Uzun süre el değmediği için bakımsız otlarla kaplanan ve evsel atıklarla devasa çöplüklere dönüşen mahalle köşelerinden rahatsız olmayan var mı? Yalnızca yarattığı görüntü kirliliği nedeniyle bile modumuzu düşüren bu alanların temizlenmesi, ruh sağlığımız üzerinde sanılanın çok üzerinde bir etkiye sahip.
Washington Post‘un haberine konu olan, Journal of the American Medical Association’ın araştırmasına göre, çöplüğe dönüşmüş bölgelerin temizliği, bölge sakinlerinin ruh sağlığını ciddi oranda etkiliyor.
Amerika’da yapılan araştırmada semt sakinlerine, yeşillendirme çalışmalarından önce ve sonra nasıl hissettiklerine dair sorular soruldu
Rastgele seçilmiş 342 semt sakinine, ne sıklıkla sinirli, umutsuz, yorgun, depresif ve değersiz hissettikleri soruldu. Çalışma yapılacak bölgelere 18 ay önceden gidip halka bu sorularu soran araştırmacılar, aynı soruları çalışma bittikten 18 ay sonra tekrar sordu.
Yeşil alanların ruh sağlığımız üzerindeki etkisi, tahminlerin çok üzerinde
ABS-CBN Foundation
Bakımsız ve çöplüğe dönüşmüş alanların etrafında yapılan yürüyüşlerin bile kalp atış hızını ve stresi arttırdığı biliniyor. Bu alanları yeşillendirmek, çimleri biçmek, fidan dikmek ve çevre düzenlemesiyle ilgilenmek, insanların depresyona girmesini ve kendini değersiz hissetmesini engelliyor.
Suç oranlarının azalmasında da yeşil alanların ve çevre düzenlemelerinin etkisi büyük
Çevre düzenlemesi yapılmış bölgelerde silahlı şiddet olaylarının ve kamu düzenine zarar veren kavgaların azaldığı da araştırma sonuçları arasında.
Temizlenip yeşillendirilen bölgelerdeki depresyon vakalarında gözle görülür azalma mevcut
Yalnızca Philadelphia’da 43.000 terk edilmiş ve bakımsız arazi bulunuyor. Araştırma ekibinin 541 alanı inceleyerek yaptığı deneyde katılımcılar 3 farklı grupta incelendi. 1. bölgede alan temizlendi ve çevre düzenlemesi yapıldı. 2. bölgede yalnızca alan temizlendi. 3. bölgede ise kontrol grubu olarak hiçbir değişiklik yapılmadı.
Yoksulluk sınırının altındaki bölgelerde yapılan düzenleme sonucu depresyon vakalarında %68 oranında azalma görülüyor
Bu bölgelere yapılan yatırımların görece daha az ya da daha düşük bütçeli olması dolayısıyla çevre temizliği ve yeşillendirilme çalışmalarının pozitif etkileri oldukça büyük.
Orta gelirli bölgelerde ise depresyon ve ruhsal hastalıklar %41 oranında azalıyor
Ruhsal bozukluklardaki azalma oranı, gelir durumu daha düşük semtlerdeki oranlar kadar yüksek olmasa da yaklaşık olarak her 2 kişiden 1’ine tekabül ediyor.
Atıkların temizlendiği ama yeşillendirilme yapılmayan bölgelerde ise gözle görülür bir değişiklik olmadı
Temizlenen alanların yeşillendirilmediği bölge sakinlerinin mutluluk düzeyinde herhangi bir değişik olmaması, uzmanları yeşil alanların önemine dair daha detaylı araştırmalar yapmaya teşvik ediyor.
Temizlik ve iyileştirme için yapılan harcamalar 1000 – 3000 dolar arasında
Temizlenen ve yeşillendirilen bölgelerin çevreye etkilerini değerlendirdiğimizde, maliyetlerin aslında ne derece düşük olduğu ortaya çıkıyor.
Düzenli bakım maliyetleri ise yalnızca yıllık 180 dolar civarında
Ortalama olarak 1600 doları bulan çalışmanın yıllık bakım giderleri ise yaklaşık 180 dolar civarında. Bir semtin sağlığı ve güvenliği için oldukça küçük bir rakam.
Amerika’da sağlık istatistiklerinin bölgelere göre değiştiği bilinen bir gerçek. Bu gibi hamlelerin özellikle görece yoksul semtlerde yapılıyor olması, sağlık sorunlarının çözümü için de önemli bir adım olacaktır.
Benzer çevre düzenleme uygulamalarının başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada artarak devam etmesini umuyoruz.