Casusluk, zor zanaattir. Casusluk denilince de aklımıza ya James Bond gelir ya da Alamut’un reisi Hasan Sabbah (Ramiz Dayı’dan mütevellit olduğu konusunda iddiaya girmeye gerek yok sanırım). James Bond, hayal ürünü olan bir sinema karakteriyken Hasan Sabbah yaşamış ve istihbarat sınıflarında okutulan ders müfredatına girmesi gereken tarihi bir kişiliktir. Ancak biz burada konuya biraz farklı bir yönden bakmak istiyoruz.
Konu, CIA’in Soğuk Savaş döneminde ajanlarına dağıttığı el kitabı ve bu kitapta yer alan ayakkabı bağlama şekilleri. Casusluğun kitabını yazan CIA ajanları ile ayakkabı bağlamanın arasında nasıl bir bağ olduğunu ise mesaj göndermek olarak açıklayalım. Çünkü iletişimin oldukça zor olduğu bu dönemlerde şifre kırmalar, gizli takip ve dinlemeler yeni yöntemleri yaratmak zorundaydı ve öyle de oldu.
İşte CIA’nin casusluk görevleri için sahaya sahaya sürdüğü ajanlarına yönelik hazırladığı el kitabında yer alan ayakkabı bağlama modelleri ve sakladığı mesajlardan 3’ü.
1. Casusların “Bilgim var!” demek için
İstihbari görevdeki bir casusun yanına yaklaşan başka bir casus “bilgim var!” mesajını kodlamak istiyorsa ayakkabısını yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi bağlıyor…
Zeka gerektiren bu yöntemler SSCB’nin casusluk alanındaki kara talihini yansıtan örnekler oldu.
2. Casuslukta “Beni takip et!” demek yerine bağcık bağlamak gerekiyor
“Follow Me!” şeklinde seslenmek dikkat çekeceği için CIA ajanları ayakkabılarını fotoğraftaki şekilde bağlıyorlardı.
3. Casusluğun atasözü: Düşman başa dost ayağa bakarmış
Beklenmedik misafirler için de bir bağlama şekli belirleyen CIA ajanları yanındaki misafirlerden haberdar olunması için “yanımda birisini getirdim” demektense bağcıklardan bir kod gönderiyor. Nasıl mı? Yukarıdaki şekilde…
Sözün özü bizdeki atasözünün CIA için anlamı: “Düşman başa, dost ayağa…”
Mahallenin büyük abisi ABD’nin zaferiyle sonuçlanan Soğuk Savaş, CIA casusları için de “bizim sayemizde” deyip bıyık altından gülmesini ve gururlanmasını kolaylaştıran sayısız casusluk görevinin başarılı olmasını gerektirdi. Bunu başarmak için akıl dolu yöntemler deneyen istihbarat servisleri IQ’u zorlayan sayısız keşiflerde bulunmak zorunda kaldılar.
Sahadaki casusların görevlerinde silah olarak kullandığı birçok eşyadan biri aslında bu bağcıklardı. O kodlar kim bilir kaç tane görevi selamete ulaştırdı.
Kaynak:1