Çocuğunuzun finansal geleceği, pek de düşünmediğiniz bir konu olabilir. Ancak diğer her şey gibi bu da evlatlarımızı sağlam bir geleceğe hazırlamak için odaklanmamız gereken bir konu. Finansal okuryazarlık becerilerinin genç yaşlarda kazandırılması, çocukların ileride maddi başarıya ulaşmaları ve sağlıklı bir ekonomik hayat sürmeleri açısından kritik öneme sahip. Ancak, bu süreci doğru bir şekilde yönlendirebilmek için kaçınılması gereken bazı yaygın hatalar var. Bu yazımızda, çocukların finansal geleceğini tehlikeye atmadan nasıl destekleyebileceğinizi ve sıkça yapılan hatalardan nasıl kaçınabileceğiniz üzerine odaklanacağız. İşte çocukların finansal geleceğini olumsuz etkileyen davranışlar 👇
1. Başarısız olmalarına izin vermemek
Mükemmeliyetçi ebeveynler genellikle çocuklarının kendi, imkansız standartlarına ulaşmasını beklerler. Çocuğun yaptığı resimlerin hiçbir zaman yeterince iyi olmamasından yatağının mükemmel yapılmamasına veya yeterince çalışmamasına kadar bu beklentiler değişebilir. Çocuk sürekli eleştiri ve azarlamalarla karşı karşıya kalır ancak hatalarından ders almasına asla izin verilmez. Mükemmeliyetçi ebeveynlerin çocukları büyüyünce ya mükemmeliyetçi ya da düşük özgüvenli olurlar. Her iki sonuç da gelecekteki kariyerlerini olumsuz etkileyebilir.
2. İyi notlar aldıkları için para vermek
Bu hala bir tartışma konusu olmaya devam ediyor, ancak şöyle düşünün: çocuğunuz zaten yapması gereken bir şeyi, sadece para kazanmak için yapacak. Peki, büyüyüp de evini toplaması ya da yemek yapması gerektiğinde kimse ona para vermeyince ne olacak?
3. Çocuğunun duygularını ifade etmesini engellemek
Bazen yetişkinler bir çocuğun duygularının yanlış olduğunu düşünerek göz ardı ederler. Yere düştüklerinde canlarının acımadığını söylerler, sinirlenmeye izinleri yoktur veya geçerli bir nedeni olsa bile üzülmek yanlıştır. Ebeveynler bunu genellikle iyi niyetle, çocuklarına doğru davranışı öğretmek isteyerek yaparlar. Bununla birlikte, duygular oldukça normaldir ve herkes zaman zaman üzülür ya da kızar. Çocukların duygularını göz ardı etmek yerine, onlara bunları kabullenmeyi ve regüle etmeyi öğretmelisiniz.
4. Yabancıların önünde çocuklara destek olmamak
Her çocuğun, durum ne olursa olsun, ebeveynlerinin kendilerinin yanında olacağına güvenmeye ihtiyacı vardır. Bazen bu durum öğretmenler, müdürler veya komşular gibi otorite figürlerinin sözlerine körü körüne inanmamayı da gerektirebilir. Ebeveynler, çocuklarını kendi eylemlerinin sorumluluğunu almaya hazır yetiştirmelidir. Bu onların sağlıklı bir özgüven ve kişisel sorumluluk duygusu geliştirmelerine yardımcı olur.
İlginizi çekebilir:
Sakin Ebeveyn Olmanın Size ve Çocuğunuza Çok Şey Kazandıracağının 20 Kanıtı
5. Başarılı insanlarla kıyaslamak
Çocukların finansal geleceğini olumsuz etkileyen davranışlardan biri de bu! Her gencin onun gibi olmak istediği bir kahramanı vardır. Son yıllarda zengin ve nüfuz sahibi kişilerin başarı hikayeleri yaygınlaştı. Ancak başkalarının başarı hikayelerini dinleyip mutlu olmak o kadar da kolay değil. Eğer bu kadar kolay olsaydı şimdiye kadar başarılı insanların kitaplarını okuyan herkes, tüm maddi sorunlarını çözmüş olurdu.
6. Gelecekteki kariyerine karar vermesi için çocuğa baskı yapmak
Bir kişinin tüm yaşamı boyunca tek bir kariyere bağlı kalması gerektiği düşüncesi yavaş yavaş değişiyor. Birçok modern meslek on yıl önce mevcut değildi, diğerleri ise çoktan geçerliliğini yitirmiş durumda. Çocuğunuzun büyüdükçe fikrinin değişmesine ve gitmek istediği kariyer yolunu kendi başına seçmesine izin verin.
7. Para konusunda tartışmak
Çocuklar bu durumlardan etkilenebileceği için onların önünde para veya diğer konular hakkında tartışmaktan kaçının. Bu durum ayrıca onların taraf tutmasına ve sıkıntı yaşamasına yol açabilir.
8. Sosyal ağları kullanmasını yasaklanmak
Çocukluğumuzda oynadığımız bahçelerin, mahallelerin bugünkü karşılığı sosyal ağlar haline geldi. Çocuklar, sosyal medya platformlarıyla entegre bilgisayar programları aracılığıyla değerli beceriler öğrenebilirler. Ebeveynlerin çocuklarına çevrim içi güvenlik kurallarını hatırlatması gerekirken çocuklar bu deneyimden tamamen mahrum bırakılmamalı.
İlginizi çekebilir:
Toplanın Açıklıyoruz! İyi Bir Ebeveyn Olduğunuzu Gösteren 7 İşaret
9. İhtiyaç duydukları eşyaları almamak
Birçoğumuz, ebeveynlerimizden bize bir şeyler almalarını istediğimizde, şunu cümleyi duyduk: “Aynısından evde var.” Bazı ebeveynler çocuklarını defalarca bu tür durumlara maruz bırakır ve istemeden de olsa onların gerçekten ihtiyaç duydukları şeyleri almalarını engeller. Bu durum onların yetişkinlik dönemindeki finansal alışkanlıklarını önemli ölçüde etkileyebilir. Öte yandan çocuklara gerekli, gereksiz istedikleri her şeyi alın da demiyoruz tabii ki.
10. Çocukların tartışmasını önlemek
Başkalarıyla etkileşim kurma yeteneği belki de bir kişinin sahip olabileceği en önemli mesleki becerilerdendir. Çocukların yalnızca arkadaş edinmesine yardımcı olmak değil, aynı zamanda onlara sağlıklı tartışmalara nasıl gireceklerini öğretmek de önemlidir. İnsanlar genellikle farklı görüşlere sahiptir ve duyguları ifade etmenin çeşitli yolları vardır. Çocuklar bu kavramı ne kadar erken anlarsa, profesyonel ortamlar da dahil olmak üzere başkalarıyla etkileşimleri o kadar kolay olacaktır.
11. Çocuğunun para biriktirmesine yardımcı olmak
Dünya sürekli değişiyor ve para kazanmanın veya biriktirmenin eski yolları artık işe yaramayabilir. Gelecekteki ekonomide hangi becerilerin değerli olacağını tahmin edemiyoruz. Bu nedenle çocuklara sadece para biriktirmeyi değil, esnek olmayı ve değişime hazır olmayı da öğretmek gerek.
12. Sporun yardımıyla güçlü bir karakter oluşturmaya çalışmak
Sporun disiplin ve karakter gelişimine faydalı olduğuna dair yaygın bir inanış olsa da, profesyonel sporlardaki aşırı rekabet çocuğun fiziksel ve zihinsel sağlığına zarar verebilir. Bu rekabet gücü hem genç sporcular hem de antrenörler tarafından destekleniyor. Adil olmayan muameleyle genç yaşta baş etmek, öz saygının azalmasına neden oluyorsa ve çocuğun spor yapmayı bırakması gerekiyorsa alternatif yaşam yolları konusunda onlara yol gösterebilirsiniz. İlerleyen dönemlerde herhangi bir ekonomik zorlukta çocuğunuz bu yolları kendi çizecektir.
Kaynak: 1