Gizli operasyonlar, sıra dışı istihbarat eşyaları, zorlu görevler, tehlikeli maceralar… Tüm bunlar, istihbarat servislerini ilginç ve dikkat çekici yapılar haline getiriyor ancak bir yandan da bu yapıların son derece gizemli olmasına sebep oluyor. İşte Amerika Birleşik Devletleri’nin “Merkezi İstihbarat Teşkilatı” (CIA), dünyadaki en bilindik fakat en gizemli istihbarat yapılarından biri. Haliyle CIA tarafından kurulan müze de en az teşkilatın kendisi kadar dikkat çekici ve gizemlerle dolu! Ancak geçtiğimiz günlerde müzenin bir bölümü bazı gazeteciler tarafından özel bir izinle ziyaret edildi. İçeride neler mi var? Soğuk Savaş yıllarından kalma inanılmaz casusluk eşyaları, yakın dönmelerde gerçekleştirilen gizli operasyonların planlanma aşamaları, Saddam Hüseyin’in ceketi ve daha yüzlerce ilginç şey… Detaylara birlikte bakalım…
Müze, Virginia’nın Langley bölgesinde bulunan CIA Merkezinin içerisinde yer alıyor
Ancak müze ziyarete açık değil. Yalnızca CIA çalışanlarının ve resmi ziyaretçilerin müzeye girmesine izin veriliyor. Fakat CIA’in 75. yılı dolayısıyla düzenlenen koleksiyon çerçevesinde, bir grup gazetecinin müzeyi ziyaret etmesine izin verildi. Böylece CIA Müzesinde yer alan onlarca ilginç nesneden hiç değilse bazıları gün yüzüne çıkmış oldu.
CIA Müzesinde 600 farklı nesne sergileniyor
Bunların arasında içerisinde kamera bulunan sigara paketleri ve gerçekte birer patlayıcı olan içki kadehleri gibi Soğuk Savaş yıllarından kalma casusluk eşyaları da var. Bununla birlikte, CIA tarafından yakın dönemlerde gerçekleştirilen operasyonlara dair detaylar da müzede yer alıyor.
Usame bin Ladin ve El-Kaide lideri Eymen El-Zevahiri gibi isimlerin yaşadığı yerlerin 3 boyutlu modelleri de müzede sergilenenler arasında
Müze direktörü Robert Z Byer üç boyutlu modellerin, operasyonların planlanma aşamasında oldukça faydalı olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu modeller operasyonların siyasilere anlatılabilmesi için de kullanılıyor.
Müzenin ilk bölümü CIA’in 1947’deki kuruluşundan 11 Eylül 2001 saldırısına kadar kronolojik olarak terörle mücadeleye odaklanıyor
Sergilenen eşyalar arasında, çeşitli terör saldırılarında yaşamını yitiren insanların eşyaları da var. Bununla birlikte müzede yer verilen şeyler sadece terörle mücadele kapsamındaki eşyalar değil.
İstihbarat servisine yeni katılan çalışanların tarihten ders çıkarmaları için CIA’in başarısızlıkla sonuçlanan operasyonlarına ait nesneler de müzede sergileniyor
Örneğin CIA’in Fidel Castro’yu devirme misyonunun fiyaskoya dönmesi ve Irak’ta kitle imha silahı bulma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasını anlatan detaylar oldukça dikkat çekici. Byer, CIA Müzesinin işlevsel bir müze olduğunu ifade ediyor. Çalışanların tarihi öğrenmeleri ve ders çıkarmaları için bu detayların da müzede sergilendiğini belirtiyor.
Müzenin ikinci bölümünde CIA’in özel operasyonları anlatılıyor
1960’larada okyanus zemininde kaybolan bir Sovyet denizaltısını ele geçirmek için düzenlenen Azor Projesi bunlardan bir tanesi. Operasyonda kullanılan kıyafetler, gündelik eşyalar hatta operasyona katılan CIA direktörünün kullandığı peruk bile bu bölümde sergileniyor. Bunun dışında 1979 yılında İran’da kaçırılan diplomatları kurtarmak için hayata geçirilen “sahte film çekme” operasyonunun detayları da müzede anlatılanlar arasında.
Önümüzdeki süreçte müzenin dijital ortama aktarılması planlanıyor
CIA yetkilileri, müzedeki nesnelerin sosyal medyada paylaşılması için çalışma yaptıklarını belirtiyor. Ayrıca bazı objelerin online olarak görülebilir hale getirileceği ifade ediliyor.
Kaynak: 1