Modern hayatın koşturmacası içinde bazen tek istediğimiz şey sadece oturmak ve kolumuzu bile hareket ettirmemektir. Ancak çoğumuzun bildiği gibi hareketsiz yaşam kalp hastalıkları ve diyabet gibi birçok kronik rahatsızlığa neden olabilir. Çok fazla oturmak aslında göründüğünden daha risklidir. Bu nedenle evden çalışıyor olsanız dahi gün içinde küçük egzersizler yapmak oldukça önemlidir. Hareketsiz yaşam tarzı kronik hastalıkların yanı sıra bazı önemli sorunlara da neden olabilir. Gelin, gün içinde çok fazla oturursanız vücudunuza ne olabilir birlikte inceleyelim.
1. Akne riski artar
Hareketsizliğin en önemli sonuçlarından biri kilo alımıdır. Kilo almanın etkilerinden biri de bazı cilt sorunlarına neden olmasıdır. Fazla kilo, cildin nem kaybetmesine yol açar ve cilt bariyerini etkiler. Aynı zamanda aşırı kilo kişinin daha fazla terlemesine yol açarak gözeneklerine tıkanmasına neden olur. Bu da iltihaplı sivilcelerin oluşmasını kolaylaştırır.
2. Kemikler zayıflayabilir
Kaslar ve kemikler, çalıştıkları zaman güçlenen canlı dokulardır. Düzenli egzersiz yapanların kemikleri, yapmayanlara kıyasla daha güçlü ve yoğun olma eğilimindedir. Bu nedenle uzun süre oturduğunuzda, kemikler zayıflama riskiyle karşı karşıya kalır.
3. Mevcut cilt sorunları kötüleşebilir
Cilt problemleri için her türlü yöntemi denediğiniz halde sorun devam ediyorsa, problemin kökenine inme zamanı gelmiştir. Bu problemler en çok cilt üzerindeki sürtünmeden ve basınçtan kaynaklanır. Özellikle kalça, bacak ve sırt bölgesinde akne sorunu yaşıyorsanız, basınç ve sürtünme gibi faktörleri düşünebilirsiniz. Daha rahat kıyafetler giyerek ve aktif bir yaşam tarzı benimseyerek cilt problemlerinizin önüne geçebilirsiniz.
4. Selülite neden olabilir
Günümüzde ofis çalışanlarının çoğu, zamanının önemli bir kısmını bilgisayar başında oturarak geçiriyor. Bu hareketsiz yaşam tarzı vücutta su tutulmasına neden olabilir. Öte yandan bazı bilim insanları uzun süre oturmanın kan akışını azalttığını ve bu durumun selülite neden olduğunu belirtiyor.
5. Varis riskini artırır
Yürüdüğümüz zaman baldırlardaki kaslar kasılır, esner ve alt bacağımızdaki ana kan damarlarına baskı uygulanır. Başka bir ifadeyle her adımın damarlardaki kan dolaşımına pompa etkisi vardır. Uzun süre oturduğumuzda ise kan dolaşımı zayıflar. Bu da varislere neden olabilir.
Kaynak: 1