Günümüzün en önemli teknolojileri arasında gösterilen yapay zeka daha şimdiden pek çok farklı alanda olarak kullanılıyor. Bu alanlardan biri de sağlık. Tıp ve sağlık sektörü yapay zekanın en başarılı olduğu alanlar arasında yer alıyor. Bazı yapay zeka modelleri, bu alanlardaki sınavlarda aldıkları yüksek notlarla dikkat çekiyor. Bu doğrultuda bilim insanları, yapay zekayı sağlık sektöründe daha etkili hale getirmek için yoğun bir çaba harcıyor. İşte bu hususta oldukça önemli bir gelişme yaşandı. Çin’deki bilim insanları, dünyanın ilk yapay zeka hastanesinin açıldığını, kısa süre sonra hizmet vermeye başlayacağını duyurdu! Agent Hospital (Ajan Hastanesi) ismi verilen Çin yapay zeka hastanesi, günde 3.000 hastayı tedavi edebilecek bir sağlık ekibinden oluşuyor. Elbette ekibin tamamı birbiriyle otonom etkileşim yeteneğine sahip yapay zeka modelleri. İşte, sağlık alanında yeni bir dönemin kapılarını aralayabilecek Çin yapay zeka hastanesi hakkında bilmeniz gerekenler.
İlginizi çekebilir:
Gün İçinde Hayatınızı Kolaylaştıracak En İyi 8 Yapay Zeka Uygulaması
Günümüzün en önemli teknolojilerinden biri olan yapay zeka daha şimdiden pek çok farklı alanda kullanılıyor
Mimari, mühendislik, eğitim, ekonomi ve sanat yapay zekanın etkin şekilde kullanıldığı alanlardan bazıları. Elbette yapay zeka bugünlerde sağlık sektörünün de en önemli aktörleri arasında yer alıyor.
Çeşitli yapay zeka modellerinin tıp alanında dikkat çekici bir başarıya sahip olduğunu söylemek mümkün
Geçmiş dönemlerde ilgili yapay zeka modellerinin tıp ve sağlık alanlarındaki farklı sınavlardan son derece yüksek notlar aldığı ve heyecan verici bir başarıya imza attığı biliniyor. Bu doğrultuda uzmanlar, yapay zekayı sağlık alanında daha geniş kapsamlı kullanabilmek için yoğun çaba harcıyor. İşte bu doğrultuda kısa süre önce hayli ilginç bir gelişme yaşandı.
Çin’deki bilim insanları, dünyanın ilk yapay zeka hastanesinin açıldığını duyurdu
Çin’in Harvard’ı olarak adlandırılan Tsinghua Üniversitesindeki uzmanlar tarafından tasarlanan yapay zeka hastanesinin sağlık alanında yeni bir dönemin başlamasına öncülük edebileceği dile getiriliyor. Peki, Çin yapay zeka hastanesinin hedefi ve özellikleri neler? Gelin bilim dünyasında heyecan yaratan yapay zeka hastanesine yakından bakalım.
Çin’deki yapay zeka hastanesi, fiziki olarak inşa edilen bir hastane değil. Hastane, birbirleriyle etkileşim halinde olan yapay zeka modellerinden oluşuyor
Günde 3.000 hastanın tedavi edileceği hastanenin çalışan kadrosunda 14 doktor ve 4 hemşire bulunuyor
“Yapay zeka doktorların” hastalıkların tanısı, teşhisi ve tedavisi için hizmet vereceği, yapay zeka hemşirelerin ise hastaların bakım ve iyileşme süreçlerinde devreye gireceği belirtiliyor.
Yapay zeka hastanesindeki doktorlar hastalıkları teşhis etmek ve ayrıntılı tedavi planları oluşturmak için tasarlandı
Yapay zeka sağlık çalışanlarının milyonlarca farklı vakanın yer aldığı geniş bir tıp literatüründen yararlanacağı, bu sayede tanı ve tedavi süreçlerinde etkin şekilde kullanılacağı ifade ediliyor.
Yapay zeka hastanesinde doktorlar, önleyici sağlık hizmetleri söz konusu olduğunda da büyük önem taşıyor
Çünkü bu dikkat çekici hastanedeki çalışanların, hastalıkları veya salgınları henüz ortaya çıkmadan fark edebileceği söyleniyor. Yapay zekâ doktorların bir bölgedeki bulaşıcı hastalıkların yayılması, gelişmesi ve kontrolü gibi çeşitli tıbbi senaryoları simüle ederek isabetli tahminlerde bulunabileceği belirtiliyor
Yapay zeka hastanesinin sanal ortamda, risksiz bir şekilde tanı ve tedavi uygulamalarına olanak sağlaması bekleniyor
Böylece özellikle tıp öğrencilerinin eğitim süreçlerine ciddi bir katkı sağlayacağı ve nitelikli doktorların yetiştirilmesi için etkili bir araç haline geleceği belirtiliyor.
Bilim insanları yapay zeka hastanesinin sağlık sektöründe devrim yaratabilecek bir yenilik olduğu görüşünde
Bazı uzmanlar yapay zeka doktorlarının teşhis ve tedavi yeteneklerinin sanal dünyadan gerçek dünyaya doğru genişlemesiyle birlikte yüksek kaliteli, uygun fiyatlı ve kullanışlı sağlık hizmetlerinin herkes için ulaşılabilir hale geleceğini düşünüyor.
Çin’deki yapay zeka hastanesi bu yılın ikinci yarısında faaliyete geçecek
Yani yapay zeka doktorlar ve hemşireler kısa bir süre sonra hastaları tedavi etmeye başlayacak. Tıp dünyasının son dönemdeki en dikkat çekici çalışanları o zaman kadar eğitim ve araştırma faaliyetleri için kullanılacak.
Kaynak: 1