Dünyadaki en sinir bozucu şeylerden biri çocuğunuzun yalan söylediğini yakalamaktır. Tabii ki, küçük çocukların bazı olayları abartması ve küçük, beyaz yalanlar söylemesi normal sayılır. Ancak durumun patolojik bir vakaya dönüşmesi psikologlar tarafından bir sorun olarak değerlendirilir. Yalan söylemek çoğu zaman bırakması zor olan bir alışkanlıktır. Bu konuda çocukları azarlamanın durumu daha da kötüleştireceğini biliyoruz. Peki, yalan söylemeyi alışkanlık haline getiren çocuklarla ilgili neler yapılabilir? Birlikte inceleyelim?
1. Neden yalan söylediklerini anlamaya çalışın
Yalanın farklı türleri vardır. Bazen çocuklarımız nasıl ifade edeceklerini bilmedikleri bir duyguyla baş ettikleri için yalan söyleyebilirler. Başlarının belaya girmesinden korkmaları ya da kendilerini yetersiz hissetmeleri de yalan söylemelerine neden olabilir. Böyle bir durum söz konusuysa, çocukların duygularını anlamaya çalışarak doğru olanı anlatabilirsiniz.
2. Dürüst olmadıklarını fark ettiğinizi belirtin
Yalanı duyar duymaz, söylediklerinin doğru olmadığını fark ettiğinizi belirtin. Onlara bir şey değiştirme şansı vermeden sadece, “Dürüst olmadığını biliyorum ve bu çok yanlış” deyin.
3. Tuzak kurmayın
Yalan söyleyip söylemediklerini anlamak için çocuklara tuzak kurmak cazip gelebilir. Bu durum sadece kötü davranışı teşvik edeceğinden kesinlikle bu yönteme başvurmamalısınız!
4. Dürüstlük hakkında konuşun
Çocuklarınızı karşısınıza alın ve onlarla dürüstlüğün ne olduğunu ve ne anlama geldiğini tartışın. Yalan söylemenin insanları incittiğini anlatarak dürüst olmaya teşvik edin.
5. Empatiye yönlendirin
Eylemlerinin başkalarını nasıl etkilediğini anlamalarına yardımcı olun. Çocuğunuza empati yapmayı öğretin Çocuklarınıza duygularını açık açık ifade etmeleri için alanlar tanıyın. Duyguları açıkça ifade eden insanlardan örnekler verin ve dürüst olmamanın diğer insanları nasıl incitiğini anlatın.
6. Dürüst olmadıklarını hissettiğiniz anda devreye girin
Eğer çocuğunuzun dürüst olmadığını hissediyorsanız, devam etmelerine izin vermeyin. Hemen söylediklerini bildiğinizi belirtin ve doğruyu söylemelerini isteyin.
7. Güven konusunu konuşun
Güvenin ne olduğunu ve nasıl kazanıldığı hakkında çocuklarınızla konuşun. Yalan söyledikleri zaman insanların onlara olan güvenini kaybettikleri ve söyledikleri hiçbir şeye inanmayacaklarını açıklayın. “Yalancı Çoban” gibi hikayeler dürüst olmamanın sonuçlarını anlamalarına yardımcı olabilir.
8. Tutarlı olun
Yalanla başa çıkma şeklinizde her zaman tutarlı olur. Bir gün izin verip ertesi gün kızmayın. Çocuklarınızın davranışlarının kalıcı olmasını istiyorsanız, siz de kendi tavrınızı korumalısınız.
Çocuklarınıza yalan söylemeyi bıraktırmanın en basit 8 yolu listemizin sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Asperger Sendromu: Belirtileri, Tanı Ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kaynak: 1