Clash Royale, Clash of Clans’tan tüm favori karakterlerinizi içeren gerçek zamanlı çok oyunculu bir oyundur. Oyun strateji ve hızlı karar verme gibi özel becerilerinizi sınayan ve 3 dakika içinde rakibinizin ana kulesini almayı hedeflediğiniz veya rakibinizden daha çok kule almak için mücadele verdiğiniz bir kart oyunudur.
Clash Royale’i otobüste yolculuk yaparken veya herhangi bir mola da zaman geçirmek için oynayabileceğiniz en zevkli oyunlardan biridir.
Clash Royale dünyasında yeniyseniz, oyunun mekaniklerini anlamak biraz zor olabilir. Oyunda çok fazla kural varmış gibi görünebilir, ancak Clash Royale’e başlamak için ihtiyacınız olan her şeyi bu rehberde açıklayacağız!
İlginizi Çekebilir: Valve’nin Gözde Oyunu Dota 2 Nasıl Oynanır?
Clash Royale nedir, hangi platformlarda oynanabilir?
Clash Royale, Supercell tarafından geliştirilen ve aynı zamanda 2 Mart 2016 tarihinde iOS ve Android için yayınlanan popüler ücretsiz bir çok oyunculu çevrim içi savaş arenası (MOBA) oyunudur. Oyun, Clash of Clans’taki çoğu sevilen karakteri içerisinde barındırır. Oyuncuların temel amacı 8 farklı kartla oluşturdukları deste ile kendi kulelerini savunurken, rakip oyuncunun üç Taç Kulesini yok etmektir.
Oyunu App Store ve Google Play üzerinden mobil cihazlarınıza ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. Ayrıca Bluestacks gibi android emülatörler aracılığıyla bilgisayarınızda da oynayabilirsiniz.
Clash Royale: Kartlar
Kartlar, savaş alanında birimleri oynamak için kullanılır. Oyunda 106 adet birbirinden farklı kart vardır ve her kartın farklı yetenekleri, istatistikleri, güçlü ve zayıf yönleri bulunur.
Oyuna ilk başladığınızda size belirli kartların açıldığı bir savaş destesi verilir, ancak oyunu oynadıkça ve maçları kazandıkça daha fazla kart toplayabilirsiniz.
Tüm kartlar eşit yaratılmamıştır; bazılarını bulmak daha nadirdir ve bazılarını yalnızca farklı arenalarda savaşmak için yeterince yüksek seviye atladığınızda bulabilirsiniz. Oyunda sıradan, ender, destansı, efsanevi ve şampiyon kartlar olmak üzere 5 çeşit kart sınıfı bulunur.
Sıradan kartlardan efsanevi kartlara kadar olan tüm kartlar kupa sayınız arttıkça ve farklı arenalarına geçtiğinizde kilidi açılır. Bu kartları toplamak ve biriktirmek için günlük mağazayı veya sandıkları kullanabilirsiniz. Şampiyon kartlar ise oldukça nadirdir ve hesabınız 14. Kral Seviyesine ulaştığında bu kartların kilidi açılır.
Yapılan her savaş ve açılan her sandık önemlidir. Çünkü biriktirdiğiniz kart ve altın sayesinde birimlerinizin seviyesini yükseltebilirsiniz.
İksir nedir?
Savaş alanına istediğiniz zaman birimleri çağıramazsınız; bir kartı oynamak için yeterli iksirinizin olması gerekir. Her kartın pembe su damlası simgesinde bir sayı ile gösterilen bir maliyeti vardır. Bu maliyet, kartı savaş alanında oynamak için ihtiyacınız olan iksir miktarıdır.
Maç sırasında ekranın alt kısmındaki göstergede kaç tane iksir puanınız olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu göstergedeki iksirler uzatma süresi veya son 1 dakikaya girene kadar her 2 saniyede 1 iksir olmak üzere yenilenir. İksir göstergenizde en fazla 10 iksir barındırabilirsiniz.
Sandıklar ve oyun içi para birimleri
Clash Royale’de 1v1 veya 2v2 bir savaşı kazandığınızda ödül olarak sandık kazanabilirsiniz. Savaşarak kazanabileceğiniz 9 farklı sandık bulunur. Bu sandıkların her birinin içeriği ve çıkma ihtimali birbirinden farklıdır. İşte şans oranına göre sıralanmış sandık listesi:
- Gümüş Sandık
- Altın Sandık
- Dev Sandık
- Büyülü Sandık
- Efsanevi Sandık
- Destansı sandık
- Mega Yıldırım Sandığı
- Yıldırım Sandığı
- Joker sandık
Efsanevi Kral Sandığı ve Talih Sandığı ise savaşlardan kazanılamaz. Bu sandıklara sadece satın alarak, kupa yolu ödüllerinde kazanarak veya özel mücadelelerden ulaşabilirsiniz. Sandıkların içinde kartlar, altın ve değerli taş bulunur.
Clash Royale’de altın ve değerli taşlar olmak üzere iki farklı para birimi vardır. Altın, öncelikle kartları yükseltmek ve günllük mağazadan kart satın almak için kullanılır. Sandıkları açarak ve maçları kazanarak altın kazanabilirsiniz.
Mücevherler ile sandıkları erken açabilir, mağazadaki ögeleri satın alabilir, bir sandığı açmak için geri sayımı 0’layabilir ve oyunu öğrendiğiniz zaman etkinlik turnuvalarına giriş yapmak için kullanabilirsiniz. Mücevherler sandıklardan çıkar.
Hem altın hem de sandıklar, uygulama içi satın alma yoluyla gerçek parayla satın alınabilir.
Strateji ve oynanış
Oyuna ilk başladığınızda oyun size otomatik bir destek verecek. Üst kupalara çıkmadığınız sürece bu desteyle çok fazla oynama hakkına sahip olmayacaksınız. Bu nedenle ilk mücadaleleri mümkün olduğu kadar hızlı geçip altın ve sandık kazanarak, kartların kilidini açmaya ve geliştirmeye odaklanmalısınız.
Clash Royale’e başladığınız gibi usta bir oyuncu olmayı beklemeyin. Tüm ayrıntıları öğrenmek bu oyunda zaman alır. Zamanla rakibinizin strateji stillerine uyum sağladıkça kendi oyun tarzınızı ve stratejinizi geliştirebileceksiniz. Ancak başlangıçta sizleri biraz rahatlatmak için birkaç ipucunu sizinle paylaşabiliriz.
Clash Royale’de her maç ortalama 3 dakika sürer. Bu 3 dakika içinde rakibinizin merkez Üç Taç kulesi adı verilen yapısını yıkmayı başarırsanız oyunu otomatik kazanırsınız. Her maç ortalama sürenin son 1 dakikasında iki kat iksir döngüsüne girer. Bu döngüde iksir yenilenme hızınız iki katına çıkar ve kartları daha seri oynayacağınız için mücadele tempo kazanır. Eğer bu döngüden sonra her iki oyuncunun da kuleleri ayaktaysa, maç uzatmalara gider. Uzatmalarda ilk kuleyi yıkan oyuncu maçı kazanmış olur. Eğer uzatmalarda da maç sonuçlanmazsa, kule canları 0’a doğru hızlı bir şekilde indirgenir ve en az cana sahip olan oyuncunun kulesi yıkılır. Böylece maçın kazananı belirlenmiş olur.
Oynanış kısmında bilmeniz gereken diğer temel şeyler ise her deste 8 karttan oluşur. Rakibiniz veya siz bir kartı oynadığınızda aynı kartın elinize gelmesi için 4 kart daha oynamanız gerekir. Yani oynadığınız birim 4 kart sonra tekrar elinize gelir. Ancak arenaya bir şampiyon kart sürdüyseniz bu döngü sayısı azalır çünkü şampiyon kartlar 2 kere arenaya sürülemez. Şampiyon kartınız arenada hayattaysa diğer kartlarınız 3 kartta bir tekrar elinize gelir. Bu özelliği bilmeniz rakibinizin size anti olan kartları elinde ne zaman bulundurup bulunduramayacağını anlamanızı sağlar.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken konu ise kartlarınızı rastgele ve gelişigüzel kullanmamak. Her kart birbirinden farklıdır ve birbirlerine karşı güçlü veya zayıf olabilirler. Her kart havaya saldırı yapamaz ve bazı kartlar yakın menzilli iken bazıları uzak menzillidir. Uygun bir strateji geliştirmek için bu özellikleri bilmeniz gerekir.
Ayrıca kartların iksir maliyeti de birbirinden farklıdır. Bazıları bir iksir maliyeti ile kullanılabilirken bazıları ise 8 iksire kadar çıkabilir. Bu yüzden rakibinizin oynadığı karta göre elinde ne kadar iksir kaldığını anlayabilirsiniz. Bu sayede rakibiniz fazla iksir harcadığında saldırıya geçerek, stratejinizi geliştirebilirsiniz.
Kaynak 1