Film izlerken bir parça gerilmekten ve gerçeğe yakın bir macera yaşamaktan hoşlanıyorsanız dağcılık ve dağ filmleri tam size göre. Dağa tırmanacak kadar cesaretiniz, ekipmanınız, dağcılık geçmişiniz olmayabilir; ama oturduğunuz yerden sizi zirvelere taşıyacak filmler ne güne duruyor? Doruklardaki heyecanı, atmosferi, korkuyu ve keyfi yaşatacak, en bilindik dağ filmlerini sizin için derledik. Keyifli izlemeler dileriz.
1. 127 Hours
Kimileri vardır ki izlediği filmin gerçek bir hikayeden uyarlama olduğunu bildiklerinde konuya kendilerini daha bir kaptırır, ana karakter için daha çok ahlayıp vahlar, olaylar çözüldüğünde ise herkesten daha derin bir oh çekerler. 127 Saat, tam da bu hisleri yaşatacak bir film; çünkü genç bir dağcının kimselere haber vermeden çıktığı yolculuğunda bir kayaya sıkışmasının ardından hayatta kalmak için günlerce nasıl mücadele ettiğine şahit oluyorsunuz. Slumdog Millionaire ile bilinen Oscarlı yönetmen Danny Boyle’un başarılı filmi, bir yandan sizi gerçekliğin ortasına yerleştirirken diğer yandan da hayattaki seçimler hakkında düşünmenizi sağlıyor.
2. Valley Uprising
Valley Uprising, Yosemite Milli Parkı arka planında, kaya tırmanışının gelişimini öğreneceğiniz keyifli bir belgesel ve başta kaya tırmanışına özel ilgi duyanlar olmak üzere pek çoklarının favori dağ filmi. Onu diğerlerinden ayrı kılan ise eğlenceli üslubu. Öyle ki, izlerken gerilmeye alışkın olduğunuz dağ filmlerinin aksine bu filmi izlerken yer yer gülmekten kendinizi alamayacak ve ben neden hala bu işi yapmıyorum diye düşüneceksiniz.
3. The Eiger Sanction
Daha çok kovboy filmleriyle tanıdığımız Clint Eastwood “Zirvede Ölüm”de yönetmen ve başrol olarak karşımıza çıkıyor. 1975 yapımı bu aksiyon filmi Trevanian’ın aynı zamanda da dağcı olan bir klasik sanat profesörünün nasıl bir suikastçıya dönebildiğini anlattığı aynı adlı romanından uyarlanmış.
4. Everest
Everest’i arka planına alan bir dağ filmini dağ filmleri listesine eklememek olmazdı. Dünyanın en yüksek dağı olmasıyla Everest dağcılar için hem en zorlu hem de en heyecan verici zirvelerden biri. Ancak filmimizde bu heyecan ne yazık ki bir kar fırtınasının altında kalıyor. 1996 yılında yaşanan bir olaydan esinlenilerek çekilen filmde iki ayrı dağcı grubunun Everest’te kar fırtınasıyla yaşadıkları anlatılıyor.
5. The Wildest Dream
Rotamızda yine Everest var ancak bu sefer tarihleri biraz daha geriye alıp 1924 yılına gidiyoruz. Biyografi türündeki bu belgesel filmde Everest’e tırmanmaya çalışan ilk insan olan George Mallory ve 75 yıl sonra onun donmuş bedenine ulaşan dağcı Conrad Anker’in yaşadıklarına tanıklık ediyoruz.
6. Cliffhanger
İşine küsüp inzivaya çekilen birini geri ne döndürebilir? Gabe Walker, yıllar önce genç bir dağcının ölümüne sebep olduğunu düşünerek bir daha tırmanmamaya karar vermiştir. Ancak düşen bir uçakta sağ kalanları kurtarmak yine ona düşer. Kurtarmak için yola çıktığı enkazın sıradan bir uçağa ait olmaması olaydaki düğümü daha heyecanlı kılar. Başrollerinde Sylvester Stallone ve John Lithgow gibi isimleri barındıran film, üç dalda Oscar’a aday olmuş ve gösterildiği dönemde yüksek izlenme rakamlarına ulaşmıştır.
7. The Summit
K2, Everest’ten sadece 235 metre daha kısa olan, dünyanın en yüksek ikinci dağıdır. Ancak etrafını çevreleyen diğer zirveler yüzünden hiçbir yerleşim yerinden görünmez. Hatta dağı keşfeden İngiliz topograf, dağın yerel adını araştırıp bir sonuç alamayınca ona Karakurum 2’nin kısaltması olan bu ismi verir. Dünyanın en zorlu zirvelerinden biri olan bu dağa çok az sayıda dağcı çıkabillmiştir; bunlardan biri de Nasuh Mahruki’dir. The Summit ise onun kadar şanslı olamayan 11 dağcının hikayesini anlatıyor. Bazısı canlandırma bazısı ise gerçek görüntülerden oluşan belgeselin pek çok görüntüsü İsveçli dağcı Fredrik Strang tarafından çekilmiş.
8. Vertical Limit
Her açıdan sınırların zorlandığı bir dağ filmine verilebilecek en güzel isim “Dikey Limit” olsa gerek. Bu filmdeki limiti ise dünyanın en tehlikeli zirvelerinden biri olan K2 oluşturuyor. Usta bir dağcı olan Peter’in, kız kardeşini ve arkadaşlarını kurtarmak için K2’ye tırmanışını ve yolculuğu boyunca yaşadıklarını konu alan film, her açıdan izlenmeye değer.
9. North Face
Kuzey Yamacı’nda tırmanılan dağın arkasında 1936 yılının Nazi Almanyası yatıyor. İsviçre’nin Eiger Dağı, 70 derecelik eğimli kuzey yamacıyla dağcıların gözdesidir ve bu yüzden dünyanın en meşhur kuzey yamacına sahiptir. Faşist Alman ordusunda görev yapan iki kişinin bu yamaca tırmanmaya ikna edilişleri, dönemin politik yapısı ve tırmanış süreciyle dolu, heyecanlı ve çok yönlü bir film Kuzey Yamacı.
10. Nanga Parbat
Nanga Parbat, 8126 metre yüksekliğiyle dünyada tırmanılması en tehlikeli dağlardan biri olarak kabul ediliyor. Bu tehlikeli yolculuğa çıkmaya gözü kesen iki kardeşten biri ne yazık ki çığ altında kalarak ölür; ancak ölümü hakkında hala birtakım şüpheler aydınlatılamamıştır. Messner kardeşlerin hikayesini 2010 tarihli Alman yapımı bu filmde izleyebilirsiniz.
11. Touching the Void
Dağ filmleri listesine gerçek hikayeden uyarlanan bir filmi eklememek olmaz. Tırmanış tek başına yeterli değil elbette, bunun bir de inişi var. Bu hikayedeki düğüm de tam burada atılıyor. 1980’li yılların ortasında iki genç dağcı Simon ve Joe, Peru’da zorlu bir tırmanış gerçekleştiriyorlar. Ancak dönüş yolunda Joe’nun düşmesiyle iki arkadaşı zorlu dağ koşullarında sorular, sorunlar ve soğuk karşılıyor. Joe Simpson’ın kitabından uyarlanan film, gerçek bir hikayeye dayanıyor.
12. Alive
Bu film için dağcılık değil ama dağ filmi diyebiliriz; çünkü bu defa bir tırmanış değil ne yazık ki bir düşüş söz konusu. Uruguay Rugby Takımı uçağının And Dağlarına düşmesiyle birlikte bir grup sporcu kendilerini çetin bir mücadelenin içinde bulurlar ve “yaşamak için” her şeyi yapmak zorundadırlar. Gerçek bir olaydan esinlenilerek yazılan hikayede zirve yolun sonu değil, zorlu bir mücadelenin başlangıcı oluyor.
13. Meru
Filmin diğer adı “İmkansız Tırmanış” ama dağcılık söz konusu olduğunda imkanların tanımını yeniden yapmak gerekiyor. Dağcılık filmleri de bir nevi bu yeniden tanımlama süreçlerinin belgeselleri. Bunun en iyi örneklerinden biri olan bu filmde, üç Amerikalı dağcının Himalayalar’ın tırmanışı en zor ve daha önce tırmanılmamış dağlarından olan Meru’ya tırmanış öyküsüne şahit olacaksınız. Filmi ve tırmanışı diğerlerinden ayıran nokta ise bu üç dağcının filmin yapımcıları olması. Tırmanış için gerekli araç gereçlerin yanında çekim ekipmanlarını da yanlarına alan ekip, yaklaşık 100 kiloyla bu tırmanışı gerçekleştirmek zorunda kalmış ama elde ettikleri görüntüler bu yorucu yolculuğa değmiş. Son derece gerçekçi bu dağ çekimleriyle, izlerken keskin havanın ciğerlerinize dolduğunu hissedeceksiniz.
14. Free Solo
Bir önceki maddedeki filmimizin yönetmenleri Jimmy Chin ve Elizabeth Chai Vasarhelyi’den bir başka tırmanış öyküsü. Bu filmde cesaretin vücut bulmuş halini izleyecek, “düz duvara tırmanmak” sözünün gerçekte nasıl olduğunu görecek ve zirveye ulaşana kadar nefesinizin kesildiğini hissedeceksiniz. Dünyanın en meşhur kayalarından olan El Capitan’a tırmanış ipi olmadan tırmanan Alex Honold’un tırmanma sürecini anlatan bu belgesel-film, gösterildiği dönemde gişede büyük başarı yakalamış ve 2018’in en iyi çıkış yapan bağımsız filmi olmayı başarmıştı.
15. K2
Dağ filmleri listemizin sonunda yer alan K2, biri avukat diğeri fizik öğretmeni olan iki yakın arkadaşın ortak tutkusu dağcılığı anlatıyor. Bu iki arkadaş Alaska’da çıktıkları bir yolculuk sırasında başka bir grupla karşılaşırlar. Karşılaştıkları ekibin planının K2’ye tırmanmak olduğunu öğrenen ikili, karşı tarafı bir şekilde ikna ederek bu plana dahil olurlar. Ancak onları zorlu bir süreç beklemektedir; çünkü malumunuz, K2 dünyanın en yüksek ikinci dağıdır.