Cilt döküntüsü nedir sorusuna basit bir şekilde cevap vermemiz gerekirse, çok sayıda deri hücresinin ölmesi sebebiyle meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır, ifadesini kullanabiliriz. Ciltte döküntü, kronik bir hastalık sebebiyle meydana gelebileceği gibi cildin çeşitli alerjenlere ve tahriş edici maddelere verdiği bir tepki şeklinde de ortaya çıkabilir. Bunula birlikte çeşitli bakteri ve virüsler ile kurdeşen, egzama ve sedef gibi hastalıklar da ciltte döküntü nedenleri arasında yer alır. Cilt döküntüsü yaygın bir sağlık problemi olmakla birlikte vücutta iltihap, kaşıntı ve ağrıya sebebiyet veren vakalar, problemin daha üst noktalara taşınmasına neden olabilir. Elbette vücutta kızarıklık da cilt döküntüsünün yaygın semptomları arasındadır. Gelin şimdi cilt döküntüsü nedir, belirtileri nelerdir, neden olur ve nasıl tedavi edilir gibi soruların daha detaylı yanıtlarını arayalım.
İlginizi çekebilir:
“Egzamalı Ciltler İçin En İyi Nemlendiriciler”
Deri döküntüsü nedir?
Deri döküntüsü, cildin kuruyarak pul pul dökülmesine neden olan bir cilt problemidir. Cilt kırmızı, iltihaplı ve kaşıntılı hale geldiğinde deri döküntüsü oluşur. Bazı deri döküntüleri kuru ve kaşıntılıdır, bazıları ise ağrılıdır. Virüsler, bakteriler, alerjenler ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları da dahil olmak üzere birçok şey deri döküntüsüne neden olabilir.
Hemen hemen herkes yaşamları boyunca en az bir kez ciltte döküntü yaşar. Bazen kaşıntılı hissetmek veya bir süre kırmızı, pul pul bir cilde sahip olmak son derece yaygındır.
Deri döküntüsü neden olur?
Ciltte döküntü neredeyse her gün karşılaşılan bir durumdur. Sağlıklı bir deri, günde ortalama 30 ila 40.000 arasında ölü hücresini dökerek yenilerinin oluşmasını sağlar. Deri döküntüsü hastalığı ortaya çıktığında ise çok fazla deri hücresi dökülmeye başlar. Cilt yüzeyini kaplayan yağlı ve nemli katman kuruduğu zaman pul pul dökülür. Kuruluk dışında ciltte döküntünün nedenleri, egzama, alerjik döküntü, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilir.
- Kontakt dermatit: Bu tür dermatit, vücudunuz sevmediği bir maddeye tepki verdiğinde ortaya çıkar. Pek çok insanın kokulara, koruyucu maddelere, nikele (genellikle kostüm takılarında bulunur) ve zehirli sarmaşığa alerjisi vardır. Yaygın tahriş edici maddeler arasında sabunlar, deterjanlar, kimyasallar ve ev temizleyicileri bulunur.
- Egzama: Atopik dermatit olarak da adlandırılan egzama genellikle bebeklik döneminde gelişir ve genelde çocuk büyüdükçe iyileşir. Astım veya alerjisi olan kişilerde de egzama olma olasılığı daha yüksektir.
- Kurdeşen: Ürtiker olarak da adlandırılan kurdeşen, kabarık, kırmızı ve kaşıntılı cilde neden olur. Havadaki alerjenlere veya böcek sokmalarına karşı alerjik reaksiyonunuz varsa, kurdeşen olabilirsiniz. Aşırı sıcaklık değişiklikleri ve bazı bakteriyel enfeksiyonlar da ürtikere neden olabilir.
- Sedef hastalığı: Bu yaşam boyu süren cilt bozukluğu, kalın, pullu bir döküntüye neden olur. Döküntü genellikle dirsekler, dizler, bel, kafa derisi ve cinsel organlarda oluşur. Sedef hastalığı kalıtsal olabilir.
- Yaygın: Deri döküntüleri, su çiçeği, kızamık, molluscum contagiosum ve kuruluk gibi birçok yaygın durumun ortak bir belirtisidir.
Deri döküntüsü belirtileri nelerdir?
Deri döküntüsü belirtileri, türe ve nedene bağlı olarak değişir. Döküntüler vücudun bir bölgesinde veya her yerinde gelişebilir. Ciltte döküntü belirtileri şunlardır:
- Deride kızarıklık ve pullanma
- Yanma veya batma
- Deride aşırı sertlik ve kabuk görünümü
- Derinin şişmesi ve iltihaplanması
- Derinin kuruması ve aşırı kaşınması
- Derinin sızlaması ve ağrıması
Deri döküntüsü nasıl geçer?
Deri döküntüsü tedavisinin ilk adımı cildin ihtiyacı olan nemi geri alması ile başlar. Öncelikle bol bol su içerek ve vücudunuzu nemlendirerek deri döküntüsü tedavisine başlayabilirsiniz. Kaşıntılı deri dökülmesi yaşıyorsanız, bu bölgeyi kaşımamanız ve sudan uzak tutmanız yararınıza olacaktır. Diğer durumlarda, deri döküntüsünü tedavi etmeden önce nedeninin bulunması gerekir. Eğer deri döküntüsü 7 günden uzun sürüyor, kızarık görünüyor ve ağrıyorsa, kesinlikle bir dermatoloğa gidilmesi gerekir.
Deri döküntüsü nasıl teşhis edilir?
Pek çok şey deri döküntüsüne neden olabileceğinden teşhis zor olabilir. Doktorunuz döküntüyü inceleyecek, belirtilerinizi değerlendirecek ve döküntünün nedenini bulacaktır. Ancak bazen döküntünün nedeninin bulunabilmesi için bazı testlerin yapılması gerekir.
- Biyopsi: Doktorunuz, bir virüs veya bakteri varlığını kontrol etmek için cildinizden veya diğer dokularınızdan küçük bir örnek alabilir.
- Alerji testi: Prick testleri ve yama testleri gibi alerji testleri alerjenleri tanımlar. Prick testi ürtiker teşhisinde yardımcıdır, yama testi ise alerjik kontakt dermatitin teşhisinde yardımcıdır. Bu testlerde, doktorunuz cildinizi az miktarda alerjiye neden olan maddelere maruz bırakır ve bir reaksiyon gözlemler. Bir kerede sadece birkaç alerjen veya birçok alerjen için test edilebilirsiniz. Cildin kızarması, şişmesi veya kızarıklık oluşması durumunda alerjiniz var demektir.
- Kan testleri: Bazı cilt hastalıklarına kanınızda dolaşan antikorlar neden olabilir ve bu kan testleri ile saptanabilir. Diğer döküntüler başka bir sistemik hastalığın belirtisi olabilir ve diğer organ sistemlerinin tutulumunu kontrol etmek için kan testlerinin yapılması gerekir.
Kaynak: 1