Corona virüsüyle yaklaşık 4 aydır mücadele edilmeye ve tedavi geliştirilmeye çalışılıyor. Ancak virüs mutasyona uğradığı için bu pek de kolay geldi. İlk olarak Çin’de ortaya çıkan virüs tüm dünyaya yayıldı. Virüs, dünya çapında 100 binden faza kişiye bulaştı 4 binden fazla kişinin ise hayatını kaybetmesine neden oldu. Virüsün ölüm oranı yüzde 3 olarak açıklandı. Ancak tedavi edilemediği için bu oranın artmasından endişe ediliyor. En çok Çin’de can kaybı yaşandı, ancak İtalya’da da durum oldukça kötü. Corona virüsü, İtalya’da Çin’den daha sonra ortaya çıkmış olmasına rağmen şu ana dek 400’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Turistlerin yoğun olduğu Avrupa ülkesi karantina altına alındı. Peki İtalya’da ve diğer Avrupa ülkelerinde corona virüsü konusunda son durum ne? Gelin birlikte bakalım.
Corona virüsü dünyanın pek çok ülkesine yayıldı. Ancak Avrupa’da en etkili olduğu ülke İtalya
İtalya’da hükümet radikal bir karar alarak, tüm ülkede karantina uygulamasını yürürlüğe soktu
Alınan bu kararla, yaklaşık 60 milyon kişilik nüfusa sahip İtalya’da herkesin seyahat özgürlüğüne kısıtlamalar getiriliyor
İtalya Başbakanı Giuseppe Cont ise konuyla ilgili olarak; “Virüsün yayılmasını önlemek için kaybedilecek zaman yok” dedi.
Ancak alınan bu karara rağmen; uluslararası hava ve demiryolu ile toplu taşıma trafiği devam edecek. Okullar ise 3 Nisan’a kadar kapalı olacak
Başbakan Conte; “Çocuk yuvaları, okulları ve üniversiteler ise en az 3 Nisan’a dek kapalı kalacak. İtalya birinci futbol Ligi Seria A’nın da içinde bulunduğu sportif organizasyonlar da aynı süre zarfında faaliyetlerini durduracak. Alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. İtalya’nın menfaati için her birimiz fedakarlık yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.
Ülkede şu ana dek yaklaşık 10 bin kişide corona virüsüne rastlandı. Son rakamlara göre ise 450’den fazla kişi hayatını kaybetti. Ancak bu sayı artıyor
Hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saat içinde 97 kişi artarak 463’e ulaştı. Salgının etkili olduğu bölgelerde hastanelerde kapasite sıkıntısı yaşanmaya başladı. Ayrıca yoğun bakım birimlerinde ise büyük bir yoğunluk olduğu bildiriliyor.
İtalya’nın corona virüsünden bu denli etkilenmesinin nedenini ise yetkililer hükümetin uyarılarının dikkate alınmaması sebebiyle olduğunu açıkladı
Virüs, Çin dışında oldukça hızlı yayılıyor. İtalya’da 31 Ocak’ta 2 vaka, 20 Şubat’ta 3, 25 Şubat’ta 300, 4 Mart’ta 3 bin vaka görüldü. Şimdi ise vaka sayısı 10 bine yaklaştı ve ülke karantina altına alındı.
Avrupa’nın diğer bölgelerinde de pek çok ölüm yaşandı
Corona virüsü İtalya dışında, Fransa, İspanya, Avustralya, İsviçre, İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde de görüldü. İtalya dışında en çok ölümün yaşandığı Avrupa ülkeleri ise Fransa ve İspanya. Fransa ve İspanya’da corona virüsü nedeniyle 30 kişi yaşamını yitirdi.
Fransa’da Kültür Bakanı Franck Riester’e yapılan corona virüsü testinin pozitif çıktığı duyuruldu. Fransa’da yaklaşık olarak bin 500 kişiye virüs bulaştı.
Diğer ülkelerdeki corona virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise şu şekilde;
– Fransa / 30
– İspanya / 30
– İngiltere / 5
– Avustralya / 3
– Hollanda / 4
– İsviçre / 2
– Almanya / 2
Corona virüsü Avrupa Merkez Bankası’na da sıçradı
ECB’den yapılan yazılı açıklamada, bir personelde Kovid-19 tespit edildiği, hastanın uygun olan tıbbi bakımı almaya başladığı belirtilerek, söz konusu kişiyle diğer 100 ECB çalışanının yakın mesafede çalıştığı, önlem olarak bu çalışanların da geçici olarak evden çalıştırılacağı bildirildi.
AB Parlamentosu Başkanı David Sassoli’nin de corona virüsü nedeniyle Brüksel’deki evinde karantinaya alındığı duyuruldu.
Ayrıca Avrupa Parlamentosu’nun (AP) dört gün sürmesi beklenen toplantılarının bir ya da bir buçuk güne düşürüldüğü belirtildi.
Türkiye’de henüz rastlanmayan virüs yavru vatan Kıbrıs’a da sıçradı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sağlık Bakanı Ali Pilli, Almanya’dan ülkeye gelen 65 yaşındaki bir turiste corona virüsü (Kovid 19) tespit edildiğini açıkladı.
KKTC Sağlık Bakanı Bakan Pilli, Alman turistle birlikte gelen 30 turistin de karantina altına alındığını açıkladı.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros, virüsün dünyadaki son durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu
Tedros; “Virüsün artık bir pandemi (salgın) durumuna gelme ihtimali çok kuvvetli. Alınan tedbirlerin yayılmayı azaltmasını umuyoruz.” dedi.
Corona virüsü vakasına henüz Türkiye’de rastlanmadı. Ancak yayılma hızı gittikçe artan virüsten korunmak için önlem almak gerekiyor. Virüsün teşhis süresi vaka sayısının artmasına neden oluyor
Corona virüsü korunma yollarında buradan bakabilirsiniz
Dr. Oytun Erbaş önerileri içinse buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynak: 1