Çin seddi, zamanında bir savunma duvarı olması amacıyla yaptırılmıştı ve burası şu an hala, insan eliyle yapılan en uzun yapı unvanına sahip.
UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Çin Seddi 8.851,8 kilometre uzunluğunda ve her yıl yüz binlerce turist görmeye gidiyor.
Bu tarz eski ve büyüleyici özellikteki yapılara insanlık olarak efsanevi anlamlar yüklemeye bayılırız. Çin seddi hakkında duyduğunuz tüm efsanevi yalanları unutabilirsiniz. Sizi hayal kırıklığına uğratabilir ama gerçekleri açıklıyoruz. 🙂
1. Çin seddi’nin Ay’dan göründüğü falan yok. Bu tamamen bir söylentiden ibaret
Bu iddianın oluşmasının nedeni, 1893 yılında Amerika’da The Century adıyla yayınlanan bir dergideki troll editörlerin, bir bölümde Çin seddi’nin aydan göründüğünü yazmasıydı.
2. Çin seddi aslında sandığınız kadar da eski değil
Çin seddinin yapımının başlangıcı milattan önce 221 yılına dayanıyor olsa da, aslında yapının bugünkü hali Ming hanedanlığı (1358–1644) tarafından yapıldı. Yani aşağı yukarı 500 yıllık diyebiliriz.
3. Duvarın yapılış amacı, Moğolları püskürtmek değildi
Duvarın yapılışını ilk başlatan, milattan önce 210 yılında ölen hükümdardı ve o dönemde daha ortada Moğollar yoktu. Asıl korkulan tehdidin Hunların ataları olduğu tahmin ediliyor.
4. Yaygın bir inanış olan “Çin seddinin insan cesetlerinden oluştuğu” iddiası gerçek değil
Duvarı örerken ölen işçilerin cesetlerinin duvar yapımında kullanıldığı tamamen efsaneden ibaret. Duvarda herhangi bir kemik kalıntısı ya da buna dair bir arkeolojik yazı veya kanıt bulunmadı.
5. Ortada birden fazla duvar var
Çin seddi, uçsuz bucaksız ve tek bir duvar değil. Duvar parçalardan oluşuyor ve bu parçaların çok azı fotoğraflarda gördüğümüz o muhteşem görüntüye sahip.
6. Çin seddi aslında hiçbir saldırıyı istendiği gibi önleyebilmiş değil
Duvar kolayca istila edilip yağmalanabilecek türden bir yapı. Zaten duvarın yapılıp tamamlanması, ancak barış döneminde (1571–1644) gerçekleşebildi.
7. Çin seddi, bu ismi almadan önce daha da efsaneydi
Çin seddi daha önce “Mor Hudut” (the Purple Frontier), “Dünyanın Ejderhası” (Earth Dragon) gibi uçuk isimlere sahipti.
8. İnşaatta ölen bir işçinin karısı “Meng Jiang Nu” efsanesi
Bu efsane Çin’de epey popüler. Hikayeye göre, duvarın inşaatı sırasında ölen işçilerden birinin karısı olan Meng Jiang Nu üzüntüden o kadar kahrolur ki, ağlaya ağlaya gözyaşıyla duvarı yıkar ve altından kocasının kemiklerini bulup çıkarır sonra da başka bir yere gömer. Çin seddinde Meng Jiang Nu’nun heykeli bile var ama bu hikayeye zaten inanacağınızı pek düşünmedik.
9. Her şeye rağmen, eşi olmayan bu enteresan yapıyı olanağınız varsa daha çok zaman geçmeden ziyaret etmenizi öneririz
Çünkü Çin seddi’nin bir bölümünün, önümüzdeki 20 yıl içinde erezyon gibi doğal nedenlerden yıkılacağı tahmin ediliyor.