Xiaomi, Meizu, OnePlus, Vivo, Oppo, ZTE ve Gionee gibi markalar, ucuz Çin malı akıllı telefon dendiğinde akla ilk gelen isimler oluyor. Bu markaların her biri piyasaya ilk çıktıklarında orta seviye özellikteki akıllı telefonları şaşırtıcı fiyatlarla kullanıcıların beğenisine sunmuşlardı. Şimdi ise bu markalar hem üst düzey teknik özelliklere hem de çok uygun fiyatlara sahip akıllı telefonlar üretiyor. Peki Çin temelli bu popüler markalar nasıl bu kadar uygun fiyatla satış yapabiliyor dersiniz? Bu sorunun cevabını net bir şekilde vermek için 8 ana başlığa değinmemiz gerekiyor.
1. Ucuz iş gücü
Çin ve sanayi kelimeleri yan yana kullanıldığında akla gelen ilk kavramlardan biri “ucuz iş gücü” oluyor. Dünyanın en kalabalık nüfusuna ev sahipliği yapan Çin’de milyonlarca kişi neredeyse karın tokluğuna çalışmaya sıcak bakıyor. Bu doğrultuda da Çin sanayisi dünyada iş gücü dendiğinde lokomotif görevini üstleniyor. Çin’deki iş gücü o kadar ucuz ki sadece Çin malı ürün üreten markalar değil, kapitalizm çağının en popüler markaları da burada işçi çalıştırıyor. Çin malı akıllı telefonların bu denli ucuz olmasının başlıca sebebi de doğal olarak ucuz iş gücü oluyor.
2. Gelişmiş fakat devrimsel olmayan teknolojiler
Çin’in akıllı telefon üreticileri son teknolojiye sahip donanımları ve yazılımları kullanıyor olsalar da, son teknolojiyi belirleyecek ar-ge çalışmalarına fazla kafa yormuyorlar. Şu an piyasadaki en hızlı akıllı telefonların neredeyse tamamı Çin malı ve bu cihazların içerisinde piyasadaki en gelişmiş donanımlar var. Ancak bu donanımların hiçbiri bu Çinli markalar tarafından bütçe harcanarak geliştirilmiş değiller. Tasarım da genellikle piyasadaki üst düzey diğer akıllı telefonların benzer çizgilerini taşıyor. Bu şekilde maliyet epey düşürülebiliyor.
3. Satışları çevrimiçi ortamda yapmak
Çinli akıllı telefon üreticilerinin haberlerini takip ediyorsanız “X marka telefon 10 dakikada 1 milyon sattı” şeklinde şablon başlıklar görmeye alışmışsınızdır. Mağazacılıkla birlikte gelen yüksek satış giderlerini es geçmek adına çevrimiçi satışlara odaklanan Çin menşeili akıllı telefon üreticileri, bu pazarlama giderlerini ortadan kaldırma başarıları sayesinde daha ucuza satış yapabiliyor. Xiaomi, Meizu, OnePlus ve Vivo gibi markalar genellikle mağazaların süslü raflarında çarpıcı standlarla değil, çevrimiçi web mağazalarının sanal raflarında uygun fiyatlarla öne çıkıyor.
4. Ucuz pazarlama
Televizyonlara, alışveriş merkezlerine, radyolara ve dış mekanlara reklam vermek birçok akıllı telefon üreticisi için pazarlamanın en güçlü adımları oluyor. Çinliler ise bu tip geleneksel yöntemlere pek sıcak bakmayıp pazarlamayı sosyal ağlar ve internet üzerinden gerçekleştiriyorlar. Kulaktan kulağa ilerleyen uygun fiyat/yüksek performans dedikoduları çoğunlukla yüksek bütçeli geleneksel reklam mecralarını geride bırakıyor. Bu da tabii ki Çin malı akıllı telefonların fiyatının bir nebze daha düşmesine yardımcı oluyor.
5. Sınırlı stok miktarları
Genellikle düşük miktarda piyasaya sürülen Çin malı akıllı telefonlar çok kısa sürede stok tükettiği için müşteriyi ateşliyor. Sanal mağazalarda telefonların bir anda stok tükettiğini gören teknoloji tutkunları akıllarında bu cihazların kaçırılmaması gereken cihazlar olduğu fikrini perçinliyor. Bir anda milyonlarca cihazı stoğa koymak yerine anında tükenecek miktarda stok ayarlayan Çinli firmalar bu işi stratejik avantaj haline getirmeyi çok iyi başarıyor.
6. Ar-Ge masraflarının minimumda tutulması
Sony kendi kamera sensörlerini, Samsung mobil işlemci dahil birçok akıllı telefon bileşenini, Apple ise yazılıma optimize mobil işlemci tasarımlarını geliştiriyor. Tüm bunlar doğal olarak büyük bir masrafa yol açıyor. Bu doğrultuda Samsung imzalı Exynos 9 yongaseti kullanan bir Samsung Galaxy S9 üretmek, halihazırda piyasada bulunan Qualcomm Snapdragon 845 yongasetini kullanan bir Xiaomi Mi 8 üretmekten çok daha maliyetli oluyor. Çinliler Ar-Ge çalışmalarını diğer markalara bırakırken hızlı üretim ve hızlı satış işine odaklanıyorlar.
7. Düşük kâr marjlarını kabullenme
Şu bir gerçek ki, piyasaya çıkan tüm ürünler raflara belli bir kâr marjıyla çıkıyor. Kimi telefonda %20 olan kâr marjı kimi telefonda %50’ye kadar yükselebiliyor. Çinli üreticiler çoğunlukla isimlerini daha geniş kitlelere duyurmak adına zarara girmeyecekleri minimum kâr marjını kabullenmeyi tercih ediyorlar. Bu da piyasadaki rekabeti çok daha agresif şekilde ateşliyor.
8. Her şey iyi güzel ama peki ya kalite?
Bundan birkaç yıl önce “Çin malı akıllı telefon alınır mı?” diye sorulduğunda birçok kişinin cevabı belliydi. Çin malı akıllı telefonlar kalitesiz, çabuk bozulan ve güvenilmeyen cihazlardı. Gelişen teknoloji ve Çinlilerin yoğun çabası bu algıyı ortadan kaldırmayı başardı. Özellikle Huawei, Xiaomi ve OnePlus gibi markalar Çin temelli olsalar da şu an neredeyse tüm kullanıcılar tarafından üst düzey cihazların üreticileri olarak kabul ediliyor. Üstelik bu markaların ürettiği akıllı telefonlar yavaş yavaş fiyat konusunda da daha üst segmentlere oynamaya başlıyor.
Kaynak: 1