Saygı, bütün ilişkilerin ve insanlığın temel taşlarından birisi. Hepimiz, kendimize saygı duyulmasını istediğimiz gibi bizim de saygıyla yaklaştığımız insanlar var. “Sevmesen bile saygı duymak zorundasın” sözü, günlük hayatta sık sık karşılaştığımız bir cümle haline geldi. Oysa birine saygı duymak bir anda gelişmez. Karşınızdaki kim olursa olsun bunu kazanmak zorunda. Tüm duygularınız gibi saygıyı da kontrol edemezsiniz. Eğer biz de saygı duyulan bir insan olmak istiyorsak bunun için çabalamalıyız. Bu yazımızda saygı nasıl kazanılır konusundan bahsedeceğiz. Peki daha fazla saygı görmek için ne yapmalı? Detayları birlikte inceleyelim.
Daha fazla saygı görmek için ne yapmalı?
Saygı duyulan biri olmak için ne yapmalı? Bu sorunun aslında birçok yanıtı var. Bu maddeler çevrenizdekilerin saygısını kazanmak ve saygı duyulan biri olmak için işinize yarayabilir.
1. Nazik olun
Eşiniz ve çocuklarınızdan iş arkadaşlarınıza, marketteki kasiyere kadar gün içinde karşılaştığınız herkese karşı her zaman kibar olun. Biliyoruz, söylemesi yapmaktan daha kolay, özellikle de kötü bir gün geçiriyorsanız. Ancak size saygılı davranılmasını istiyorsanız; siz de aynı özellikleri başkalarına yansıtmalısınız. Kendinize gösterilmesini istediğiniz saygıyı başkalarına gösterin. Nezaket sunmak için yapabileceğiniz eylemleri araştırın. Apartmana girerken arkanızdan gelen kişiye kapıyı tutun veya markette bir ürünü olan kişinin önünüze geçmesine izin verin. Mümkün olduğunca gülümseyin ve teşekkür edin.
2. Saygılı davranın
Belki bu listenin en önemli maddesi bu. Saygı görmek istiyorsanız, siz de başkalarına saygılı davranmak zorundasınız. Gözlerinizi devirmek, cep telefonunuza odaklanmak veya birisi hakkında kötü konuşmak gibi saygısız davranışları ortadan kaldırın. Bu eylemler yalnızca etkileşimde bulunduğunuz kişiye saygısızlık etmekle kalmaz, aynı zamanda sorunların çözülmesini zorlaştırır. Bunun yerine, saygılı bir dinleme ortamı geliştirin. Birinin fikirlerine veya görüşlerine her zaman katılmasanız bile davranışlarınızla onu ezmeyin. Her zaman size nasıl davranılmasını istediğinizi düşünün ve ona göre davranın.
3. İyi bir dinleyici olun
Dinleme pasif değil aktif bir süreçtir. Kendi fikir ve düşüncelerinizi aklınızdan çıkararak aktif bir şekilde dinleyin ve karşınızdaki kişinin ne anlatmak istediğini gerçekten duyun. Çoğu zaman, günümüz sohbetlerinde, bir kişinin yorumları, dinleyicide düşünceleri “tetikler” ve dinleyici de aynı çizgide kendi hikâyesinden bahseder. Hikayenizi anlatmak yerine, konuşmacıyı size daha fazlasını anlatmaya teşvik edecek sorular sorun. Etkili dinleme becerilerini uyguladığınızda, başkalarının kendilerini önemli ve onaylanmış hissetmelerini sağlayacaksınız.
4. Yardımcı olun
İnsanlar, başkalarına yardım ederek veya sadece diğerlerini dinleyerek saygı kazanır. Daha önce gözden kaçırmış olabileceğiniz yardım fırsatları arayın. Sorumluluk alın ve birinin yardım istemesini beklemeden yanına gidin.
5. Bahane üretmeyin
Eylemleriniz seçimlerinize bağlıdır ve bazı öngörülemeyen durumlar dışında mazeret için bir neden yoktur. Eylemlerinize sahip çıkın. Geç kaldıysanız, bunun nedeni muhtemelen zamanınızı etkili bir şekilde yönetememiş olmanız. Bir işi bitirmediyseniz, büyük ihtimalle elinizdeki göreve odaklanmamışsınızdır veya gereksiz işler yaparak zamanınızı kaçırmışsınızdır. Hatalarınızı sahiplenin ve onlar üzerinde durmak yerine, onları aşmak için fırsatlar arayarak daha iyisini yapmayı taahhüt edin.
6. Öfkelenmeyin
Öfkeye veya kine tutunmak, kendinizden başka kimseyi incitmez. Bir an, kendinize sinir duygusunu hissetmek için izin verin, ardından durumu düzeltmek ya da arkanızda bırakmak için adımlar atın. Unutmayın ki keskin sirke küpüne zarar verir. Stresin kaygıya ve hatta sağlık sorunlarına neden olacağından bahsetmiyoruz bile. Kimse mükemmel değildir ve herkes zaman zaman yanlış hareketler yapabilir. Affedin ve sonra unutun.
7. Değişime istekli olun
İnatçı olmak sizi hiçbir yere götürmez. Kişi olarak gelişmek için çaba gösterin; yeni beceriler öğrenin, yeni etkinlikler deneyin ve özellikle otomatik davranışlarınızı yeniden inceleyin. Ve daha iyi bir insan olma yolunda kaydettiğiniz ilerleme için kendinizi tebrik edin!
İşte daha fazla saygı görmek için ne yapmalı sorusunun cevabı aslında bu kadar basit.
Saygı duyulan kişilerin ortak özellikleri nelerdir?
Şimdi, toplumda saygı gören kişilerin ortak özelliklerini inceleyelim?
1. Erişilebilirler
Ulaşılabilir, yaklaşılabilir ve bağlantı kurmaya isteklidirler. Kendi çevrelerine devasa duvarlar örmezler, bunun yerine başkalarıyla bağlantı ve ilişkiler kurmaya çalışırlar.
2. Minnettarlar
Çok saygı duyulan kişiler, başkalarının çabalarına veya iyi jestlerine minnettarlık gösterirler. “Teşekkürler” diyerek başka birinin gününü aydınlatmaktan çekinmezler.
3. Tutkulular
Bu kişiler başkalarının görüşlerinden çok kalplerinin peşinden giderler. Çevrelerindeki insanların yanlış kanılarına ya da geleneksel görüşlerine kanmazlar. Kendi tutkuları önce gelir.
4. Nazikler
Dediğimiz gibi, saygısız insanlar başkalarının saygısını kazanamaz. Bu kişiler de bu durumun farkında. Böylece ulaşabildikleri herkese saygılı davranırlar. Kimseyi ayırmaz, diğerlerine göre ayrıcalıklı muamele sunmazlar. Aksine, tanıştıkları herkesi kabul etmeye isteklidirler. Saygı duyulan kadın olmak, bazen erkeklere kıyasla daha zor olabilir. Bunun sebebi ise bir türlü yok edemediğimiz toplumsal cinsiyet normları! Bu yüzden karşınıza çıkan herkese eşit ve saygılı davranmak çok önemli.
5. Eleştiriye yanıt verirken taktiksel davranırlar
Kendilerine yöneltilen her yoruma veya eleştiriye düşüncesizce yanıt vermezler. Bunun yerine eleştiriyi, gelişmek için bir basamak olarak görürler.
6. Sözlerini tutarlar
Bu kişiler ağızlarından çıkanın farkında olurlar ve sözlerini tutarlar.
7. Sorunlardan çok çözümlere odaklanırlar
Sürekli olarak kendilerini ve çevredekileri nasıl daha iyi hale getireceklerine dair cevaplar ararlar. Parmakla işaret etmek veya kurbanı oynamak yerine, çevrelerini daha iyi hale getirmenin kendilerine bağlı olduğunu bilirler.
İlginizi çekebilir:
Gözü Sizden Başkasını Görmeyecek! İlişkilerde Vazgeçilmez Olmanın 10 Yolu
Daha İyi Bir Gelecek İsteyenler İçin Hayata Yeniden Başlamanın 6 Yolu
Hayat Kalitenizi Artırın: Huzursuz Eden Düşüncelerle Başa Çıkma Rehberi