Dünya corona virüsü ile uzun süredir mücadele ediyor. Neredeyse tüm ülkelerde aşı geliştirme çalışmaları yapılıyordu. Dün ise Rusya Devlet Başkanı Putin aşıyı geliştirdiklerini ve kızlarından birinin aşıyı yaptırdığını söyledi. Aşı, corona virüsü konusunda tescillenen ilk aşı oldu. Dünyanın gözü ise Rusya’ya çevrildi. Milyonlar için umut olan aşı hakkında Dünya Sağlık Örgütü de Rusya’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Rusya’nın Sputnik adını verdiği corona virüsü aşısı hakkında neler biliniyor, koronavirüsü aşısı bulundu mu? Üretime başlanacak mı, güvenli mi? Detaylara birlikte bakalım.
Rusya Devlet Başkanı Putin dün yaptığı açıklamada corona virüsü aşısını geliştirdiklerini ve kızlarından birinin aşıyı yaptırdığını söyledi
Putin, yakında aşının toplu üretimine başlamayı amaçladıklarını belirtip, aşının güvenli ve etkili olduğunu vurguladı.
Putin’in açıklaması ise tüm dünyada gündeme oturdu. Bazı uzmanlar aşıya şüpheyle yaklaşıyor. Aşı testlerinin iki ay gibi kısa bir sürede tamamlandığı belirtiliyor
Ancak Dünya Sağlık Örgütü bu gelişmeyi yakından takip ettiklerini ve temkinli olduklarını belirtti. Peki Rusya’nın corona virüsü aşısı Sputnik hakkında neler biliniyor, Rusya nasıl bir süreç izlemeyi planlıyor?
Rusya, aşısında seri üretime bir an önce geçmek istiyor. Hatta Ekim ayında ülkede toplu aşı kampanyası başlatmayı da planlıyor.
Aşının Eylül ayında seri üretime geçilmesi planlanıyor. Bu plana göre, önce doktorlara ve öğretmenlere aşı yapılacak. Aşı “ücretsiz” olacak ve maliyeti ülke bütçesinden karşılanacak.
Hangi ülkeler Rusya’dan aşı temin edecek?
Henüz kesinleşmemekle birlikte şu ana dek 5’ten fazla ülkenin Rusya’nın bulduğu corona virüsü aşısını üretmek istediği açıklandı. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, TASS ajansına yaptığı açıklamada; Gamaleya Enstitüsü’nün Vladimir, Yaroslavl ve Moskova bölgelerinde tesisleri bulunan üç işletme ile -Generium, R-Pharm ve Binnopharm- seri üretim üzerinde çalıştığını söyledi.
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov; bu yıl her ay birkaç bin doz aşı üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Açıklamaya göre, 2021 yılına dek Rus şirketleri, Gamaleya Enstitüsü’nün aşısından birkaç milyon doz üretecek.
Öte yandan ülkenin bulduğu aşıya dünyanın dört bir yanından 20’den fazla ülkenin ilgi gösterdiği de açıklandı. Açıklamaya göre şu ana dek 5’ten fazla ülke üretimde aktif rol almak istiyor.
Aşı konusu ülkede neden tartışmalara yol açtı?
Bazı uzmanlar bu aşının yeterli testlerden geçmediğini, testlerin 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlandığını savunuyor. Ancak Rusya Devlet Başkanı Putin, tüm testlerin yapıldığı ve aşının güvenli olduğu konusunda ısrarcı. Ancak Rusya aşı denemeleriyle ilgili herhangi bir bulgu yayımlamadı. Bu da aşı ile ilgili güven probleminin oluşmasındaki bir başka neden. Bazı uzmanlar Rusya’nın kestirme yollara başvurması ve süreci hızlıca yürüterek insanları riske atmasından endişe ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sözcüsü Christian Lindmeier ise bu konuda; “Bazen araştırmacılar bir şey bulduklarını iddia ediyorlar ki bu da gerçekten harika bir haber. Ancak işe yarayan bir aşı bulmak veya bu konuda bir ipucu elde etmekle bunların hepsini gözden geçirmek arasındaki aşamalarda büyük farklar var” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci de “Çinlilerin ve Rusların aşıyı herhangi bir insana uygulamadan önce gerçekten aşıyı test ettiğini umuyorum” diye konuştu.
ABD’de Dış İlişkiler Konseyi’nde Küresel Sağlık Programı Direktörü Thomas Bollyky ise Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, “Uygun şekilde test edilmeyen aşılar, sağlık üzerinde olumsuz bir etkiyle birlikte yanlış bir güvenlik duygusu yaratabilir. Dahası, aşılara olan güveni de zayıflatabilir” dedi.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:
“Araştırmanın süresini kısaltmaya yönelik herhangi bir girişimde bulunmadan, daha fazla risk oluşmasını önlemek için aşı gönüllüler üzerinde yürürlükteki mevzuatla ve bilimsel metodolojik düzenlemelerle tam uyum içinde test edilmiştir.”
Rusya’da corona virüsü ile ilgili iki aşı çalışması yürütülüyordu. Peki diğer aşı çalışması ne durumda?
Rusya, iki Covid-19 aşısı üzerinde çalışıyordu. Bunlardan biri, Vektor Eyalet Viroloji ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen bir aşıydı. İkincisi ise dün tescillendiği açıklanan Gamaleya Bilimsel Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Enstitüsü ve Rusya Savunma Bakanlığı tarafından üretilen aşıydı.
Rus haber ajansı TASS, 1 Ağustos’ta Gamaleya Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nden aşı adayı olan Gam-COVID-Vac Lyo’nun insanlar üzerindeki denemelerinin tamamlandığını bildirmişti. Ardından yayımlanan bir başka haberde ise aşının insanların bağışıklıkları üzerinde 21’nci günde etki gösterdiği ifade edilmişti. Daha sonra ise aşının tescillendiği açıklandı.
Vektor Eyalet Viroloji ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı ise 4 Ağustos’ta insanlar üzerinde denendi. Aşının seri üretimine ise Kasım ayında başlanması planlanıyor.
Kaynak: 1