D vitamini diş ve kemik gelişimini destekler. Çocukların gelişiminde oldukça önemli olan D vitamini, güneş sayesinde aktive olur. Ancak güneşe doğru saatlerde çıkılmadığı takdirde, güneşin zararlı ışınları olan Ultra Viole (UV) ışınları çocukların hassas ciltlerinde güneş yanıklarına ve ciltte güneş lekelerine neden olabilir. Bu nedenle çocukları güneşin zararlarından korumak için önlem almak gerekir.
1. Yüksek faktörlü güneş kremi kullanın
Çocukların cildi, yetişkinlere göre daha hassas olduğu için en yüksek SBF değerine sahip güneş kremlerini kullanmanızda fayda var. Çocukların cildi daha ince bir yapıya sahip olduğu için güneş yanığı çok daha kolay oluşabilir. Bu nedenle, çocuklar güneşte 15-20 dakikadan fazla kalmamalı ve güneşe çıkmadan yarım saat önce mutlaka koruyucu sürmelidir. Ayrıca güneş kremi seçerken alerjik reaksiyon göstermeyecek ürünler seçmeye özen gösterilmelidir. Güneş koruyucular kimyasal içerdiği için 6 aydan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır.
2. İnce ve açık renk giysiler giydirin
Koyu renkler güneşi daha fazla çeker. Yaz sıcaklarında, çocuklara ince, açık renkli ve terletmeyen giysiler giydirilmelidir. Terledikleri takdirde ise, üstleri sık sık değiştirilmelidir. Yalnızca güneşin altında değil, gölgelerde de çocuklar güneş ışınlarının etkilerinden korunmalıdır. Bunun yanı sıra, çocukları giysiler kadar bebek arabası ve oto koltuk kumaşlarının da terletebileceği unutulmamalı ve ona göre önlem alınmalıdır.
3. Şapka ve gözlük kullanın
Çocuklar güneşin zararlı etkilerini daha fazla hissettikleri için, güneş çarpmalarından da daha kolay etkilenirler. Bu nedenle çocuklar güneşe çıkarken, başlarına güneş geçmemesi için açık renkli ve geniş siperli bir şapka takmak gerekir. Ayrıca gözlükle çocukların gözleri de güneşten korunmalıdır.
4. Bol sıvı tüketmesini sağlayın
Çocukları güneş çarpmasından korumanın bir diğer yolu da bol sıvı tüketmesini sağlamaktır. Özellikle yaz aylarında vücut terlemeyle sıvı kaybettiğinden, daha fazla sıvı tüketmek gerekir. Çocuklar sıvı ihtiyaçlarının farkına varmayabilirler, ebeveynler olarak çocukların bol su tükettiğinden emin olmak gerekir.
5. Güneş koruyucu sık sık yenileyin
Güneş koruyucuların etkisini tamamen göstermesi için 2 saatte bir yenilemek gerekir. Özellikle denize ya da havuza girildikten sonra güneş koruyucular mutlaka yenilenmelidir. Üzerinde “suya dayanıklı” ibaresi olan güneş koruyucular, su geçirmez değildir. Bu nedenle çocuğunuzun güneşin zararlı etkilerinden korunmasını sağlamak için güneş koruyucuyu sık sık yenileyin.
6. Öğle saatlerde güneşe çıkarmayın
Güneşin dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında çocuklar güneşe çıkarılmamalıdır. Çıkarılması durumunda ise, mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır. Ayrıca çocuklar, güneşli ortamlarda uzun süre bırakılmamalıdır.