Büyüdükçe geçmişe özlem duyduğumuz, çocukluk zamanlarına dönmeyi çok istediğimiz bir gerçek. Eskiyi anımsatacak herhangi bir şeyi gördüğümüzde ve bize tebessüm ettirecek o muhteşem çocukluk dönemimize ait kitapları sizler için listeledik. Sizlerin de unutamadığı ve okudukça hayal dünyanızın büyük engin denizlerinde kaybolduğunuz kitaplar varsa yorumda belirtebilirsiniz…
Şeker Portakalı – José Mauro de Vasconcelos
Çocukluk dönemimde okuduğumuz en popüler kitaplardan biriydi. Romanın kahramanı olan Zeze, çok çocuklu yoksul bir ailenin en küçük çocuğudur. Ailesi yeni bir mahalleye taşınmak zorunda kalınca mutsuz olan Zeze, yeni evlerinin bahçesindeki bir şeker portakalı fidanını arkadaş edinir. Minguinho adını verdiği şeker portakalı fidanı ile konuşmaktadır. Zeze, fidana gün boyu yaptıklarını ve hayallerini anlatır.
Sol Ayağım – Christy Brown
Roman kahramanın yaşadıklarını görünce etkilendiğimiz bir kitaplardan biridir. Yazar, kitapta sol ayağıyla kalem tutmayı, konuşamamanın verdiği acizlikleri ve annesiyle babasının yardımıyla tekrar hayata tutunmasını ve buna yardımcı olan insanları anlatmakta, engellerin nasıl aşılabileceğini söylemektedir.
Çocuk Kalbi – Edmondo De Amicis
Çocuk Kalbinin başlıca amacı, yarının büyükleri olacak çocuklarımızı “iyiye – güzele – doğruya ” yöneltmek ve onları “iyi insan – iyi vatandaş ” olarak aileye , topluma ve insanlığa kazandırmaktadır. Kitap konusu ile zaten ne kadar çok okunması gerektirdiği göz önüne seriyor.
Pal Sokağı Çocukları – Ferenc Molnár
Kum torbalarıyla yapılan savaş aralarında en küçükleri, en zayıfları olan Erno Nemeçek’in kendisini feda etmesiyle sonuçlanır. Daha önceden diğer çocuklar tarafından hain olarak adlandırılan ve adı büyük harf kullanmadan yazılan Nemeçek savaştan sonra zatürreden ölür. Bugün artık bütün dünyada tanınıyorlar. Bu kitabı şimdi okuduğumuz zaman çocukluk dönemi duygularımızın şu an ne kadar farkı olduğunu anladık.
Tom Sawyer’ın Maceraları – Mark Twain
Okuduğumuz ilk kitapları hatırlayınca çocukluğumuzun ne kadar güzel zamanlar olduğunu anlarız. Tom Sawyer’in Maceraları da böyle bir kitap. Kitapta Tom Sawyer ile arkadaşı Huckleberry Finn’in Mississippi’de birbirinden heyecanlı maceralarını ele almaktadır.
Seksen Günde Devr-i Alem – Jules Verne
Kitapta olan her şey izlendiği zaman aynı tadı veriyordur. Çocukluk dönemimizde okuduğumuz tüm kitapların çoğuna baktığımızda filmleri yapılmıştır. Kimsenin tanımadığı İngiliz beyefendisidir .Yaşantısının son derece düzenli olması ve her dakik bir adam olması onun için vazgeçilmez unsurlarından biridir. Bir gün, üyesi olduğu “Londra Bilim Kulübü”nde, servetine göz önüne koyarak büyük bir iddaya girmiştir. Bu iddaa ise 80 günde hava aracı olmaksızın ve önceden planlamalar bile yok iken tüm dünyayı gezebilecek mi ?
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah – Jules Verne
Jules Verne’nin yazdığı bilim kurgu kitabıdır. Esrarengiz bir canavarın denizlerde gemileri batırması ve herkese korku salması sonucu Amerikan hükümeti bu konuya çözüm bulmak için profesyonel bir ekip kurar. Profesör Pierre Aronnax, sadık hizmetkârı Conseil ve Kanadalı bir mızrak atıcısı olan Ned Land destansı bir av için bir araya gelirler. Acaba başarılı olabilecekler mi? Belki de bu kitap ile bilim kurgu denilen kavram ile tanışıp o tarz kitapları ve filmleri sevmemize neden olmuştur.
Oliver Twist – Charles Dickens
Kısaca anlatmak gerekirse beni hem kitabı hem de filmi etkilemiştir. Oliver Twist Bir yetimhanede meydana geiir. Dokuz yaşında başka yetimhaneye götürülür. Yetimhanede diğer herkes gibi açlık çekmektedir. Çok yaramaz olduğunu düşünen yetimhane müdürü onu bir yere çırak vermesi ile hikaye başlar…
David Copperfield – Charles Dickens
Çocukluk dönemimizde belki de okuduğumuz en çok yazalardan biridir. Dickens’ın yazdığı kitaplardan en çok bunu sevdiğini söyleyebiliriz. Bu kitap ile ününe kavuştuğu söylense de her yazdığı kitaplar günümüzde klasikleşmiştir. Karakterlerinin ölümsüzlüğü, aşağı halk sınıfının içtenlikli dostluğu ve burjuva sınıfının katlanılmaz sevimsizliklerini işleyen bu yapıtıyla Dickens’i biraz daha seveceksiniz.
Robinson Crusoe – Daniel Defoe
ingiltere’de yaşayan orta gelirli bir ailenin en küçül çocuğu olan Robinson’un dünyayı gezme hayali ile yola çıktığı maceralarını ele almaktadır. Asıl ola gemisinin batması sonu adada mahsur kalan kahramanımızın yaşadıklarını konu alır.
Sefiller – Victor Hugo
Hayat dersi bile çıkarabileceğimiz ender kitaplardan biridir. Bu da diğer okuduğumuz kitaplar gibi klasikleşmiştir. Hugo, Sefiller adlı dev romanının önsözünü şöyle bitirir: “Yeryüzünde yoksulluk ve bilgisizliğin egemenliği sürdükçe, böylesi kitaplar gereksiz sayılmayabilir.”
Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupéry
Çocukluk zamanlarımızın dışında şu an bile popüler olan bu kitap sözleri ile insanın kalbinden vurmaktadır.
Kaşağı – Ömer Seyfettin
Bir Ömer Seyfettin klasiği olan öyküdür. Aslında her yazdığı öyküleri okusak bile en sevdiğimiz ve aklımıza ilk gelen isim kaşağı olarak rahatlıkla söyleyebiliriz. Kitapta olay büyük bir çiftlikte geçmektedir. Küçük Ömer ile Hasan arasında geçen olay İstanbul’dan özel olarak getirilen kaşağının kırılması sonucu Küçük Ömer, çocukluk heyecanıyla KAŞAĞI’yı kırar ve suçu kardeşi Hasan’a atar. Babası bu olaydan sonra Hasan’a çok kızar ve ona:
-Yalancı, der…
Merak edenler bu öykünün devamını ve diğer bir sürü öyküyü okuyabilirler.
Mo’nun Gizemi – Gülten Dayıoğlu
Gülten Dayıoğlu denilince akla bir sürü kitap gelir aslında. Avusturya’ya giderken uçak yolculuğunda tanıştığı genetik mühendisi ile insan kopyalama olgusu ile geçen ürperti verici sohbetler ile roman yazması için aktardığı serüven ile serisi olmuş bu kitap ortaya çıktı.
Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin
Çocukluk zamanımızda okuduğumuz bu kitap, hocaların sınavda soracağım demesi ile en ince ayrıntısına kadar öğrendiğimiz o kalın görünümü ile bizi korkutan ama okudukça bitirmek istediğimiz ünlü yazar Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı birbirinden güzel romanlarından sadece birisiydi. Osmanlının son yıllarını anlatan romanın ana kahramanı Feride’nin hatıra defteri şeklinde yazılmıştır.