Geçmişi binlerce yıl öncesine uzanan çikolata, günümüzün en popüler tatlılarından biri. Hatta kendisini tatlı olarak adlandırmamız bile yanlış olur, zira tatlı malzemesi olarak da sık sık kullanılıyor! ? Anlayacağınız olmazsa olmazlarımızdan biri olmuş durumda. Peki bu kadar yakından tanıdığımız bu yiyeceğin tarihi hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Eğer siz de çikolatayala ilgili birbirinden ilginç bilgiler öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Çikolata hakkında daha önce hiç duymadığınız bilgileri derledik. İşte her çikolata severin bilmesi gerken 16 eğlenceli bilgi…
Her çikolata severin ziyaret etmesi gereken 6 yeri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz! ?
1. Çikolata, aslında bir çeşit “sebze”dir
Bitter ve sütlü çikolata, kakao çekirdeğinden üretilir. Kakao çekirdekleri ise Malvaceae familyasından Theobroma cacao ağacında yetişir. Malvaceae ailesine mensup olan diğer bitkiler arasında bamya ve pamuk da var! Anlayacağınız kakao, aslında bir çeşit “sebze”!
2. Beyaz çikolata, aslında çikolata değildir
Çünkü içerisinde kakao parçaları ya da çikolata likörü yoktur. Yani beyaz çikolata için tam anlamıyla bir çikolata türü dememiz mümkün değil. Çikolata olarak adlandırılmasının sebebi ise kakao çekirdeği yağı içeriyor olması.
3. Sıcak çikolata, üretilen ilk çikolata ürünüdür
Kakao, ilk olarak Meksika topraklarında kullanılıyordu. Aztek kültüründe sık sık karşılaştığımız bu besin, düğün gibi özel etkinliklerde geleneksel bir şekilde hazırlanıp içiliyordu. Tabii içilen bu sıcak çikolata, günümüzde içtiğimiz sıcak çikolatan oldukça farklı! ?
4. Marie Antoinette de sıcak çikolatayı çok severdi
Ekmek yoksa pasta yesinler sözüyle tanıdımız eski Fransız kraliçesi Marie Antoinette, sıcak çikolatayı oldukça seviyordu. Bu nedenle Versailles Sarayı’ndan sık sık sıcak çikolata servis ediliyordu. O zamanlar sıcak çikolatanın sevilmesinin tek sebebi tadı değildi, aynı zamanda insanlar bu içeceğin bir çeşit afrodizyak olduğuna inanıyordu.
5. Kakao, bir zamanlar para birimi olarak kullanılıyordu
Aztekler için kakao çekirdekleri çok önemliydi. Bu nedenle bu çekirdekleri bir süre boyunca para birimi olarak kullandılar.
6. Katı çikolata, iki İngiliz pastacı tarafından üretildi
Katı çikolata, 1847 yılında The Fry and Sons adından bir mağaza tarafından üretildi. Katı çikolatayı üretmek için kakao yağı, şeker ve çikolata likörünü karıştırdılar.
7. Napolyon, çikolatayı çok severdi
Çikolata hakkında pek çok ilginç bilgi bulunur. Bunlardan biri de Napolyon’un çikolataya çok düşkün olduğu! Ünlü Fransız komutan Napolyon, şarap ve çikolataya bayılırdı. Yoğun askeri eğitimlerde bile hem kendisine hem de diğer askerlere çikolata sağlanmasını isterdi.
8. Ünlü Baker’s Chocolate markası, sanılanın aksine yalnızca pastacılar için çikolata üretmiyor
Baker’s Chocolate, adını kurucusunun soyadınan alıyor. Yani pastacılar için özel olarak üretilmiş bir çikolata değil! Dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. ?
9. Hershey’s markasının kurucusu Milton Hershey, gerçekten de bir şekerleme kralıydı!
Dünyanın en bilinen çikolata markalarından Hershey’s’in kurucusu Milton Hershey, gerçekten de bir şekerleme kralıydı. Çikolata üretmeye başlamadan önce de bir karamel markasının sahibiydi.
10. Sütlü çikolata, ilk olarak İsviçre’de üretildi
Sütlü çikolata, ilk olarak İsviçreli Daniel Peter tarafından üretildi. Kendisi bu tarif için yaklaşık 8 yıl uğraştı. İşin sonunda yoğunlaştırılmış şekerli sütün kilit malzeme olduğuna karar verdi.
11. Çikolata üretimi, sandığınızdan çok daha zordur
Çikolata üretimi, sandığınız kadar kolay değil! Yani kakao çekirdekleri büyülü bir şekilde çikolataya dönüşmüyor. ? Yarım kilo kakao üretmek için yaklaşık 400 kakao çekirdeği kullanılıyor.
12. İlk çikolata barı, İngiltere’de üretildi
İlk çikolata barı, 1842 yılında Cadbury markası tarafından üretildi. Kendileri günümüzde hala çikolata üretmeye devam ediyorlar. En ünlü çikolataları ise Paskalya Bayramı temalı yumurta çikolataları!
13. Afrika, günümüzden en çok kakao üretimi yapan kıtadır
Kakaonun ana vatanı Amazon toprakları olsa da günümüzde en çok kakao üretimini yapan kıta Afrika. Fildişi Sahili ise en çok üretimi yapan ülke. Ülkenin tüm dünyadaki kakaonun %30’unu karşıladığını söyleyelim!
14. Kakao ağaçları, neredeyse 200 yıl yaşayabiliyor
Kulağa oldukça uzun bir zaman dilimi gibi gelse de bu ağaçlar, yalnızca 25 yıl işlenebilir kakao çekirdeği veriyorlar.
15. Aslında iki çeşit kakao vardır
Günümüzde pek çok çikolata, üretimi kolay forastero çekirdeklerinden hazırlanır. Crillo çekirdekleri yetiştirmesi daha zordur ancak çikolataya bambaşka bir lezzet katar!
16. Çikolatanın kendine özgü bir erime noktası vardır
Çikolata hakkında başka bir bilgiyle listemizi sonlandıralım. Çikolata; 33.8 derecede eriyen, yenebilir tek maddedir. Bu erime noktası, insan vücut sıcaklığına oldukça yakındır. Dolayısıyla çikolatayı elimizle tutarsak erir ve elimize bulaşır! ?
Kaynak: 1