Her ebeveyn çocuğunun beladan uzak durmasını, okulda başarılı olmasını ve büyüdüğünde çok güzel yerlere gelmesini ister. Peki bir çocuğun parlak bir geleceğe sahip olması için neler yapmak gerek?
Yapılan birçok araştırma cevabın ebeveynlerde saklı olduğunu gösteriyor. Başarılı çocuklardan çok o çocukların ailelerine odaklanan araştırmacılar, dikkat çekici bazı bulgulara ulaştı.
İşte başarılı çocukları eğiten ebeveynlerin 13 ortak noktası.
1. Çocuklarını ev işleri konusunda teşvik ediyorlar
“Çocuklar bulaşıkları yıkamıyorsa, birisi onlar için yıkıyor demektir.” diyen Stanford Üniversitesi eski dekanı ve “Bir Yetişkini Nasıl Yetiştirirsin” kitabının yazarı Julie Lythcott-Haims, sözlerine şöyle devam ediyor: “Çocuklarınıza çamaşır yıkamak, çöp atmak gibi ev işleri yaptırdığınızda, hayatlarını devam ettirebilmek için bazı işleri yapmak zorunda olduklarını öğreniyorlar.”
Ayrıca Lythcott-Haims, ev işi yaparak büyüyen çocukların çalışma hayatlarında iş arkadaşlarıyla daha iyi anlaştığına dikkat çekiyor.
2. Çocuklarına sosyal beceriler kazandırıyorlar
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi ve Duke Üniversitesi 700 çocuğu anaokulundan 25 yaşına kadar takip etti. Yaklaşık 20 yıl süren araştırmada; anaokulunda sosyal açıdan yetenekli çocukların ileride yaşıtlarıyla daha rahat iletişim kurduğu, daha yardımsever olduğu, empati duygularının daha gelişmiş olduğu ve karşılaştıkları problemlerle daha iyi başa çıkabildikleri gözlemlendi.
3. Beklentileri çok yüksek
Los Angeles California Üniversitesi profesörü Neal Halfon’un, 2001 yılından sonra doğmuş 6,600 çocuğu inceleyerek ulaştığı sonuç şöyle: Beklentisi yüksek olan ebeveynlerin, çocuklarının başarılarına olan etkisi oldukça yüksek.
4. Aile üyelerinin birbirileriyle sağlıklı bir ilişkisi var
Illinois Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, aile içi çatışmanın fazla olduğu evlerde büyüyen çocuklar hayatta daha başarısız oluyor.
5. Çalışan anneler
Harvard Business School’un yaptığı bir araştırma çalışan annelere sahip olan çocukların yaşıtlarına göre daha iyi işlerde çalıştığını ve daha çok para kazandıklarını gösteriyor. Bunun sebebi de annenin iyi bir rol model olması.
6. Ebeveynlerin eğitim seviyeleri yüksek
Michigan Üniversitesi’nde psikolog olan Sandra Tang’in 2014 yılında yaptığı araştırma, lise ya da üniversite mezunu annelerin çocuklarını benzer şekilde büyüttüğünü gösteriyor.
1998 ve 2007 yılları arasında anaokuluna gitmiş 14 bin çocuk arasında yapılan araştırma, 18 yaş ve altı annelerin yetiştirdiği çocukların lise ya da üniversite bitirmekte zorlandığını gösteriyor.
7. Çocuklarına erken yaşta matematik öğretiyorlar
2007 yılında okula başlamamış 35 bin çocuk üzerinde yapılan araştırma, erken yaşta matematik öğretmenin çocuğa büyük avantaj sağladığını ortaya koyuyor.
8. Stresli aileler değiller
Yakın zamanda The Washington Post gazetesinde yayınlanan araştırmaya göre, 3 ve 11 yaş arasında anneleriyle daha fazla vakit geçiren çocukların daha iyi huylu ve daha başarılı olduğu gözlemlendi. Çalışan bir anne iş yerinde yaşadığı stresi çocuklarına yansıttığındaysa olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor.
9. Sosyoekonomik durumları daha yüksek
Stanford Üniversitesi’nde görevli Sean Reardon’un yaptığı bir araştırma, gelir seviyesi yüksek ailelerin çocuklarının, daha kötü şartlar altında yaşayan ailelerin çocuklarından %30-40 oranında daha başarılı olduğunu kanıtlıyor.
10. Çocuklarını baskı kurmak ya da aşırı serbest yetiştirmek yerine, saygı uyandıracak şekilde yetiştiriyorlar
Psikolog Diana Baumride, temelde 3 çeşit çocuk yetiştirme yöntemi olduğunu söylüyor. Bunlar: Çocuklarını aşırı serbest bırakan aileler, baskı kuran aileler(çocuğunu aşırı kontrol edenler) ve saygı uyandıracak şekilde yetiştiren aileler(çocuklarına mantıklı bir şekilde yaklaşıp onları yönlendiren aileler). Başarılı çocukların aileleri tarafından 3. yöntemle büyütüldüğü görülüyor.
11. Çocuklarını özenle yetiştiriyorlar
2014 yılında 243 kişinin incelenmesiyle yapılan bir araştırma, 0-3 yaşındayken dikkatle ve özenle yetiştirilen çocukların akademik anlamda daha başarılı olduğunu gösteriyor.
12. Çocuklarına cesur olmayı öğretiyorlar
Pensilvanya Üniversitesi’nde psikolog olan Angela Duckwort, cesur ve dayanıklı yetiştirilen çocukların gelecekle ilgili daha başarılı planlar yaptığını ve planları gerçekleştirmekte daha kararlı olduklarını söylüyor.
13. Başarısızlıktan kaçınmak yerine gösterilen çabaya değer veriyorlar
Stanford Üniversitesi psikologlarından Carol Dweck, yaptığı araştırmada başarıya iki şekilde ulaşıldığını tespit ediyor(Sabit ve gelişimci zihniyet). Gelişimci zihniyette ise, başarısızlığın olumsuz noktalarına odaklanmak yerine, başarısızlıktan ders çıkarmanın çocuklara daha faydalı olduğu görülüyor.