Daha çok tiyatro oyunuyla adını duyuran ve kült haline gelen Cibali Karakolu Zihni Göktay’ın başrolü üstlenmesiyle Şehir Tiyatroları bünyesinde rağbet görmeye devam ediyor.
Nedir Cibali Karakolu? Yalnızca bir oyun mu? İsmini nereden alıyor?
9 başlıkta Cibali Karakolu’na dair bilmeniz gereken detaylar…
1. İstanbul’un Fatih ilçesinde küçük bir semt karakolu
Cibali Karakolu, oyun için türetilmiş bir isim değil. İstanbul’un Faith ilçesinde bulunan bir semtten ismini alıyor ve özellikle bulunduğu dönemde çok sayıda asayiş olayının yaşandığı semtte oldukça meşhur olan bir polis merkezi.
2. Karakol, uzun zamandır kullanılmıyor
Günümüzde metruk bir halde bulunan karakol binası hizmet süresini çok öncelerden tamamladı. Boşaltılan bina uzun yıllar boş kaldı.
3. EGM metruk binanın polis müzesi olması için VGM ile temasa geçti
Emniyet Genel Müdürlüğü, Cibali Karakolu’nun boş haldeki binasının tarihi önemine istinaden Vakıflar Genel Müdürlüğü ile temasa geçti ve binanın aslına uygun bir şekilde polis müzesi olması için ilk adımı attı. Bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek bilinmiyor ancak kısa zaman içinde somut bir sonuç elde edileceği belirtiliyor.
4. Perdede Cibali Karakolu
Dönemin meşhur polis merkezlerinden biri haline gelen karakolun yankıları o kadar geniş bir kesimde karşılık buldu ki, karakol bir tiyatro oyununa dönüştürüldü. Muammer Karaca, 1951’de kolları sıvadı ve bu isimde bir uyarlama oyunu sahneye taşıdı.
Oyun, Henri Keroul ve Albert Barre’nin Nuit de Noces isimli oyunundan uyarlandı. Muammer Karaca’ya bu projede Refik Kordağ eşlik ederken oyunun aslı ilk kez 1904’te sahnelendi ve ünü ülke sınırlarını aştı.
Türkçe’de Bir Düğün Gecesi anlamını taşıyan Nuit de Noces, kadın erkek ilişkileri ile kurumlara yönelik eleştiriler taşıyordu.
5. İlk 16 yılda 3 binden fazla temsil
Dönemin koşulları düşünüldüğünde 16 yılda 3 binden fazla temsil oldukça başarılı bir grafiği de ortaya koyuyor.
6. Oyunun uyarlamasının konusu
Uyarlanan oyun Cibali Karakolu ismini almış ve ününe ün katmaya devam ederken konusu da dikkat çekiyor.
Türk Polis Teşkilatındaki “bağzı” durumların çokça eleştirildiği oyun, Karaca Tiyatrosu’nun da ilk oyunu olma özelliğini taşıyor.
Ancak hangi dönem sahnelendiyse dönemin güncel eleştirileri de oyunda olmazsa olmaz nükteler olarak hafızalara kazındı
7. Muammer Karaca Başrolde
Oyunun başrolü olan amir Cafer’e hayat veren ilk isim bizzat Muammer Karaca oluyor.
Sahnenin tozunu yutan nice isimlerin yer aldığı oyun uzun yıllar sahnede oynanıyor. Bu arada “nice isimler” arasında Gülriz Sururi’den Adile Naşit’e kadar birçok ismin var olduğunu söylemek gerekir mi? Söyledim.
8. Sahnenin ardından beyaz perde
Tutulan oyun, sinemaya da taşındı ve yönetmen Hulki Saner tarafından arşive eklenen kültler arasına dahil edildi. Cüneyt Arkın ve Sevda Ferdağ’ın rol aldığı filmde Cafer Sabbah’ın evli olmasına rağmen başka bir kadına duyduğu aşk ve bu sırada içine girdiği karışık durumlardan kurtulmak için çabalamasını anlatır.
9. Muammer Karaca’dan Nejat Uygur’a ve Zihni Göktay’a
Muammer Karaca’nın ardından oyunun kahramanı Cafer’i oynayan büyük isim Nejat Uygur oldu. Uygur’dan sonra ise Zihni Göktay Cafer’e hayat veren tiyatrocu oldu.
1914 kuruluşlu Darülbedayi’nin 100. yılı nedeniyle 2014-2015 sezonunda yeniden sahnelenmeye başlanan oyunda, 50. sanat yılını kutlayan Zihni Göktay’a göre oyunun aslı müzikal değil. Oyun, esasında serin, düğüm ve sonuç bölümlerinden oluşan ve müzikal niteliği olmayan bir oyun. Günümüzde sahnelenen ve yer bulmak istediğinizde oldukça zorlanacağınızın kesin olduğu bu oyun 3 saatten biraz fazla süren bir müzikal.
Hayatınızın en güzel deneyimlerinden birini elde etmek için sadece 3 saate ihtiyacınız var.
İyi seyirler dileriz.