İnternetin dünya genelinde yaygınlaşmasıyla birlikte silahların yerini siber saldırılar almaya başladı. Tek tıkla çöken sistemler ve kaçırılan bilgiler milyonlarca dolarlık zararlara sebep oluyor. Bu siber saldırılar arasında son zamanlarda en sık rastladığımız ise CryptoLocker.
İlk olarak 2013’ün Eylül ayında kendini gösteren CryptoLocker, Truva atı yani zararlı yazılımları içeren bir program. Türkiye’de Telekom Virüsü olarak da bilinen bu virüs, bilgisayarınıza gelen ve içerisinde fatura olduğunu belirten e-postalarla bilgisayarınıza bulaşıyor.
E-postadaki sahte e-fatura ekine tıkladığınızda virüs önce bilgisayarınıza, sonra da bilgisayarınızın bulunduğu ağa yayılıyor. Girdiği her bilgisayarı kilitleyen bu sistem, kötü niyetli hackerlar tarafından yönetiliyor ve hackerların istediğini gerçekleştirmezseniz bilgisayarınızdaki ve ağınızdaki hiçbir şeye ulaşamıyorsunuz.
Hackerlar ne mi istiyor? Tabii ki para. Cihazlarınızı ve dosyalarınızı şifreledikten sonra elektronik para birimi olan bitcoin üzerinden taleplerini bilgisayarınızın ekranına ulaştırıyorlar. İstenilen fidyeyi belirtilen sürede ödemediğiniz taktirde dosyalarınıza veda etmeniz gerekiyor.
Peki hem kendinizi hem de şirketinizi zor durumda bırakmamak için ne yapabilirsiniz? İşte 10 maddeyle CryptoLocker’dan korunmanın yolları:
1. Bilgisayarınıza antivirüs programı yükleyin ve dosyalarınızı taratın
2. Antivirüs yazılımınızın güncel olup olmadığı sürekli kontrol edin
3. Bilgilerinizi düzenli olarak ağa bağlı olmayan harici bir diske atın
4. Bulut tabanlı saklama alanlarından yararlanarak bilgilerinizi depolayın
5. Kaynağı belirsiz e-postaları açmayın ve güvenmediğiniz linklere tıklamayın
6. E-postanıza gelen PDF, .Zip ve .EXE dosyalarını açmayın
7. Özellikle ‘Fatura’ adı altında gelen maillerin eklerini açmayın
Turkcell, Turk Telekom ve TTNET faturaları gibi gönderilen sahte e-postalara dikkat edin.