Marvel mı yoksa DC mi gibi tartışmaların yoğun bir şekilde yapıldığı, birden fazla çizgi roman uyarlamasının her yıl sinemaları ziyaret ettiği son yıllarda süper kahramanlar olmadıkları kadar ön planda. Her birinin diğerinden üstün olmayan, son dönem pek çok insanın tişörtünde gördüğümüz ve karakterin kendisini çok zarif bir şekilde ifade eden sembollerine bir göz atalım istedik
1. Yeşilin gücü: Yeşil Fener
DC Evreni adı verilen hayali bir evrende, bir yüzük ile saf enerjiyi maddeleştirebilen süper kahramanların sembolü de renklerine bağlı olarak yeşil olacak kaçınılmaz bir şekilde. Beyaz bir çemberin içindeki sembolün kimi zaman renklerin tam ters şekli ile kullanılsa da biçimi hiç değişmedi. İki düz çizgi arasındaki çember şeklindeki sembol listedeki diğer kahramanlarınki kadar iddialı olmasa da kahramanların yaşadığı evreni ifade etmek için ideal.
2. Fobiye iyi gelen kahraman: Örümcek Adam
Sıradan bir öğrencinin laboratuvarda yaşadığı kaza üzerine bir süper kahramana dönüşmesinin hikâyesini temel alan çizgi romanda Peter Parker, anne ve babasının ölümünün ardından silik bir karakter olarak hayatına devam eder. Ne zaman ki beklenmedik kaza yaşanır ve süper güçlerin sahibi olur ve hemen ardından koca bir şehri koruma görevini üstlenir…
Yayımlanmaya başladığı günden bu yana ana öğe örümceğin tasarımı güncellenip değişse de kırmızı ve siyahı bir araya getiren figür kötülerin bacaklarını tir tir titreten türden olmaya hep devam etti.
3. Dördü bir arada: Fantastik Dörtlü
Bir grup bilim insanı çıkacakları uzay yolculuğunu gizlice bir gün öne alırlar. Yolculuk başlar ancak uzayda yol alırken birdenbire kozmik radyasyon ışınlarına maruz kalırlar. Bu ışınlar hepsinin üzerinde değişikliklere yol açar. Ekibin başı elastik, eşi görünmez, biri alev alabilme diğeri ise tamamen taşa dönüşme gibi özelliklerin sahibi bu grup Fantastik Dörtlü olarak adlandırılır. Logoları grubu ifade eden 4 sayısıdır ancak içlerinden Ben Grimm -yani taş adam- grup üyelerinden farklı olarak kostüm giymediğinden logoyu taşımayan tek grup elemanıdır. Logolu kıyafet önemli, zira açık zemin üzerine koyu tonlarda 4 sayısı içermiyorsa giydikleri kostüm süper kahramandan çok fetiş kıyafet gibi duruyor.
4. Karanlığın efendisi: Batman
Yarasalar sevilen uçan yaratıklar sınıfına dâhil değildir. Cana yakın olmamalarının yanı sıra pek sevimli de sayılmazlar işin gerçeği. Multi milyarder Bruce Wayne’in ihtiyacı olan ise tam da bu değil mi? Anne ve babasını kaybettikten sonra sokaklarda yaşanan teröre dur demeye hayatını adayan Bruce, sadık hizmetkârı Alfred ile yaşadığı kocaman malikânenin hemen altında her türlü donanıma sahip bir “mağara” inşa eder. Vereceği savaş için kendine Batman (Yarasa Adam) sıfatını yakıştırır. Gizli kimliği için kullandığı sembol son derece keskindir ve Bruce Wayne’in karanlık yönünü son derece başarılı bir şekilde temsil eder. Logo ufak tefek revizelere maruz kalsa da sarı zemin üzerindeki siyah yarasa son raddede karizmatik değil mi?
5. Tam bir Amerikan rüyası: Kaptan Amerika
Bir projeye kimin denek olarak kullanılacağı düşünülürken aranılan fırsat ayaklarına gelir; fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve orduya zayıf ve güçsüz olduğu için kabul edilmeyen Steve Rogers… İşte bu hikâyenin kahramanını Amerika denince akla ilk gelen sembollerden biri olan yıldız ile anlatmayı tercih etmiş, kahramanın yaratıcısı Joe Simon ve Jack Kirby. Kaptan sadece yıldızla değil, kullandığı kalkanın Amerikan bayrağı renklerinde olması ile de adına uygun bir görünüme sahip. En dışta kırmızı bir halka arada beyaz bir halka ve yine mavi zemin üzerindeki beyaz yıldızı çevreleyen bir kırmızı halka daha. Vatansever bir savaşçıya yakışan ikonik bir tasarım.
6. Tek bir harf yeter: Süpermen
Kripton gezegeninden dünyamıza gelen bir çocuk ve onu büyüten bir aile gibi basit bir temele oturuyor Süpermen hikâyesi. Çocuk büyüdükçe fark ediyor ki diğer insanlardan farklı yetenekleri var ve bunu da tabii ki kötüleri durdurmak ve dünyada barışın hâkim olması için kullanması gerekli. İki farklı kişilik durumunu burada da görüyoruz. Sıradan gazeteci Clark Kent ihtiyaç duyulan her an her şeyi bir kenara bırakıp ikinci kimliği ile sahneye çıkıyor. Sarı ve kırmızı renklerdeki S harfi ise gömleğinin düğmelerini çözdüğü anda ortaya çıkıyor. Unutulmaz bu ritüel genellikle telefon kulübesinde gerçekleşiyor ve tek bir harfi görmek hepimizi rahatlatıyor çünkü biliyoruz ki Süpermen varsa hepimiz güvendeyiz.
7. Kahramanın net ifadesi: Flash
Bir güce sahip olduğunuzu varsayalım ama bu güç insan anlayışının ötesinde Speed Force X (hız gücü) adında elemental bir boyut olsun. Bu boyut tüm süper hızlı kahramanların asıl güç kaynağıdır. Bu boyuttan etkilenenler süper hız gücüne sahip olurlar. Kahramanımız da bu güce sahiptir. O kadar hızlıdır ki tüm dünyanın etrafını 1 saniyede dolaşabilir. Vücudunda ki molekülleri istediği gibi kontrol ettiğinde isterse her cismin içinden geçebilir, ayrıca yine eğer isterse kendine hiç zarar vermeden içine girdiği cismi ya da canlıyı moleküler seviyede bozarak patlamasına sebep olabilir. İşte böyle bir kahramanı ifade etmek için de beyaz zemin üzerine sarı renkte eklenen yıldırımdan daha makul bir tasarım olabilir mi?
8. Kötünün sonu belli: Punisher
Burada bir süper güçten bahsetmemiz mümkün değil. İntikam üzerine yeniden kurulmuş bir hayat var ortada. Punisher’ın gerçek adı Frank Castle. Punisher suçla savaş için, işkence, adam kaçırma, tehdit, öldürme gibi yöntemleri geçerli sayan bir karakterdir. Ailesi bir mafya cinayetine tanık olması ve mafyanın bunu fark etmesi üzerine öldürülmüştür. Bunun üzerine Frank Castle mafyayla, her tip suçlularla, teröristlerle savaşan bir adama, Punisher’a dönüşmüştür. Bu yüzden de kendisine en uygun olan figürü kuru kafayı giydiği kıyafetlerin üzerinde görmek mümkündür.
9. Neşeli günlere doğru: Komedyen (Watchmen)
Tıpkı Fantastik Dörtlü gibi bir grubun içindeki bir karakter Komedyen… Watchmen Amerika ve Rusya’nın savaşa doğru sürüklendiği bir zamanda geçen hikâyeyi anlatıyor. O dönemde kostümlü süper kahramanlar yasadışı ilan edilmiş ve çoğunluğu süper kahramanlığı bırakmış, kalanlarsa devlet için çalışmaya başlamıştır. İçlerinden birinin ölümüyle sonuçlanan bir olayın ardındaki gizem aslında büyük bir komplonun içinde olduklarını anlamaları ile devam eden hikâyedeki kahramanlardan Komedyen artık akıllı telefonlar sayesinde her gün kullandığımız “smiley”lerin en basiti gülen yüz ile kendini ifade etmektedir. Orijinal bir tasarım olmasa da işlevsel olduğu kesin.