Cloud server ya da Türkçe karşılığıyla bulut sunucu, gelişen teknolojiyle birlikte internet sitesini daha performanslı ve erişilebilir hale getirmek isteyenler için öne çıkan olanaklardan biridir. Standart sunuculardan farklı olarak daha sorunsuz bir hizmet sunan bulut sunucu servisleri verileri taşıma ve her an her yerden ulaşma konusunda eşsiz imkanlar sağlar. Donanım arızalarından etkilenmek istemeyen, istediği takdirde sistem kaynaklarını genişletip değiştirme yapmak isteyenler bu sunucu tipini tercih etmelidir. Şimdi gelin listemizde bu konuyu detaylandıralım ve sizlere bilmeniz gerekenleri aktaralım.
1. Cloud server ya da bulut sunucu nedir?
Eskiden server veya sunucu dendiğinde akla gelen ilk şey, internete bağlı özel bir bilgisayar ve bu bilgisayarın içerisinde bulunan web sitesi verileriydi. Gelişen teknolojiyle birlikte sunucu tipleri ve yazılımları da değişti. Cloud computing yani bulut bilişim kavramının bilişim dünyasını ele geçirmesiyle birlikte veriler tek bir noktadan değil, internete bağlı olduğunuz her noktadan yönetilebilir hâle geldi. Cloud server ya da bulutu sunucu kavramı da bu teknoloji doğrultusunda ortaya çıktı.
2. Bulut sunucu nasıl bir çalışma mantığına sahiptir?
Bu noktada önce bulut bilişim teknolojisini tanımlayalım. Bulut bilişim, teknolojinin gelişmesiyle birlikte büyük verilerin internet üzerinde depolanabilirliği ve bu verilerin her noktadan erişilebilirliğini sağlayan bilişim kavramıdır. Cloud server sistemleri de bu imkan doğrultusunda; sorunsuz hizmet, yüksek performans, kolay erişim ve donanım arızalarından etkilenmeyen sunucu hizmeti arayanlar için en ideal çözümlerden biridir. Bulut sunucular, tıpkı diğer bulut bilişim sistemlerindeki gibi her yerden erişilebilme mantığıyla çalışır. Bu tip sunucuların yönetimini akıllı telefonunuz üzerinden bile gerçekleştirebilirsiniz.
3. Cloud sunucu bize hangi avantajları sunar?
Bu sunucuların en büyük avantajı internet olan neredeyse tüm cihazlarınızdan erişim ve yönetim imkanıdır. Onun ardından bulut sisteminizi kapatmadan ya da yeniden başlatmadan sistem kaynaklarınızı arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Sunucu maliyetinizi dinamik olarak yönetmek istiyorsanız, örneğin hafta sonu ya da tatil günlerinde yüksek trafik, hafta içi düşük trafik alan sitenizin sistem kaynaklarınızı istediğiniz an artırıp azaltmak istiyorsanız bulut sunucu tercih etmelisiniz. Bunun dışında cloud server sistemleri sanal bir makine üzerinde bulunduğu için depolama sorunu yaşamazsınız. Servis sağlayıcınızın bulut depolama sistemleri istediğiniz takdirde sizin sunucu hesabınıza ek depolama alanı sağlayabilir.
4. Cloud server veya bulut sunucu sistemleri web sitenizin performansını nasıl artırır?
Birbiriyle bağlantı halinde olan ve özel yazılımlarla yönetilen bulut sunucu sistemleri, internet sitenize bağlanan kullanıcıyı en yakın veri merkezi üzerindeki sunucuya yönlendirerek sitenin açılış hızını artırır. Daha yüksek performansla çalışan web siteniz kullanıcıların daha memnun kalmasını sağlar, bu sayede trafiğinizin de hızla arttığını görebilirsiniz. Bir cloud server hizmeti satın aldığınızda tek bir merkezde yatan tek bir sunucuya değil, çeşitli noktalara dağılmış sunucuların veri işleme gücüne eş zamanlı olarak sahip olursunuz.
5. Cloud server kurulumu ve yönetimi zor mudur?
Bu tip sunucular siparişi verdiğiniz an çok kısa bir sürede hazır hale getirilebilir. Servis sağlayıcı firmanın sunacağı olanaklara göre çok basit yönetim arayüzleriyle kullanılabilen bulut sunucu sistemleri hem kurulum kolaylığı hem de zaman kazancı açısından avantajlıdır. Listemizin başında da belirttiğimiz gibi bulut sunucuları yönetmek için özel bir bilgisayara ve karmaşık kodlar arasında boğulmanıza gerek kalmaz. İnternet olan her yerde sunucu hizmetinizi denetleyebilir, yönetebilirsiniz.
6. Cloud server ya da bulut sunucu maliyeti diğer sunuculara göre daha mı fazladır?
İnternet üzerinde şöyle bir gezinti yaptığınızda karşınıza çıkan fiyatlar sizi yanıltmasın. İlk bakışta bulut sunucu hizmetlerinin fiyatı gözünüze biraz yüksek gibi görünebilir. Burada hesaplanması gereken ana konu uzun vadedeki hizmet verimliliği ve buna ödenen fiyat olacaktır. Cloud server sistemleri günümüzde birçok büyük firma tarafından kullanılmakta, sunucu verimliliğini artırmakta ve sunucu maliyetini düşürmektedir. Dinamik sistem kaynağı yönetimi sayesinde bu sunucular dedicated server yani paylaşımsız sunuculara göre daha pratik ve daha ekonomiktir.
Bonus: Uzman Görüşü
Bulut Sunucu kaynakların tamamının kendine tahsis edilmesini isteyen standart hosting kullanıcıları için en ideal başlangıç çözümüdür. Kullanıcılar düşük kaynaklardan başlayarak paketlerini istedikleri zaman arttırabilirler
Cloud sunucu almak isteyen kullanıcılarımıza önerimiz tüm vm lerin tek bir sunucuya konulan standart sanallaştırma yapıları yerine; network altyapısından, kullanılan hypervisor lara kadar yedekli bir altyapıyı tercih etmeleri yönündedir. Yüksek performans arayan kullanıcıların disk yapısının NVME SSD Storage olmasına ve kaynakların %100 kullanıcıya dedike edilmesine dikkat etmelerini öneririz. Turhost olarak cloud server kiralama hizmeti almak isteyen kullanıcılarımıza doğru kapasite ve ürün seçiminde birebir destek olmakta, aldıkları hizmeti sorunsuz bir şekilde kullanmaya başlamalarını sağlamaktayız. Daha detaylı bilgi almak için bu linke tıklayınız.
Kaynak: 1