“Çağın vebası” olarak nitelendirilen Corona virüsü ya da ilk isimlendirilen haliyle 2019-nCoV, dün itibariyle 1488 kişinin canına mal oldu. Vaka sayısının 60 bini geçmesi ölü sayısını daha da artıracak gibi görünüyor. Ancak yeni bir tartışma beraberinde ilginç bir “ikilem” getirdi: “Corona virüsü, grip virüsünden daha tehlikeli değil”.
İlk görüldüğü 12 Aralık 2019’dan bu yana dünya gündeminin değişmez maddelerinden biri olan ve şu ana kadar Çin dışında 28 ülkede görülen 2019-nCov, Dünya Sağlık Örgütününün açıklamalarıyla da “acil durum” ilan etmesinin sebebi oldu.
Korkutucu istatistikler ve yayıldığı geniş coğrafya düşünüldüğünde panik yaratan Corona virüsü ne kadar tehlikeli ve neden tehlikeli?
Yeni Corona virüsü ile SARS ve MERS arasındaki fark nedir?
Ölümcül sonuçlar meydana getiren Corona virüsü 1960’lardan bu yana bilim dünyasının dikkatinde. Küresel anlamda yoğun bir şekilde gündeme gelmesi ise 2000’li yılların başında oldu.
Yine Çin’de karşılaşılan ve gündemde ilk kez yoğun bir şekilde yer tutan ilk Corona virüsü SARS (SARS-CoV) Kasım 2002’de ölüm saçmaya başladı. Virüs, bu tarihten itibaren 1 yıl boyunca 8.098 kişide saptandı ve 774 kişinin ölümüne yol açtı. Ölüm oranı, yüzde 9,5 olarak açıklandı.
MERS virüsü ise 3 kişiden birini öldürdü
SARS tehlikesinin geçmesinden 8 yıl sonra 2012’de Suudi Arabistan’dan birçok ülkede görülen ve hızla yayılan MERS (MERS-CoV) ise 897 kişiye bulaşmış ve 325 kişinin ölümüne sebep oldu. Dolayısıyla bu sayılara göre MERS’in ölüm oranı yüzde 36,2 olarak belirlendi.
Ortadoğu Solunum Yetmezliği Sendromu olarak açımlanan MERS de küresel düzeyde uygun önlemlerin alınmasıyla insanlığı şimdilik rahat bıraktı.
Gelelim bugünlerde meşhur olan Corona virüsüne
Dünya Sağlık Örgütü, virüsün özellikleri keşfedilmediği için virüse önce 2019-n-CoV adını vermişti. Yapılan bilimsel çalışmalardan sonra virüsün ismi net şekilde belirlendi ve literatürdeki yerini aldı. Henüz birkaç ayda çok hızlı yayılan bu yeni belanın adı artık Kovid-2019
Aşısından yayılma hızına ve etkilerine kadar her anlamda tartışılan, araştırılan Covid-2019, ne kadar tehlikeli?
Corona virüsü grip kadar tehlikeli mi?
Bu soruya bilim dünyasından iki farklı cevap geldi. “Grip corona virüsüne göre daha tehlikeli ve ölümcül diyenler” tarafında Vanderbilt Üniversitesinden aşı uzmanı William Schaffner da yer alıyor. Achaffner’a göre bu yeni corona virüsü (Covid-2019), girp ile karşılaştırıldığında “ufukta bir nokta” gibi. Dolayısıyla grip çok çok daha tehlikeli.
Corona virüsünün ölüm oranı yüzde 2
Yine bu savı öne sürenleri destekleyecek birtakım sayısal veriler söz konusu. Örneğin, ABD’de 2019 Ekim ile 2020 Şubat arasında gripten ölen insan sayısı 20.000’in üstünde. Bir başka veri ise The Lancet tıp bülteninde yayımlandı. Bültene göre grip, her yıl dünya genelinde en az 3 milyon vaka yaratıyor. Bazı yıllarda bu sayı 5 milyona kadar ulaşabiliyor. Bu kadar büyük bir sayı beraberinde ciddi ölüm getiriyor. Grip hastalarındaki ölümcül neticeler 291.000 ile 646.000 arasında seyrediyor. Bir başka deyişle, gribe yakalanan 10 kişiden 1’i ölüyor.
Konuyla ilgili istatistiksel veri sunan bir başka isim Baylor Tıp Fakültesinden virüs uzmanı Peter Hotez. Hotez’e göre “pek dikkat çekmeyen” grip diğer virüslerden çok daha fazla insanın canını alıyor. Bu yönüyle en tehlikeli tehditlerden biri.
Corona virüsten korkmak gereksiz mi?
Aslınada işin özünde bu korku gereksiz değil. Çünkü yine konunun uzmanlarına göre sayısal olarak değerlendirilirse grip çok daha ölümcül. Ancak Covid-2019 ile ilgili endişelerin de haklı sebepleri var. Çünkü bu virüsün henüz bir aşısı ve tedavi yöntemi söz konusu değil. Tayland’da bir doktorun “tedaviyi buldum” söylemi ve iddiasına rağmen netlik kazanan bir durumdan bahsedilemiyor. Halbuki grip aşısı özellikle kış mevsiminde oldukça korucu bir etken.
“Cononavirüs” olarak gündemde sarsılmaz bir yer edinen Covid-2019, yaratacağı tehlikeler nedeniyle büyük bir gizem taşıyor. Yayılma hızı ve diğer özellikleri nedeniyle var olan bu bilinmezlik, dünya genelindeki paniğin de başlıca sebebi.
Basit ama etkili yöntem
Uzmanların önerilerinin başında gelen kişisel hijyen, corona virüsünün yanında birçok virüse karşı etkili bir savunma yöntemi.
Günde birçok kez bol sabunla el ve yüz yıkamak, kişisel hijyen için önemli görülen bir adım.
Corona virüsü ile ilgili son gelişmeler
Dünya genelinde 25′ten fazla ülkeye yayılan ve 63.851 kişide tespit edilen Corona virüsü, 1488 kişinin ölümüne neden oldu. Çoğunluğu Çin’de olmak üzere enfekte olan hastaların yaklaşık 7 bin 155’i kurtarıldı. Öte yandan Çindeki vakalara müdahale etmek isteyen 1700‘den fazla sağlık çalışanı virüsün bulaşması neticesinde enfekte oldu. Bu çalışanların 6’sı yaşamını yitirenler arasında yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, ölüm oranı hala yüzde 2′lerde seyreden bu yeni virüsün olası aşısının muhtemelen önümüzdeki 18 ay içinde piyasaya sürülebileceğini de müjdeledi.