Yaklaşık üç yıl önce koronavirüs pandemisi başladığında Çin, kapanmaya giden ilk ülke olmuştu. Önce Wuhan daha sonra Hubei bölgesinde sert karantina uygulamaları başlamıştı. Ama artık dünyanın geri kalanı koronavirüs tedbirlerini büyük ölçüde azaltmış durumda. Çin ise tekrar tekrar sert tedbirler almaya devam ediyor. Öyle ki karantinaya uymayan kişilerin dışarı çıkamaması için apartman kapılarına kaynak dahi yapılıyor. Peki ama neden?
Pandeminin ilk yılında birçok ülke virüsün durdurulamayacağını anladığı için “virüsle nasıl yaşarız” sorusunun cevabını aramaya başladı
Covid aşısı geliştirilene kadar çoğu ülke sosyal yaşama büyük kısıtlamalar getirdi. Ancak bu sadece zaman kazanmak için yapılan bir uygulamaydı. Gerçekten de bağışıklık geliştiğinde yani nüfusun önemli bir kısmı aşılandığında hayat normale döndü.
Diğer ülkelerin aksine Çin, bağışıklık geliştirmek yerine virüsü baskılamayı seçti. Sıfır Covid politikasıyla sert önemler almaya devam etti
Geçtiğimiz hafta Sincan bölgesinde bir apartmanda çıkan yangından sonra 10 kişi hayatını kaybetmişti. Kamuoyunda, Covid önlemleri nedeniyle binanın kilitlendiği, insanların bu nedenle kaçamadıkları kanısı hakim.
Çin’de karantina önlemleri öyle bir boyuta gelmiş durumdaki insanlara güç kullanarak zorla covid testi yaptırılıyor. Binalarında kilitli kalan insanların videoları sosyal medyanın gündeminden düşmüyor. Peki neden bu kadar sert önlemler alınıyor?
Çin kendi aşılarını geliştirse de bu aşılar dünyanın geri kalanında kullanılanlar kadar etkili değil. Örneğin BioNTech aşıların iki dozu ağır hastalıklara ve ölüme karşı %90 koruma sağlarken, Sinovac’ta bu oran %70. Bu da aşıdan verim alabilmek için daha fazla kişiyi aşılamak gerektiği anlamına geliyor.
Çin’de uygulanan sıfır covid politikasının en büyük avantajı ölüm oranlarını düşürmüş olması
Örneğin 67 milyon nüfuslu İngiltere’de 170 bin kişi covid nedeniyle ölürken 1,4 milyar nüfuslu Çin’de 5 bin ölüm kayıtlara geçti. Ölüm oranları düşük olsa da karantina önlemleriyle virüsü durdurmak doğal bağışıklığın oluşmasını engelliyor. Bu da Çin’i virüse karşı daha korumasız yapıyor. Yani Çin, virüs tekrar görüldüğünde sıkı bir kapanmaya gitmezse, pandeminin ilk günlerindeki gibi dehşeti yaşayabilir.
Nature tıp dergisinde yayımlanan tahminlere göre, sıfır Covid politikasını sona erdirmek 1.5 milyon kişinin ölmesine neden olabilir
Çünkü böyle bir durumda yatarak bakıma ihtiyaç duyanların sayısının, hastanedeki yatak kapasitesinden 15 kat fazla olacağı tahmin ediliyor. Bu noktada sonsuza kadar ağır kapanmalara gitmek ya da doğal bağışıklık oluşturmak arasında bir seçim yapılması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Çin’in bu politikası sürdürülebilir değil. Yeni Zelanda ve Avustralya’da pandeminin ilk aylarında sert karantina politikaları izledi. Ancak aşılardan sonra normal yaşama tekrar dönüldü. Peki şimdi Çin’in çıkış yolu ne olabilir?
Kaynak: 1