Son zamanlarda pek çok vatandaşımız Cimer hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Halk ile devlet arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla kurulmuş olan bu sistem ile vatandaşlar; şikayet, ihbar ve taleplerini doğrudan cumhurbaşkanlığına iletiyor. Böylece bu sistem halk ve devlet arasında bir köprü görevi görüyor. Sizler için Cimer nedir ve ne işe yarar, Cimer üzerinden şikayet başvurusu nasıl yapılır gibi merak edilen soruların yanıtlarını bu listede topladık. Öncelikle Cimer nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Elektrik, Doğalgaz, Su ve Telekom Abonelikleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılabilecek”
Cimer nedir?
Pek çok kişi Cimer nedir sorusunun cevabını merak ediyor. Cimer (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi), vatandaşların ihbar ve şikayetleri ile birlikte taleplerini doğrudan cumhurbaşkanlığına iletilebilmesi için 2015 yılında kurulmuş olan bir sistemdir. Bu sistemle T.C. vatandaşları 3071 sayılı dilekçe hakkı kanunu ve 4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanunu kapsamında var olan haklarını kullanabilmektedir. Cimer’e yapılmış olan başvuruların değerlendirmeye alınması için istenilen bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Dolayısıyla başvuru yapmak istiyorsanız, ad-soyad, adres ve T.C. kimlik numarası gibi bilgileri eksiksiz ve doğru girmeniz gerekiyor. Ayrıca, Cimer’e mektup ya da telefonla da başvuru yapmak mümkündür. Cimer, 2018 yılında Bimer (Başbakanlık İletişim Merkezi) ile birleştirilmiştir.
CİMER ne işe yarar?
Cimer, her vatandaşın kullanabileceği bir web sitesidir ve vatandaşlar bu sistem üzerinden ihbarlarını, şikayetlerini ve taleplerini doğrudan cumhurbaşkanlığına iletebilirler. Cimer’in amacı, arada hiçbir şey olmadan vatandaşların doğrudan cumhurbaşkanlığına erişmesini sağlamak ve bununla birlikte kamu hizmetlerinin hızlı ve verimli bir şekilde sunulmasına destek olmaktır. Cimer, vatandaşların faks, e-posta ve telefon gibi iletişim araçlarıyla ilettikleri ihbar, şikayet ve talep başvuruları değerlendirdikten sonra gerekli kuruluş ve kurumlara yönlendirir. Yapılmış olan tüm başvurular İletişim Başkanlığı tarafından takip edilir.
Cimer’den yapılan başvuruların takip edilmesi, sonuçlanması ve cevaplanması, belirlenen vakitler içerisinde gerçekleşir. Ancak bazen Cimer’den beklenen yanıt belirlenen vakitten daha uzun bir sürede gelebilir. Bu da yoğunluktan kaynaklanır.
Cimer’e başvuru nasıl yapılır?
www.cimer.gov.tr adresine girdikten sonra “başvuru yap” kısmından dilediğiniz başvuruyu oluşturabilirsiniz. Cimer’de iki şekilde başvuru oluşturabilirsiniz. “Başvuru yap” kısmında sizden istenen bilgileri eksiksiz olarak doldurarak başvuru yapmaya başlayabilir ya da E-Devlet ile başvuru yapabilirsiniz. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra başvuru sayfası geliyor. Burada kişinin ihbar, şikayet, istek, öneri ve bilgi edinme haklarından hangisini talep ettiği soruluyor. Burada istenen kutucuklar işaretlendikten sonra başvurunun konusunun anlatılacağı sayfaya geçiliyor. Bu kısımda vatandaş talep ettiği konularla ilgili içeriği yazıyor. Son olarak bir değerlendirme yapılıyor ve talepler gerekli kurumlara iletiliyor.
Başvuru yapmış olan vatandaş, E-Devlet veya Cimer başvuru numarasını sorgulatarak başvurusunun ne aşamada olduğunu öğrenebiliyor. Yapılmış olan başvurular genellikle 14 iş günü içerisinde sonuçlanıyor.