İkili ilişkiler son derece karmaşıktır. Partnerinizle birbirinizi ne kadar severseniz sevin bazen olmayacak konularda tartışmalar yaşayabilirsiniz. Ancak önemli olan bu tartışmalar sırasında dozu kaçırmamak ve küçük konuların ilişkinizi zedelemesine izin vermemektir. Bu nedenle tartışmanın da bir belirli bir etik çerçevesinde gerçekleşmesi gerekir. Tartışırken saygı sınırlarını aşmamalı ve eğer tartışmanın büyümesini istemiyorsanız belirli kurallara uymalısınız. İşte çiftlerin birbirleriyle tartışırken en sık yaptığı 9 hata.
Yazımıza geçmeden önce çiftlerin sık tartıştığı konuları merak ediyorsanız buraya tıklayarak içeriğimizi okuyabilirsiniz!
1. Partnerinizi uzaklaştıran jestler kullanmak
Tartışırken jestler ve mimikler son derece önemlidir. Kollarınızı önünüzde birleştirdiğinizde savunmacı bir vücut dili kullanırsınız. Bu da partnerinize irite edici gelebilir ve tartışmayı daha da kızıştırabilir. Tartışma sırasında yapılan diğer hatalar arasında ise; aşağılama tavrıyla yapılan jestler bulunuyor. İşaret parmağınızı tehdit eder gibi sallamak, gözlerinizi devirmek, başınızı sallayarak alay eder gibi bir tavır takınmak zaten hassas olan tartışmayı daha kötü bir noktaya taşıyabilir. Bunlara dikkat edersiniz, küçük tartışmaların sizi yıpratmasını engelleyebilirsiniz. Öte yandan partneriniz bu davranışlardan birini ya da birkaçını yapıyorsa ve siz rahatsız oluyorsanız bunu kesinlikle onunla paylaşmalısınız.
2. Aynı anda birden fazla konuda kavga etmek
Tartışma bir konu üzerinde başlasa bile, siz ve partneriniz diğer ilgisiz şeyler hakkında tartışmaya başlayabilirsiniz. İkili ilişkilerde en sık rastlanılan durumlardan biri budur. Bir tartışma başlar ve daha önceki tartışmaların konuları yeni argümanlarla karşı tarafa sunulur. Bu kesinlikle, tartışmayı içinden çıkılamaz bir duruma sokabilir. Bu nedenle tartışırken eski kavgaları gündeme getirmemelisiniz. Partneriniz başka bir konuya yöneliyorsa, onu da ana konuyu tartışmaya geri döndürün. Ancak bunu yaparken birbirinizin duygularını göz ardı etmekten kaçının.
3. Partnerinizi suçlamak
Çiftlerin birbirleriyle tartışırken yaptığı hatalardan biri de sürekli karşı tarafı suçlamak. Evet, hatalı taraf o olabilir. Ancak karşınızdaki kişiye sürekli suçlu hissettirerek ilişkinizin sorunlarını çözemezsiniz. Tartışmayı kazanabilirsiniz ama sonunda ilişkinizi kaybedersiniz. Bu nedenle “Sen hatalısın, hep böyle yapıyorsun” gibi argümanlar yerine daha ılımlı cümleler tercih edebilirsiniz. Ya da cümleye kendinizin yaptığı bir hatayı söyleyerek başlayabilirsiniz. Bu ortamı biraz daha yumuşatacaktır.
4. Pasif agresif bir tavır takınmak
Bazen tartışmalarda bir taraf sessiz kalmayı tercih edebilir. Ancak takınılan bu pasif agresif tavır, diğer kişiye kendisini değersiz hissettirebilir. Bir tartışma anında bunu yaptığınızda karşınızdaki kişi, onu görmezden geldiğinizi ve hatta duygularını önemsemediğinizi düşünebilir. Öte yandan sessiz kalarak hiçbir sorunu çözemezsiniz. Bunun yerine o an konuşmak istemediğinizi ve sakinleştikten sonra bu konuyu konuşmak ve çözmek istediğinizi belirtebilirsiniz. Böylelikle hem ihtiyacınız olan zamanı sağlamış hem de partnerinizin duygularını incitmemiş olursunuz.
5. Partnerinizi dinlememek
Tartışmalarda zaman zaman tansiyon yükselebilir. Çiftler birbirlerine bağırabilir ancak bu tavır hiç sağlıklı değildir. Karşınızdaki kişiyi dinlememek ve bağırarak onu sindirmeye çalışma duygusal bir şiddet örneğidir. Bu nedenle bağırmak yerine karşınızdaki kişinin sorunlarına kulak verin. Unutmayın konu ne olursa olsun kişisel değildir ve onu dinlemeden anlayamaz, dolayısıyla da tartışmayı sonlandıramazsınız.
Nitekim hayatınızdaki kişi size sık sık bağırıyor, sizi bastırmaya çalışıyorsa ilişkiniz hakkında yeniden düşünün. Bu duygusal şiddettir ve kimsenin size bunu yapmaya hakkı yok.
Çoğu zaman duygusal şiddete maruz kaldığınızı fark etmeyebilirsiniz. Duygusal şiddet belirtileri için buraya tıklayın.
6. Uygunsuz bir yerde tartışmak
Halka açık bir yerde, bir işyerinde ya da ebeveynlerin ve arkadaşlarınızın yanında tartışmak ilişkiniz için son derece sağlıksız bir harekettir. Öte yandan kısa mesajlar yoluyla ya da telefon konuşması sırasında tartışmak da yanlış anlaşılmalara yol açabilir ve sorunları içinden çıkılmaz bir hale getirebilir. Bu nedenle sorun ne olursa olsun ikinizin baş başa olduğu ve yüz yüze sağlıklı bir iletişim kurabileceğiniz bir yerde konuşmaya çalışın.
7. Kaba sözler kullanmak
Tartışırken hepimiz öfkelenebiliriz. Ancak bu karşımızdaki kişiye hakaret etme hakkını bize vermez. Saldırgan tavırların kimseye faydası yok. Eğer hayatınızdaki kişi tartışmalar sırasında size küfür ediyor, bağırıyor ve sizi aşağılıyorsa ilişkinizi yeniden gözden geçirmelisiniz. Kendinizi her şeyin önüne koyun, kimsenin size kendinizi kötü hissettirmeye hakkı yok.
8. Partnerinizi ayrılmakla tehdit etmek
Çiftlerin tartışırken yaptığı yaygın hatalardan biri de partnerinizi ayrılıkla tehdit etmektir. Örneğin, “Soğuk davranıyormuşsun gibi hissediyorum” demek yerine “Bana soğuk davranan biriyle birlikte olamam” dersiniz. Bir tartışma içerisindeyken iki taraf da çok hassas hisseder. Bu tip bir cümle ise iplerin gerilmesine hatta bazen kopmasına neden olabilir. Bu tip cümleler nedeniyle partneriniz kendisini baskı altında hissedebilir ve bu da onun kendini rahat ifade edememesine neden olur. Kendisini rahat ifade edemediğinde ise sorunlar çözülemez. Öte yandan partnerinizi ilişkinizle tehdit etmek olaya sadece gereksiz drama katar.
9. “Her zaman” ve “asla” gibi kelimeler kullanarak abartmak
Bu kelimeleri söyleyerek, aslında partnerinize hiçbir şeyi doğru yapamayacağını ve değişebileceklerine inanmadığınızı söylüyorsunuz. Böylece, denemeye bile zahmet etmemeleri gerektiğini hissedecekler. Bu nedenle ne pahasına olursa olsun tartışırken “her zaman” ve “asla” ifadelerini kullanmaktan kaçının.
Kaynak: 1