Kredi kartı kullanımının, internet bankacalığının, emeklilik ve yatırım planlarının her geçen gün arttığı dünyada, parayı yönetme becerisine sahip çocuk yetiştirmek pek kolay olmayabilir. Finansal okuryazarlık oranı ülkemizde ve dünyada oldukça düşük. S&P’nin geçtiğimiz yıllarda yaptığı araştırmaya göre, dünya genelindeki okuryazarlık oranı %33, Türkiye’de ise %23,6.
HuffingtonPost’un araştırmasına konu olan uzman görüşleri, çocuklarınızı nasıl yetiştireceğinize dair fikir verebilir.
1. Çocuklarınız için paranın ‘’görünmez’’ olmamasını sağlayın
Financial wellness benefits provider Edukate’in CEO’su Chris Whitlow, parayı ‘’duygusal bir konu’’ olarak nitelendiriyor ve spor yapmaya benzetiyor. Örneğin, futbolun nasıl oynanacağına dair onlarca kitap okuyan biri, sokağa çıkıp topa vuran birine göre daha kötü futbol oynayabilir. Teori ve pratik tamamen farklı şeyler.
2. Kredi kartınızın ya da cüzdanınızdaki paranın limitsiz bir kaynak olmadığından bahsedin
Çocuklarınızla finansal konular hakkında konuşmak, bazı gerçekleri onlarla paylaşmak ve fikir almak, çocuklarınızın finansal geleceği için önemli bir adım olabilir. Kredi kartınızın ya da cüzdanınızdaki paranın, sınırsız bir kaynak olmadığını anlamaları sağlık olacaktır.
3. Çocuklarınızın kontrol etmekle yükümlü oldukları bir bütçesi olmalı
Brain Arts Production’ın yöneticilerinden Gwen Tulin, nakit paranın somut bir şey olduğunu ve çocukların gerçek bir bütçeyi yönetmelerinin, onların parasal düzeni anlamalarına yardımcı olacağını söylüyor.
Eğer küçük yaştaki çocuklarınıza para vermek istemiyorsanız, ATM’den para çekip onu mağazada harcayarak çocuklarınıza paranın nasıl tüketildiğini gösterebilirsiniz. Çocuklarınıza çeşitli görevler verip görevlerini tamamladıklarında kupon ya da bir şey alma hakkı vermeniz de başarılı birer örnek sayılabilir.
4. Çocuklarınızı ekonomi terminolojisiyle boğmayın
Parayı yabancı bir dile çevirdik, diyor Goalsetter’ın kurucusu Van Court. Çocuklarınızı ekonomi terimleriyle, vergi kodlarıyla ve bunun gibi bilgilerle yormayın. Çocuklarınızın girişimcilik yeteneklerini geliştirmek, iş fikri kurmalarını ve bunun için çalışarak yatırım yapabileceklerini anlatmak doğru adımlar olacaktır.
5. Müze ziyareti gibi aktiviteler, çocuklarınıza ekonomi prensiplerini anlatmak için faydalı olabilir
Örneğin, çocuğunuzu müzeye götürüp orada eski dönemlere ait eserleri gördüğünde, ekonomik koşulların dönemlere göre değiştiğini anlatabilirsiniz.
6. Çocuklarınızın sorularını sabırla cevaplayın
Çocukların ekonomik terimleri anlamasını beklemek mantıklı bir bakış açısı değil. Çocuklarınızın sorularına sabırlı ve istikrarlı bir şekilde cevap vermeli, konuları onların anlayacağı bir dille ve basit örneklerle açıklamalısınız. Tekrar, en önemli anahtardır.
7. Paranın, ihtiyacı olanlara yardım etmek için önemli bir araç olduğunu anlatın
Busykids, birçok hayır kurumu ile iş birliği içinde çocukların bağış yapmasını destekliyor. Çocukların birikimini kullanmasını üç yönteme ayıran Goalsetter, çocuklara; gelecekte kullanmak üzere, ihtiyaç duydukları şeyler için ya da ihtiyacı olanlara yardım etmek için birikim yapma seçeneği sunuyor.
8. Çocukların finans hakkında farkındalığa sahip olmasını sağlayın
Whitlow, çocuklara finansal konuları anlatmanın mükemmel bir yöntemi olmadığını, asıl amacımızın çocuklara para ile ilgili bir bilinç kazandırmak olduğuna değiniyor.