Çocuğunuz okulda zorluk çekiyor ve motive olamıyorsa ilk iç güdünüz ona kızmak olabilir. Öğrenme sorunları, sosyal zorluklar, dikkat veya duygusal problemlerin tümü çocukların okuldan kopmalarına neden olabilir. Ancak okulda düşük performans gösteren çocukların hepsinde teşhis edilebilir bir sorun yoktur. Tek ihtiyaçları motive edilmek olabilir! Ebeveynlerin çocuklarını motive etmelerine yardımcı olmak için yapabileceği birçok şey var. Bugün bunlardan 10 tanesini inceleyeceğiz. İşte çocuğunuzu motive etmenin yolları ?
1. Olumlu olun
Çocuğunuzla açık, saygılı ve olumlu bir ilişki sürdürün. Çocuğunuzun düşmanı olmadığınızı, ona yardım etmeniz gerektiğini unutmayın. Cezalandırmak, bağırmak ve tehdit etmek sizi hiçbir yere götürmez. Üstelik çocuğunuz ile ilişkinize ve onların motivasyonuna zarar verir. Unutmayın, çocuğunuz bilerek sizi üzmeye çalışmıyor.
2. “Ne zaman” kuralını uygulayın
Yetişkinler olarak hayattan öğrendiğimiz en önemli gerçek “işi bitirdikten sonra paranı alırsın” olabilir. Ancak bu “neden-sonuç” kuralı çocuklar için bir şey ifade etmiyor çünkü şu anda ders çalışmalarının sonucunda iyi bir gelecekleri olacağı düşüncesi çok soyut. İyi bir okulda okumanın önemini anlayacak yaşta değiller. Bu yüzden de onlara daha somut sonuçlar verin. Mesela:
“Ödevini bitirince oyun oynayabilirsin.”
Veya:
“Dersini tamamlayınca istediğin filmi izleyebiliriz.”
Bu kuralı uygulayın ve ona bağlı kalın. Çocuğunuz henüz gerekli disipline sahip değilse, bu onun disiplini öğrenmesi için ilk adım olacaktır.
3. Program oluşturmalarına yardım edin
Yukarı bahsettiğimiz “ne zaman” kuralını alın ve bunu günlük hayatta bir program oluşturmak için kullanın. Bu konuda çocuğunuza yardımcı olmak için o ders çalışırken siz de kitap okuyabilirsiniz. Bu yapı bir ceza değildir. Aksine, çocuğunuzun iyi bir iş ahlakı geliştirmesine ve okul derslerine odaklanmasına yardımcı olmanın bir yoludur.
4. Öğretmenle tanışın
Çocuğunuzun notları ve çalışma alışkanlıkları ile uyuşmuyorsa, öğretmeni ile görüşerek neleri değiştirmeniz gerektiği konusunda bir plan oluşturabilirsiniz. Çocuğunuz zamanını yönetme, işini tamamlama ve organize olma konusunda daha iyi hale geldiğinde, sizin de geri adım atma zamanınız gelmiş demektir. Bırakın bunu kendi başına yapsın. Yalnızca sürekli olarak sorun yaşıyorsa müdahale edin.
5. Bir çalışma noktası belirleyin
Çocuğunuzun ders çalışmak için kardeşlerinden uzakta sessiz bir yere ihtiyacı olabilir. Ona uygun bir alan belirleyin. Çocuğunuzun odaklanmasını sağlamak için ödevini yaparken onun yanında oturmanız gerekebilir. O çalışırken kitap veya gazete okuyabilirsiniz. Ödevinde ona yardım edebilirsiniz, ama onun işini onun yerine yapmayın. Örneğin, çalışmasını gözden geçirip belirli bir paragrafın ona anlamlı gelip gelmediğini sormanızda bir sakınca yoktur. Ancak onunla her cümleyi yazmak ya da her matematik problemi üzerinde çalışmak doğru değil.
6. Ödevleri küçük parçalara ayırın
Çocuğunuz ile oturun ve ödevlerini günlük küçük parçalara ayırın. Ona büyük bir duvar takvimi veya beyaz tahta alabilirsiniz. Böylece hangi gün, hangi ödevin yapılması gerektiğini net bir şekilde görebilir.
7. Başarıları takdir edin
Çocuğunuzu motive etmenin yolları nelerdir merak ediyorsunuz. Ancak sadece onun ders çalışmasında odaklanarak bunu başaramazsınız. Çocuğunuzun başarılarını fark edin ve takdir edin. Başarılı oldukları konularda onları ödüllendirerek, özgüvenlerini artırabilirsiniz.
8. Çocuğunuzun da anksiyete yaşayabileceğinin farkında olun
Çocuğunuzun motivasyon eksikliğinin büyük kısmının akademik ve okul çalışmalarıyla ilgili endişesi veya utancından kaynaklanabileceğini kabul edin. Çocuklar tüm bunları size açıklayamayabilirler çünkü bu onlar için her zaman bilinçli bir düzeyde değildir.
9. Hedef belirleyin
Çocuğunuzla beraber akademik ve kişisel hedefler belirleyin. Bu hedeflere ulaşmaları için onları teşvik edin.
10. Rahatlayabileceği aktivitelere yönlendirin
Çocuğunuz bütün hafta çalıştıysa hafta sonu dinlenmesine izin verin ya da haftada bir gün belirleyin ve çocuğunuz ile birlikte onun istediği bir aktiviteyi gerçekleştirin.
İlginizi çekebilir?
Nörobilimciler Açıklıyor: Çocuklarınızı Bağırarak Eğitirseniz Ne Olur?
Ebeveynler Buraya! Özverili Bir Çocuk Yetiştirmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken 7 Şey
Çocuklarınıza Yalan Söylemeyi Bıraktırmanın 8 Basit Yolu
Uzmanlar Açıkladı! Ailedeki En Büyük Çocuk Olmanın Getirdiği 5 Zorluk