CD Projekt RED imzalı Cyberpunk 2077, geliştiricinin en popüler yapımlarından biri oldu. Polonya merkezli CD Projekt RED yükselişini Witcher serisiyle yapsa da ustalık eseri kesinlikle Cyberpunk 2077. Cyberpunk ve Night City dünyasının derinliklerine dalacağımız bu yazıda, oyunun birçok detaylarına değineceğiz. Keyifli okumalar dileriz.
Cyberpunk 2077’nin çıkışı ve sorunları
10 Aralık 2020’de piyasaya sürülen yapım, aksiyon – rol yapma türüne sahip. REDengine 4 motoru ile geliştirilen yapım, yaklaşık 500 kişinin emeğiyle tamamlandı. Ayrıca oyundaki “Johnny Silverhand” karakteri olan, Jonh Wick ve Matrix’ten Neo karakteri ile tanınan Keanu Reeves’te yer alıyor.
CD Projekt ekibi, yapımı ilk olarak PlayStation 4, Stadia, Windows ve Xbox One için piyasaya sürdü. Yeni nesil oyun konsolları olan PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için 2021 yılında çıkış yaptı. Çıkış yaptığı dönem büyük bir ilgi gören yapım, birçok anlamda eleştirilerin odağı da oldu.
Hikayesi, distopik atmosferi ve grafikleri övgü alsa da yazılımsal hataları daha çok konuşuldu. Özellikle performans, optimizasyon ve oyun içindeki hata dolu anlar internette viral oldu. Hatta Sony, bu popüler oyunu, çıkış yaptıktan 7 gün sonra PlayStation mağazasından kaldırdı. Microsoft Mağazası ise Cyberpunk 2077 satın alım ekranında oyunun hatalı olduğu notuyla kullanıcılarını uyardı. Cyberpunk 2077’nin çıkış fragmanı şu şekildeydi?
Cyberpunk 2077 zorluk seçenekleri
Cyberpunk 2077 dünyasına giriş yapmadan önce giriş ekranındaki zorlukları belirtmeden geçmeyelim. Oyuna başlamadan önce dört farklı zorluk seçeneği gözüküyor. Bunlar şu şekilde:
- Story Mode: Bu mod oyunun en kolay seçimidir. Oyun içi düşmanlar bu modda oyuncuya fazla zarar veremez. Hikâye ve atmosfer odaklı bir oyun görmek istiyorsanız “Story Mode” tam size göre olabilir.
- Easy Mode: Oyun içindeki düşmanlar Story Mode’a kıyasla daha çok zarar verir.
- Normal Mode: Cyberpunk 2077 için belirlenen standart zorluktur. Bu modda ana karakterimiz daha kolay hasar alır.
- Hard Mode: Oyunun en zor halidir. Daha gerçekçi hasarlar nedeniyle hatalarınızı en aza indirgemek istiyorsanız bu seçenek size göre olabilir.
Cyberpunk 2077’deki hayat seçenekleri ve karakter yaratma
Ana karakterimiz olan V’nin geçmişini belirmemiz gerekiyor. 3 farklı hayat yolu seçeneği yer alıyor. Bunlar Nomad (Göçebe), Corpo (Şirketçi) ve Street Kid (Sokak Çocuğu) olarak belirlenmiş durumda. Oyuncular bu seçenekleri seçerek, oyundaki birçok diyalogu ve yaklaşımı değiştiriyor. V’nin geçmişini ve gelecekteki bazı seçimleri etkileyen bu seçimler şu şekilde:
Corpo (Şirketçi) Lifepath
Corpo seçiminde, stresle dolu iş hayatı sizi bekliyor olacak. Şirket çalışanı V, varlıklı ve standartları oldukça yüksek durumda. Üstleri tarafından görevlendirilen ve şirket konuşmalarına daha hâkim birisi olmak avantajlı olabilir. Kurumsal, ciddi ve varlıklı birisi olmak Night City için oldukça iyi bir seçim olabilir. Çünkü bu şehirde fakirler pek ciddiye alınmıyor ve hor görülüyor.
Nomad (Göçebe) Lifepath
Nomad seçimi, göçebe olarak şehrin dışında çorak bir arazide oyuna başlatıyor. Night City’ye uzak bu çorak arazide külüstür bir arabayla geçmişten kaçmaya çalışan bir V olacak. Night City’ye gelerek servet peşinde olmanın yanında özgürlüğüne düşkün bir V sizleri bekliyor. Bunun dışında göçebe olmak, çetelerle iletişiminizi daha iyi kılarken dürüstlüğü de önemli hale getiriyor.
Street Kid (Sokak Çocuğu) Lifepath
Street Kid olmak, şehrin içindeki tüm pisliklere şahitlik etmiş bir geçmişi kabullendiriyor. Şehirdeki tüm çeteler, güzel kadınlar ve birçok tehlikeye dahil olmak bu konularda üstünlüğünüzü etkiliyor. Yasadışı işlerin nasıl yapılabileceği gibi konulara da hâkim bir V sizi bekliyor. Şehri ezbere bilerek artık onu yenmeye çalışmak kaçınılmaz bir durum. Ayrıca oyuna kırık burnu olan bir V ile başlayacaksınız.
Tüm bu seçimler oyun içinde birçok avantaj ve dezavantajı beraberinde getiriyor. Herhangi bir sınıf, oyunun akışını kısmen aynı ilerletiyor fakat karakterin geçmişi ve karakteri de bununla birlikte geliyor.
Distopik dünyaya girişteki son adım V karakterimizin kişiselleştirilmesi oluyor. V, oyuncular tarafından oldukça kişiselleştirilebilir durumda. Ana karakterimizin cinsiyeti, göz şekli, cilt ve göz rengi, kablo izleri ve saç stili gibi birçok özelleştirme ekranı oyuncuları karşılıyor.
Özellik ve beceriler
Cyberpunk 2077, karakter özellikleri konusunda dört farklı yapı olarak belirlenmiş durumda. Bunlar: karakter seviyesi, nitelikler, beceriler ve son olarak ayrıcalıklar olarak karşımıza çıkıyor.
- Karakter Seviyesi: Oyun içinde XP puanı olarak kazanılan tecrübe puanıdır. Oyun içi XP kazanmak, karakterin yeni özellikleri ve ayrıcalıkları açmamızı sağlar.
- Nitelikler: Burada 5 farklı öznitelik var.
- Vücut: Karakterin fiziksel olarak gücünü belirler. Dayanıklılığı yüksek bir V olmak: kapı açmak gibi basit bir şeyi bile etkiler. Ayrıca V karakterimizin hasarlara karşı da direnci yükselir.
- Zekâ: Zekâ özniteliği ise Netrunning kapasitesini etkiler. Her yeni seviyeyle birlikte Cyberdeck RAM kapasitesini %4, Quickhack hasarlarını %0.5, Quichack sürelerini ise %1 seviyesinde artırır.
- Refleksler: Refleks seviyesi oyun gelişen şeylere olan reaksiyonu etkiler. Her seviyede artan beceriyle birlikte saldırı hızını arttırır.
- Teknik Kabiliyet: Bu nitelik ise teknoloji ile aranızı etkiler. Birçok elektronik cihaz ve silah uzmanlığı bu özniteliğe bağlıdır. Teknik artımıyla birlikte drone, robot ve makinelere karşı etkinlikte artar. Buna ek olarak yepyeni diyaloglar ve maceralar da teknik özniteliği ile geliyor.
- Serinkanlılık: Serinkanlılık ise hareket ve soğukkanlılık seviyesini etki eder. Serinkanlılık seviyesi artışıyla birlikte kritik vurma, direnç ve gizli hasar gibi oranlar da artış sağlar.
- Beceriler: Yukarıdaki özniteliklerin becerisidir. Becerilerle birlikte karakterin bazı eylemlerini arttırır.
- Ayrıcalıklar: Ayrıcalık puanı ile etkin hale getirilir. Yükseltmeyle birlikte bazı özel yetenek ve yükselmeleri kapsar.
Night City çeteleri
Cyberpunk 2077 içerinde birçok çete bulunuyor ve her çetenin kendi amaçları var. Tarz ve işleri yürütmeleri farklarıyla ayrılan bu çetelerin çoğu kendi bölgelerini tutar. Şehir içinde çetelerin tuttuğu mekanlara uğradığınızda çete üyelerini karşınızda bulabilirsiniz. Night City’nin gizemli ve çekici dünyasına girmeden önce her yerin bir sahibi olduğunu bilmeniz oldukça önemli. Oyun bu çetelere girmemize izin vermiyor. Fakat beraber çalışarak görev yapabilirsiniz. Night City içindeki çeteler şu şekilde:
- 6. Sokak
- Animals
- Maelstrom
- The Mox
- Tyger Claws
- Valentinos
- Voodoo Boys
- Wraiths
Night City bölgeleri
- Pasifica: Yukarıdaki bahsettiğimiz çetelerin sık olduğu bölgedir. İlk olarak zengin insanlar için planlanmış bir yer olmasına rağmen zamanla zenginlerin terk ettiği bir yere dönüşmüştür.
- Santa Domingo: Depo ve santrallerle dolu bir sanayi bölgesidir.
- Watson: Pasifica gibi farklılaşmış bir bölgedir. Zamanında şirketlerin olduğu bir bölgeyken artık mülteci ve etkin grupların yaşamını devam ettirdiği bir yerdir.
- Westbrook: Night City içerisinde varlıklı insanların sıkça uğradığı yerdir. Zenginliğin, şatafatın ve eğlencenin bölgesidir.
Kiroshi
Cyberpunk 2077’de Kiroshi oldukça önemli bir göz implantıdır. Zorunlu bir ihtiyaç haline gelen bu optik tarayıcı Night City’ye kolay erişim sağlar.
İlginizi Çekebilir:
Cyberpunk 2077 diyalogları
RPG (Role Playing Game) deneyiminin en olmazsa olmazı diyaloglardır. Cyberpunk 2077’de de diyaloglar oldukça önemli ve çeşitlidir. Diyaloglara iyimser ya da kötü bir şekilde yaklaşmak sizin elinizde. Konuşmalarda kritik bir cümle sarı renkle vurgulanır. Mavi renkli vurgular konu hakkında daha fazla bilgi almanızı sağlar. Bazı konuşmalarda zamanlayıcı bulunur ve oyuncunun hızlı yanıt vermesi istenir. Son olarak bazı cümleler ise sizin tetikte olmanızı ister. Kavga çıkaracak bir cümle sonrası ateş etmek iyi bir önlem olur.
Oyun taktik ve ipuçları
Açık dünyası ile herkesi içine çekmeyi başaran Night City’de birçok şey keşfe açık halde sizleri bekliyor. Night City’ye girmeden önce bilmeniz gereken bazı temel ipuçları şu şekilde:
- Mesajlarınızı kontrol edin: Ana karakterimiz V’nin telefonuna bazen aramalar ve mesajlar gelir. Bunlar, oyundaki keyifli görevler ya da görevler hakkında bilgi edinmenizi sağlayabilir.
- Siper almaktan kaçınmayın: Her oyunda olduğu gibi Cyberpunk 2077 yapımında da siper alma mekaniği öğretiliyor. Fakat bazı düşmanlarla mücadele sırasında siper almak unutuluyor. Hack sırasında da siper almak hayati bir öneme sahip olabilir.
- Düşmanları işaretlemenin önemi: Siperdeyken düşmanlarınızı işaretlemek oyunu oldukça kolaylaştıracaktır. Düşmanlarınızın güç ve çeviklik gibi değerleri de işaretleme ile gözükür.
- Nitelik ve beceri puanların kullanın: Yukarıda bahsettiğimiz beceri ağacı oyundaki becerilerini ve kabiliyetlerini oldukça etkiler. Bu puanları kullanarak ileride daha da zorlaşacak olan düşmanları alt etmeniz kolaylaşır.
- Hack özelliği: Güvenlik kameralarını hacklemek, oyun deneyiminizi değiştirecektir. Quichack gibi özellikleri kullanmaktan kaçınmayın.
- İkonik silahların yükseltilmesi: İkonik olarak belirlenen bu silahların bulunabilmesi oldukça nadirdir. Bu silahlar diğerlerine göre daha çok hasar verir.
- Hızlı seyahat ve yan görevler: Oyun içerisindeki Night City Area Rapid Transit isimli hızlı seyahat sistemi vardır. Hızlı seyahatler oyun içindeki yan görevlere engel olabilir. Buna ek olarak distopik dünya atmosferinin keyfini çıkarmak için şehirde gezinmek en iyi çözüm olabilir.
- İlerlemenizi kaydedin: Maalesef optimizasyon gibi sorunları halen aşamayan Cyberpunk 2077, bazen hata vererek kendini kapatması ile bilinir. Bu çökme ya da diğer senaryolar için oyundaki ilerlemeleriniz kaydedin.
Cyberpunk 2077 sistem gereksinimleri
Minimum:
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi
- İşletim Sistemi: Windows 10
- İşlemci: Intel Core i5-3570K ya da AMD FX-8310
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 970 veya AMD Radeon RX 470
- VRAM: 3 GB
- DirectX: Sürüm 12
- Depolama: 70 GB kullanılabilir alan
Önerilen:
- 64-bit işlemci ve işletim sistemi
- İşletim Sistemi: Windows 10
- İşlemci: Intel Core i7-4790 ya da AMD Ryzen 3 3200G
- Bellek: 12 GB RAM
- Ekran Kartı: GTX 1060 6GB / GTX 1660 Super veya Radeon RX 590
- VRAM: 6 GB
- DirectX: Sürüm 12
- Depolama: 70 GB kullanılabilir alan
Ayrıca Cyberpunk dünyasında geçen bir dizi de Netflix kütüphanesine eklendi. 13 Eylül 2022’de yayınlanan “Cyberpunk: Edgerunners” %98 oranında beğenildi. Cyberpunk 2077 oyunundan izler bulacağınız Cyberpunk: Edgerunners, anime tarzı ile olarak karşımıza çıkıyor. Dizinin kısa bir fragmanına göz atmak isterseniz?
Sonuç olarak halen bazı oyun içi hataları bulunan Cyberpunk 2077, beğenilen bir yapım oldu. Witcher serisi ile kendini kanıtlayan CD Projekt RED, oyuncuların baskısı sonucu henüz tam optimize olmamasına rağmen çıkış yaptı. Şu an DLC paketleri ile oyuncuları memnun etmeye çalışan yapımın inceleme puanları ise şu şekilde:
İnceleme puanları | |
Yayıncı | Puan |
GameSpot | PC: 7/10 |
GamesRadar+ | PC: 4/5 |
IGN | PC: 9/10 PS4/XONE: 4/10 |
PC Gamer (ABD) | PC: 78/100 |
Derleme puanı | |
Derleyici | Puan |
Metacritic | PC: 87/100 PS4: 55/100 XONE: 55/100 |
Cyberpunk 2077, özellikle distopik dünyası ve atmosferiyle mutlaka deneyimlemek isteyeceğiniz bir yapım. Oyunun satışa sunulan tüm platformlarının bağlantıları şu şekilde: