Son dönemde yapay zekâ teknolojisinde gözle görülür bir ilerleme yaşanıyor. Bu uygulamalardan en popüler olanı ise ChatGPT isimli yapay zekâ sohbet botu. ChatGPT, eğitimden yazılıma kadar çok geniş bir alanda, milyonlarca insan tarafından kullanıyor, kullanım alanı ve kullanıcı sayısı da giderek artıyor. Ancak popüler yapay zekâ uygulaması, son dönemde ilginç bir yasaklama haberiyle gündemde. Çin’in ChatGPT’yi yasaklayan ilk olduğu ifade ediliyor. Detaylara birlikte bakalım.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli OpenAI şirketinin geliştirdiği yapay zekâ uygulaması ChatGPT, tüm dünyada milyonlarca insan tarafından kullanılıyor
175 milyardan fazla parametreye sahip ChatGPT, dünyanın en büyük yapay zekâ modellerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle oldukça geniş bir kullanım alanına sahip. Ancak son dönemde hayli ilginç bir şekilde gündemde.
Çin’in ChatGPT’yi yasakladığı ifade ediliyor
Çin hükûmeti, uzun yıllardır uyguladığı katı internet ve teknoloji politikasıyla biliniyor. Çin hükûmetinin bu politikasından ChatGPT’de kurtulamadı. Nikkei Asia isimli internet sitesi, “konuyla doğrudan bağlantılı kişilere” dayandırdığı haberinde, Çin hükûmetinin ChatGPT’yi yasakladığını ileri sürdü. Habere göre Çinli yetkililer, ülkedeki teknoloji firmalarının ChatGPT veya bağlantılı hizmetler sunması yasakladı. Yapay zekâ programının yasaklanma gerekçesi de hayli ilginç.
Çin hükûmeti, ChatGPT’nin, “dezenformasyon yaymak ve ABD propagandası yapmak” için geliştirilen bir araç olduğunu ileri sürüyor
20 Şubat’ta Çin hükümetine bağlı China Daily isimli gazetenin ülkedeki en büyük sosyal medya platformu Weibo’da, ChatGPT’nin “zararlarını” anlatıldığı haberlere yer verildiği ifade ediliyor. Haberde ChatGPT’nin ABD tarafından “dezenformasyon ve kendi siyasi anlatılarını yaymak” için kullanılan yardımcı bir araç olduğu belirtiliyor. Gazete, ortaya attığı bu ilginç iddiayı ise sıra dışı bir şekilde kanıtlıyor!
ChatGPT’ye Sincan Uygur Özerk bölgesi hakkında soruların yöneltildiği bir video yayınlandı
ChatGPT, sorulan sorular karşısında bölgedeki insan hakkı ihlallerine yönelik haberlerden de bahsediyor. Bu esnada videodaki sunucu ise “ABD hükümetinin siyasi vurgularına uygun olarak mükemmel şekilde yazılmış bir cevap.” ifadelerini kullanıyor.
Çin’de, özellikle ABD merkezli pek çok internet sitesi veya uygulama yasak
Twitter, Facebook, YouTube, Google ve Wikipedia, Çin’de yasak olan internet sitelerinden sadece bazıları. Bu nedenle ChatGPT’nin de yasaklanması teknoloji dünyasını şaşırtmış değil. Öyle ki Çin’deki teknoloji endüstrisinde faaliyet gösteren bazı insanlar bile karara şaşırmadıklarını ifade ediyor.
Hatta bazı teknoloji firmalarının, yapay zekâ uygulamasına yönelik bir yasak kararını bekledikleri için uygulamayı kendi teknolojilerine entegre etmedikleri ifade ediliyor.
Kaynak: 1