Corona virüsünün dünyada görülmeye başladığı aralık ayından beri birçok ülkede vakalar azalmış olsa da, corona virüsü salgını bitmiş değil. Pek çok ülke vakaların azalmasıyla birlikte normalleşme sürecine girdi. Ancak uzmanlar ikinci bir salgın konusunda herkesi uyarıyor ve tedbiri elden bırakmamak gerektiğini vurguluyorlar. Corona virüsünün daha büyük bir salgına dönüşmeme nedeni, bulaşma şeklinin temas olmasıydı. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ün son açıklamasına göre corona virüsünün bulaşma şekli değişmiş olabilir. Uzmanlar virüsün hava yoluyla bulaşıp bulaşamayacağını araştırıyor. Peki corona virüsü havayla bulaşırsa ne olur? Hava yoluyla bulaşma ne anlama geliyor?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) corona virüsünün havada asılı kalan damlacıklar yoluyla yayılma ihtimalininin saf dışı bırakılamayacağını söyledi
Bilindiği üzere corona virüsü, enfekte kişinin hapşırması ve öksürmesiyle dışarı salınan partiküllerin başka bir kişinin ağzına, burnuna ya da gözüne girmesiyle bulaşıyordu
Ancak uzmanlar aylardır yapılan araştırmalarda virüsün hava yoluyla bulaştığına dair bulgular elde etti. Son dönemde ise hava yoluyla bulaşmanın nasıl gerçekleştiği yönündeki çalışmalar hız kazandı
Hava yoluyla bulaşma nedir?
Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde enfeksiyonların dört yolla bulaştığı belirtiliyor ve bunlar hava yolu, temas, ara kaynak ve vektör olarak sıralanıyor. Sitede hava yoluyla bulaşmanın tanımına ise şu şekilde yer veriliyor; “Mikroorganizmaları içeren partikül yada toz parçacıkları havada uzun süre asılı kalır ve hava akımları ile geniş alanlara yayılırlar. Solunarak duyarlı konak tarafından alınırlarsa hava yolu ile bulaş meydana gelir”
Virüsün hava yoluyla bulaşması ne anlama geliyor?
Hava yoluyla bulaşma virüsün daha hızlı bir şekilde yayılabileceği anlamına geliyor. Öte yandan şu ana dek corona virüsüyle mücadele kapsamında alınan tedbirler, virüsün temas yoluyla bulaşmasına yönelik belirleniyordu. Bu araştırmaların bulgularına göre politika değişikliğine gidilmesi halinde virüsle mücadelede alınan önlemlerin değiştirilmesi ve el yıkama, sosyal mesafe gibi uygulamalara yenilerinin eklenmesi gündeme gelebilir. Şu anda ülkelerde uygulanan tedbirler virüsün hava yoluyla bulaştığına dair daha çok verinin elde edilmesiyle yetersiz kalabilir. Çünkü hastalığın hava yoluyla bulaşması çok daha fazla yayılım gösterebilmesi anlamına geliyor.
Corona virüsünün hava yoluyla bulaşabileceğine dair yapılan araştırmalarda hangi bulgular elde edildi?
Laboratuvar ortamında yapılan araştırmalar, suni olarak aerosolleştirilmiş (serpintiye dönüştürülmüş) corona virüsünün havada en az üç saat canlı bir halde asılı kalabildiğini ortaya koydu. Ancak bilim insanları laboratuvar ortamı ile gerçek hayattaki koşulların aynı olmadığının da altını çiziyor. Nitekim salgın süresince görülen bazı “süper bulaştırıcı” vakaları virüsün havadan bulaşmış olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Bilim insanları bu konudaki araştırmalarını sürdürüyor. Fakat şu ana dek elde edilen bulgular bunun mümkün olabileceği yönünde.
Süper bulaştırıcı vakalardan bazıları:
ABD’nin kuzeybatısındaki Washington eyaletinde bulunan Mount Vernon’da tek bir kişinin koro provasında en az 45 kişiye virüsü bulaştırdığı görüldü. Virüsün bulaştığı bazı kişilerin, prova boyunca virüsü bulaştıran kişiye 2 metreden fazla yaklaşmadığı tespit edildi.
Benzer bir olay da Çin’in Guangju kentinde yaşandı. 24 Ocak akşamı bir restoranda yemek yiyen ve koronavirüs taşıyan bir kişi, aynı mekandaki dokuz kişiye daha virüs bulaştırdı. Restoranda yapılan araştırmada, virüsün bulaştığı dokuz kişinin oturma düzeninin klimanın hava üfleme yolu üzerinde olduğu görüldü. Hava akım düzeni, klimanın virüsü 6 metre uzağa kadar taşımış olabileceğini ortaya koydu.
Kaynak: 1