Koltuklar, sandalyeler, masalar, kıyafetler, ağzına kadar dolu dolaplar, biblolar, süsler, ayakkabılar, tabaklar, çanaklar… Yaşamımız eşyalar tarafından kuşatılmış vaziyette. Üstelik bu tam anlamıyla bir kuşatma! Öyle ki bazılarımızın eylemlerini ve düşünce pratiklerini bile sahip olduğu veya sahip olmak istediği eşyalar belirliyor. Hareket alanımız, eşyalardan kalan kadar! Peki, minimal bir yaşam tarzının en azından daha az eşya ile yaşamanın, gereksiz tüm fazlalıklardan kurtulmanın hayatınıza ne gibi bir etkisi olabileceğini hiç düşündünüz mü? Örneğin daha fazla özgürlük? Daha fazla alan? Daha çok üretkenlik, daha fazla enerji? Daha az eşya, sizlere yepyeni ve mutlaka daha mutlu bir yaşam getirebilir. İşte daha az eşyaya sahip olmanız için 17 harika sebep.
1. Daha az stres
Bilime göre dağınıklık en önemli stres kaynaklarından biri. Eşyalarla dolu bir yaşamın dağınıklıktan uzak bir yaşam olduğunu söylemek ise elbette mümkün değil.
2. Daha fazla alan
Daha az eşya, daha fazla alan yaratmanıza yardımcı olabilir. Hem fiziksel hem de zihinsel olarak.
3. Daha fazla huzur
Uzmanlar, gereksiz eşyalarla dolu evlerin dikkat dağınıklığına sebep olduğu konusunda hemfikir. Bununla birlikte eşyalarla çevrili yaşam alanları sakinlikten uzaklaşmanıza ve huzursuz hissetmenize de neden oluyor.
4. Daha fazla zaman
Eşyalarınızdan, elbette gereksiz olanlardan kurtulduğunuzda sürekli bir şeyleri aramaktan ve bulamamaktan kurtulduğunuzu göreceksiniz. Bir şeyleri kaybetme olasılığınızla beraber, ortalığı düzenlemek için harcadığınız zaman da kısalacak. Böylece kendinize daha fazla zaman ayırabileceksiniz.
5. Daha fazla üretkenlik
Verimli bir şekilde çalışmakta zorlanıyor musunuz? Zihniniz, yeteri kadar üretken olmadığınızı mı söylüyor? Pek çok unsurun yanı sıra bunun sebebi, yaşamınızı ve zihninizi kuşatan fazlalıklar olabilir.
6. Daha fazla sosyal aktivite
Eşya yığınları ile çevrili bir yaşamı terk ettiğiniz de kendinize ayıracak daha fazla zaman olacağından söz etmiştik. Bu, ilişkilerinize ve sosyal aktivitelere de daha çok vakit ayırabileceğiniz anlamına geliyor.
7. Daha fazla ekonomik kazanç
Fazla eşyalarınızı yaşamınızdan çıkarıp, eşyalar konusunda bilinçli bir seçicilik seviyesine ulaştığınızda ekonomik açıdan da oldukça isabetli bir karar verdiğinizi göreceksiniz. Çünkü gereksiz harcamalarınız büyük oranda ortadan kalkacak.
8. Daha yüksek kalite
Daha az eşya ile sürdürülen bir yaşamın doğası gereği getirdiği bazı şeyler var. Bunlardan biri de kalite. Çünkü böylesine bir yaşamda satın aldığınız ya da daha doğrusu yaşamınıza dahil ettiğiniz şeylerin kaliteli olmasına da ister istemez dikkat edeceksiniz.
9. Daha fazla minnettarlık
Yığınla eşyanın arasında geçirdiğiniz yıllar, sahip olduğunuz şeylerin kıymetinin bilmek konusundaki hassasiyetinizi törpülemiş olabilir. Daha az eşya bu konuda da gelişme göstermenize yardımcı olur. Belki de, hep daha fazlasını beklemek yerine, sahip olduğunuz şeylerin değerini bilen, kendisinden ve yaşamından memnun, mutu bir insana bile dönüşebilirsiniz.
10. Daha fazla özgürlük
Modern zamandaki yaygın yaşam biçimini geride bırakmak, çevrenizi kuşatan eşyalara veda etmek, ilk etapta zor gelebilir. Ancak “daha fazla” sahip olacağınız pek çok şey var. Özgürlük de onlardan biri. Makul bir kıyaslama yapıldığında daha fazla özgürlüğün daha fazla eşyadan değersiz olduğunu kim söyleyebilir?
11. Daha belirgin hedefler
Gündelik yaşamınızı meşgul eden küçük şeyler, hedeflerinizi net bir şekilde belirleyememenizin ön önemli sebeplerinden biri. Bu unsurları azalttığınızda, hedefinizin gerçekten ne olduğunu belirleyebilmeniz ve hedefe odaklanmanız için fırsat sağlayabilir. Gündelik yaşamda en fazla meşgul olduğunuz şeyler hangileri?
12. Çevreye verilen daha az zarar
Daha az eşya daha az tüketim, daha az tüketim ise çevreye verilen daha az zarar demek.
13. Daha fazla “şimdi”
Geçmiş zamanların izini taşıyan ve çoğu zaman “hatıra” olarak nitelendirdiğimiz eşyalar da arasında sıkışıp kaldığımız, o baskıcı yapının bir unsuru. Elbette, hatıralarınızdan kurtulun demiyoruz! Ancak hangi eşyaların sizin için manevi bir değeri olduğuna, hangi eşyanın ömür boyu size eşlik etmesinin istediğinize karar vermelisiniz. Çünkü geçmişten gelen anı yüklü eşyalar, geçmişte takılı kalmanıza neden olabilir. Oysa odada, evde veya sokakta şimdiyi yaşıyoruz!
14. Daha az baskı
Hep daha fazla eşyanın hayalini kuruyorsanız, hayalinize asla ulaşamayacağınızı baştan söyleyelim. Çünkü bu hayalin bir sonu yok. Üstelik sürekli kendinizi başkalarıyla, eşyalarınızı başka eşyalarla kıyaslayacaksınız. Daha iyi otomobillere, daha iyi evlere, daha iyi kıyafetlere kısacası daha iyi eşyalara kavuşma arzusu kendinizi her zaman bir kıyasın ve yarışın içinde bulmanıza, yaşamınız boyunca baskı hissetmenize sebep olacak.
15. Daha iyi eylemler
Eşyaların maddi ve manevi ağırlığından kurtulduğunuzda, eylemlerinizin daha iyiye doğru yöneldiğini fark edebilirsiniz. Örneğin paranızı yeni fakat gereksiz bir eşyaya harcamaktansa, ihtiyacı olan insanlarla paylaşmak daha iyi bir eylem değil mi?
16. Daha fazla enerji
Yeni eşyalara sahip olmak için veya sahip olduklarınızı düzenlemek, temizlemek ve organize etmek için ne kadar enerji harcadığınızı hiç düşündünüz mü? Muhtemelen hayır çünkü eşyaları yaşamın doğal bir unsuru olarak kabul ediyorsunuz. Bir bakıma öyleler de. Ancak ne kadarı? Eşyalarınızın özellikle de gereksiz eşyalarınızın sayısı arttıkça enerjinizin de aynı oranda azalacağını unutmayın.
17. Daha fazla mutluluk
Daha az eşya ile yaşamak, haliyle yaşamınızdan pek çok şey götürecek. İlk etapta belki zorlanacaksınız da. Ancak yaşamınızdan çıkan eşyaların yerini, mutlaka yeni bir şeyler dolduracak. Bazen, özgürlük, bazen zaman bazen de yeni hedefler eşyaların yerini alacak. Tüm artıları ve eksileri topladığınızda ise daha az eşya, nihayetinde ve mutlaka, daha çok mutluluğa sebep olacak!
Kaynak: 1