribünlerde saatlerce temizlik yapan Japonlar, bugün nerdeyse bir haber değeri taşımıyor. Üstelik Japonların çevre ve doğa konusundaki hassas yaklaşımını gözler önün seren başka şeyler de var. Daisugi olarak isimlendirilen kadim bir teknik de onlardan biri.
Daisugi tekniği nedir?
Daisugi, en temelde bir ağaç budama tekniği olarak ifade edilebilir. Ancak aynı zamanda Japon toplumunun doğa konusundaki hassasiyetinin güzel bir örneği.
Tekniğin kökenleri ise 14. yüzyıla kadar uzanıyor
Elbette günümüzden uzun zaman önce Kyoto şehrinde ortaya çıktığı bilinen daisugi tekniği, o dönem yaşanan odun kıtlığıyla da yakından ilgili. Yine de bu kadim uygulamanın modern sürdürülebilirlik çalışmalarından bile daha etkileyici ve verimli olduğunu kabul etmek gerekiyor.
Daisugi tekniği Japonların tek bir ağaç dahi kesmeden odun elde etmesine olanak tanıyor
Çünkü bu geleneksel teknik sayesinde Japonlar “ağaçtan ağaç” elde edebiliyor. Daha açıklayıcı bir ifadeyle, daisugi tekniği sayesinde bir ağaç üzerinde başka bir ağaç yetiştirmek mümkün hale geliyor!
Daisugi, genellikle Japon sedir ağaçları üzerinde uygulanan bir teknik
Ancak bu kadim teknik daha başka ağaç türleri üzerinde de uygulanabiliyor. Yine de tekniğin en çok Japon sedir ağacı üzerinde verimli olduğu biliniyor. Peki, bu sıra dışı teknik nasıl uygulanıyor? Japonlar, nasıl oluyor da sanki başka bir ağacın meyvesiymişçesine yeni ağaçlar yetiştirebiliyor?
Daisugi tekniğinde yaşlı sedir ağaçlarının dalları budanıyor. Ancak ağacın köküne ve gövdesine dokunulmuyor
Dalları kesilen ağaç, bir süre boyunca özel bir bakım görüyor. Çeşitli ilaçlarla ağacın adeta yaşama tutunması sağlanıyor. Takip eden süreçte ise tam anlamıyla bir mucize gerçekleşiyor! İlk etapta dalları kesilen ağacın gövdesinden yeni ağaçlar çıkıyor! Hem de bazı durumlarda birden fazla yeni ağaç elde edilebiliyor. Yani bir anlamda daisugi tekniği ile kesilen ağaçlardan meyve yerine ağaç çıktığını ileri sürmek yanlış olmaz.
Bu ilginç ormancılık tekniği doğa dostu olmakla kalmıyor, normalden çok daha güçlü ve esnek odun üretimini de mümkün kılıyor
Bazı bilimsel çalışmalar daisugi ile elde edilen odunların, normal odunlardan katbekat dayanıklı ve esnek olduğunu ortaya koyuyor.
Elbette daisugi tekniği yüzyıllar önce olduğu kadar popüler değil
Ancak Japonya’daki bazı ormanlardaki ağaçlar halen bu teknik ile kesiliyor. Öte yandan bu çevre dostu tekniğin ilginç ürünlerine göz alıcı Japon bahçelerinde de rastlamak mümkün. Her ne kadar eskisi kadar popüler olmasa da daisugi, modern anlamdaki sürdürülebilirlik çalışmalarına ilham veren bir gelenek olarak varlığını sürdürüyor.
Kaynak: 1