Talep edildiği taktirde referanslarınızı verebileceğinizi artık hepimiz biliyoruz. CV’nize yazmazsanız da pek bir şey kaybetmezsiniz. Aksine, insan kaynakları çalışanını karmaşık bir dosya ile uğraşmaktan kurtarmış olursunuz. Sizi işe alacak olan çalışanların ya da şirket sahiplerinin de insan olduğunu ve gereksiz ayrıntılardan en az sizin kadar nefret ettiğini unutmayın.
HuffingtonPost’un hazırladığı listeye göre, iş görüşmesine gitmeden önce heyecanla hazırladığınız CV’nizde asla bulunmaması gereken 9 alakasız bilgiyi inceleyebilirsiniz.
1.Fotoğrafınız
Eğer başvurduğunuz iş modellik ya da dış görünüşünüzle alakalı bir iş koluna ait değilse fotoğraf koymanızın hiçbir anlamı olmayacaktır. Bazı durumlarda fotoğrafınızın insan kaynakları çalışanını rahatsız edebileceğini de unutmayın.
Eğer hazırladığınız CV’deki fotoğraf, başvurduğunuz firmanın kurumsal kültürüne uymayacak bir fotoğraf ise durum daha da vahim.
2.Doğum yılınızı belirten tarihler
İşçi alımlarında yaşa göre ayrım yapmak dünyanın birçok yerinde yasal değil. Doğum tarihinizi ya da doğum tarihinizi belirten ilköğretim mezuniyet tarihinizi yazmak, firmaların yaşınıza göre tercih yapmasına imkan tanıyabilir. Ülkemizde iş başvuruları tam olarak böyle yürümese de CV’nizde yaş bilgisi belirtmemeniz faydalı olabilir.
3.Üniversite’de kazandığınız üstün başarılar
Üniversite hayatının iş yaşamıyla keskin bağları olmadığını bilin. Belirli ana detaylar ve dereceler dışında sıkıcı detaylar verip başvurduğunuz şirket çalışanlarını bunaltmayın. Silin gitsin.
4.Başvurduğunuz işle alakası olmayan tecrübeler
CV, sizin kendinizi tanıttığınız belgedir, hayata dair tüm deneyimlerinizin kronolojik sıralaması değil. Eğer başvurduğunuz işle alakası olmayan onlarca tecrübeyi CV’nizde sıralarsanız, kariyerinize dair kararsız olduğunuz ve işi bırakmaya meyilli olduğunuz düşünülebilir.
CV’niz çok mu boş kaldı? O zaman fazla detay vermeden çalıştığınız firma isimlerini ve çalışma tarihlerinizi yazın.
5.Yazım hataları
Istanbulu ozledim…3 ay olcak nerdeyse … bidaha bu kdr uzun kalmicam allah uzun omur verirde gorursek seneyi yazi!
— Demet Akalin (@DemetAkalin) August 17, 2018
Birçok işe alım uzmanı, yazım hatalarından dolayı sizi görüşmeye çağırmaktan vazgeçebilir. Hele ki başvuru yaptığınız iş dikkat gerektiren bir iş ise daha birinci görüşmeyi bile yapmadan şansınızı kaybettiniz!
6.Karmaşık bir formatta ve farklı fontlarla yazılan bilgiler
Myspace’te profilinizi istediğiniz gibi düzenleyebildiğiniz günleri hatırlar mısınız? Rengarenk yazılar ve alakasız görseller yüzünden bazı sayfalara tahammül bile edemezdik. CV hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, sade, okunaklı ve yalın bir dosya hazırlamak olmalı.
7.Talep edildiği taktirde referanslar verilecektir
Eğer başvurduğunuz işe alınmanıza yardımcı olacak başarılı referanslarınız varsa yazın. Eğer referansınız yoksa da yazmayın. Talebe göre referans verebileceğinizi söylemek, işe alım yapacak kişiler üzerinde düzgün referansınız olmadığı izlenimi yaratacaktır.
8.Klişe sıfatlar
Hem çalıştığınız pozisyonu hem de karakter özelliklerinizi tarif etmede kullandığınız klişe kelimeleri CV’nizden çıkartın. Takım çalışmasına yatkın, kendiliğinden motivasyona sahip, detaycı ve proaktif bir kişiliğe sahip olmayan kimse kaldı mı aramızda?
9.Uygunsuz e-mail adresleri
Eğer uygun bir e-mail adresiniz yoksa iş görüşmesine gitmeden önce, mümkünse adınız ve soyadınızdan oluşan, bir e-mail hesabı açın. Başvurduğunuz pozisyon üretim vardiya amirliği, e-mail adresiniz badboy69@… Bu ve benzeri ciddiyetsiz ifadeler eğer CV’nizde mevcutsa, hiç vakit kaybetmeden silin gitsin.
Bonus: Bitmek tükenmek bilmeyen hobileriniz
CV’nize hobilerinizi yazmak iş verenler üzerinde iyi bir imaj oluşturabilir. Sosyal olduğunuzu, kendinizi geliştirmiş biri olduğunuzu gösterir ancak CV’nizde iş tecrübelerinizden ya da akademik başarılarınızdan çok, bitmek tükenmek bilmeyen hobilerinizi listelerseniz bu kadar alakasız hobi arasında çalışmaya nasıl fırsat bulacağınız bile sorgulanabilir.
Kaynak: 1