Arılara ihtiyacımız var! Onlar, dünyanın en önemli besinini tozlaştırıyorlar. Aslında yalnızca bal değil, her gün tükettiğimiz besinlerin üçte birinin esas olarak arıların yaptığı tozlaşmaya dayandığı tahmin ediliyor. Bir şey daha var ki biz onları sürekli iş başında görmeye alıştınız ancak güzellik uykusuna ihtiyaçları ihtiyaçları olduğunu da unutmamamız gerekiyor. Peki, nasıl göreceğiz bu güzellik uykusu sırasında arıları?
Bu sorunun cevabını bizlere fotoğrafçı vahşi yaşam Joe Neely veriyor. Bir çiçek içerisinde uyuyan iki işçi arıyı yakalamayı başaran fotoğrafçı, gördüklerimizden daha güzel görüntüleri bizlerle buluşturuyor.
Daha fazla sözü uzatmayalım ve ayrıntılara geçelim.
Uyuyan arıların hikayesi, Joe ve nişanlısının haşhaş çiçeklerini bulmak üzere dolaşmaya çıkmaları ile başlıyor
“Ben ve nişanlım Niccole haşhaş çiçeklerini bulmak için dışarı çıktığımızda bu fotoğrafların ardındaki hikaye başladı. Dönüşte otoyolun hemen kenarındaki bu pembe çiçek topluluğunu gördük ve fotoğraf çekmek için durduk.”
Niccole, pembe çiçeklerin içerisinde gizlenmiş turuncu Globee Mallow bitkilerini çekiyormuş ve arıların uğultularını duymuş
Böylece sesi duyan Niccole, çiçeklerin bazılarının içlerinde arı olduğunu fark etmiş ama hareket etmiyorlarmış: “Gelip bir süre çalıştım ve daha fazla arı geldi. Kısa bir süre sonra tüm boş çiçekler işgal edildi ve bir arı dışarıda kaldı. Arı, açık olan çiçeğe sürünerek diğerleriyle birlikte içeri girdi. Neredeyse sarhoş gibi tökezledi ve sonra yerleşmesini izledim.”
Arıların çiçeklerin içinde uyuduğunu hiç görmemişlerdi ancak o bu arılar (Diadasia diminuta) Globe Mallow adlı portakal çiçeğinin içinde uyuyordu
Diadasia diminuta ya da bilinen adıyla Globe Mallow arısı, en sevdiği besinin bitkisinden poleni alır. ABD Tarım Bakanlığı Orman Servisi’nin belirttiğine göre yuvaları da ABD’deki toprak yolların kenarları boyunca kısmen sıkıştırılmış topraklarda bulunmaktadır.
Ayrıca bu arılar, Globe Mallow bitkisinin çoğalmasında önemli bir rol oynamaktadır
Arılar çiçeklerdeki polenlere bulanır ve polenler arıların arka ayaklarındaki polen keselerine depo edilir ve yuvalarına götürülür. Ancak vücutta kalan polen kalıntıları olur ve gezilen diğer Globe Mallow çiçeklerinin her birine taşınır. Böylece de Diadasia, bu bitkilerin çoğalmasına katkıda bulunmuş olur.
Arıların uykusuna gelince birkaç ilginç ayrıntı var ve arılar bildiğimiz şekilde uyumuyor
Araştırmacı Brandon Hopkins, arıların uyurken göz kapaklarının kapalı olmadığını belirtmiş. Arıları dikkatle izleyen bilim insanlarına göre uyku sırasında arılar antenlerini hareket ettirmeyi bırakıyorlar ve bazı durumlarda antenleri yanlara düşüyor. Bu ayrıntılar, arının nerede uyuduğuna göre farklılık gösteriyor. Örneğin bal arıları, gece gündüz çalışıyor ve kovanın içinde vardiya değişimi oluyor. Uyku düzenleri büyüdükçe değişiyor. Genç arılar daha az uyurken yaşlı arılar her gece 30 dakika ile bir buçuk saat arasında uyur ve bu 15 ila 30 saniyelik kestirmeler şeklinde gerçekleşir.
Ancak Nikon d750 ve 150mm makro lens ve ayrıca R1C1 Nikon makro flashla çekilen fotoğraflarda arılar mükemmel bir kompozisyon oluşturuyor
Fotoğrafçı Joe, daha önce arı fotoğrafçılığı yapmış ve bunun yanında çıngıraklı yılanlarda bizonlara kadar her türlü vahşi yaşam fotoğrafçılığını denemiş.
Joe şöyle açıklıyor, “Saygın bir mesafede duruyorum ve objemin davranışını değiştirecek hiçbir şey yapmıyorum.”
Makro fotoğrafçılığın farklı olduğunu belirten fotoğrafçı, alan derinliğinin çok küçük veya çok sığ olduğunu söylüyor. Nitekim çekilen obje çok küçük. Fotoğrafçı, mümkün olduğunca odaklanmak için f16 ile f20 arasında bir diyaframla çekim yapmayı seviyormuş. Bu da genellikle flaş gibi yapay bir aydınlatmaya ihtiyaç duyulacağı anlamına geliyor. Bu durum can sıkıcı gibi gelse de flaş kullanmanın iyi bir yanı olduğunu ve bunun net görüntüler için hızlı çekmek zorunda olmamak olduğunu söylemiş. Böylece hızlı davranmak yerine tüm hareketler ışık hızıyla dondurulabiliyormuş.
Kaynak 1