Çocuklar, son derece sevimli, bir o kadar da meraklılar. Öğrenme süreçleri ise, dünyayı yeni yeni tanımaya başlayan çocuklar için oldukça önemli. Bu sebeple, ebeveynlere de büyük bir sorumluluk düşüyor. Çünkü bir çocuğun yaşamında ona neyin öğretildiği kadar, nasıl öğretildiği de önemli! Eğer çocuğunuzun merak duygusunu geliştirebilir, yeni şeyler öğrenme konusunda motive edebilirseniz, çok daha mutlu bir çocuk haline gelecektir. Ayrıca, çocukluk döneminde kazanılan öğrenme alışkanlığı bir insanın bütün yaşamına sirayet eder. Çünkü çocukken, doğru bir öğrenme alışkanlığı kazanmak, bireyin yaşam boyu öğrenmeye açık ve geniş ufuklu olmasını sağlar. Yeni şeyler öğrenmeye ve yeni deneyimler kazanmaya açık ve istekli bireyler çok daha mutlu ve huzurlu bir yaşam geçirirler. İşte bu sebeplerden, çocukların erken yaşlardan itibaren öğrenme alışkanlığı kazanmaları sandığınızdan çok daha önemli bir kazanımdır! İşte, çocuğunuza yaşam macerasında yol gösterirken uygulayabileceğiniz 9 yöntem…
1. Öğrenmeyi maceraya dönüştürün
Çocuğunuzu, yeni şeyler öğrenmeye teşvik etmek her zaman kolay olmayabilir. Ancak, bu zorluğu aşamanın oldukça etkili bir yolu var. Öğrenmeyi ve öğrenme süreçlerini bir maceraya dönüştürün! Aslında, bunun için çok da çaba harcamanıza gerek yok. Çünkü yeni bir şeyler öğrenmek, başlı başına bir macera sayılır! Tek yapmanız gereken, öğrenme süreçlerini çocuğunuz için de heyecanlı hale getirmek. Bu sayede, çocuğunuz hayatı boyunca faydasını göreceği, etkili bir öğrenme alışkanlığı kazanabilir.
2. Bir programa bağlı kalın
Rutinleriniz, çoğu zaman yaşamınızı kolaylaştıran şeylerdir. Özellikle de çocuk sahibi olduğunuz zaman! Çocuğunuzla beraber, öğrenme alışkanlığı kazanmayı da bir rutin haline getirmek işleri oldukça kolaylaştıracaktır. Bunun için günün belirli dilimini, “öğrenme saati” olarak ayırabilirsiniz! Bu saatlerde çocuğunuza bir şeyler okuyabilir veya yeni şeyler öğrenmesi için onu teşvik edebilirsiniz…
3. Öğrenme alanı oluşturun
Eğer mümkünse çocuğunuz için bir “öğrenme” alanı oluşturun! Bunu, küçük bir masa ve sandalye ile yapabilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuz için küçük bir kitaplık da çocuğunuzun öğrenmeye olan ilgisini artıracaktır. Çocuğunuz için hazırladığınız kitaplığa, onun sevdiği birkaç oyuncak ve kitap koyabilirsiniz. Öğrenme saatlerini ise, bu öğrenme alanınızda çocuğunuzla beraber geçirin.
4. Kendiniz de öğrenin
Çocuğunuzun bir davranış veya alışkanlık kazanmasını istiyorsanız, bunu önce kendiniz uygulamalısınız! Örneğin, siz kitap okuma alışkanlığına sahip değilseniz, bu alışkanlığı çocuğunuza kazandırmanız bir hayli zor olacaktır! Çocuğunuzun yapmasını istediğiniz şeyi, kendinizin de yapması gerektiğini unutmayın.
5. Öğrenme araçlarını erişilebilir hale getirin
Bir çocuğun öğrenme alışkanlığı kazanabilmesi için kaynaklara istediği an, rahatlıkla ulaşabilmesi son derece önemli. Bu sebeple, ansiklopedi, sözlük veya oyuncak gibi kaynakları çocuğunuz için her an ulaşılabilir hale getirin. Ayrıca, onları yeni kaynaklara karşı ilgili ve hevesli hale getirebilirsiniz. Bunu, çocuğunuzla beraber zaman zaman kütüphanelere veya kitapçılara giderek yapabilirsiniz.
6. Birlikte öğrenin
Çocuğunuza öğrenme alışkanlığı kazandırmak için yapabileceğiniz pek çok şey var. Üstelik bunların çoğu oldukça keyifli aktiviteler. Örneğin çocuğunuzla beraber sergilerde, müzelerde hatta parklarda bile vakit geçirebilirsiniz. Böylece, hem öğrenme süreçlerini çeşitlendirmiş hem de birlikte öğrenmiş olursunuz.
7. Okumayı eğlenceli hale getirin
Öğrenmenin pek çok yolu olsa da, kitap okumak bunlar arasında en önemli olanlardan! Bu sebeple, çocuğunuza erken yaşlardan itibaren okuma alışkanlığı kazandırmanız oldukça önemli. Bunun içinse yapmanız gereken şey son derece basit. Çocuğunuza ilgisini çekebilecek ve yaşına uygun kitaplar verin. Öte yandan birlikte okuduğunuz kitaplardaki sahneleri çocuğunuzla beraber canlandırabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun hem hayal dünyası gelişecek hem de kitap okumaya olan ilgisi artacaktır.
8. Öğrenme süreçlerine dahil olun
Çocuğunuzun öğrenme alışkanlığı kazanması için, ona kaynakları sunmak ve geriye çekilmek yetmez! Çocuğunuzla beraber öğrenme süreçlerine dahil olmalısınız! Örneğin, kitap okuma saatlerini ailecek değerlendirin. Müze ve sergi gibi yerlere de ailecek gitmeye özen gösterin. Böylece, öğrenmeyi bir grup aktivitesi haline getirebilirsiniz…
9. Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfedin
Bir çocuğu herhangi bir şeyi zorla yaptırmak kesinlikle işe yarar bir şey değil! Eğer çocuğunuz, herhangi bir şeyi öğrenmek istemiyorsa, muhtemelen ilgisini çekmiyordur. Bu aşamada yapmanız gereken şey, çocuğunuzun ilgi alanlarına uygun öğrenme biçimi geliştirmektir. Eğer, çocuğunuzu istemediği bir şeyi öğrenmeye zorlarsanız, öğrenmeye karşı olumsuz bir düşünce geliştirmesine sebep olabilirsiniz. Bu sebeple, son derece dikkatli olmalısınız!
Kaynak: 1