Şehirler, insan yaşamının önemli bir parçası. Bu doğrultuda gezegenimizde sayısız şehir var. Bunlardan bazıları ise coğrafi, tarihi veya kültürel önemleri ile ayrıcalıklı bir konuma sahip. Bununla birlikte dünyanın dört bir yanında çeşitli özellikleri sebebiyle son derece sıra dışı ve ilginç şehirlere de rastlamak mümkün. Ne var ki ilginçlik söz konusu olduğunda Çin’in Chongqing (Çongçing) şehriyle yarışabilecek şehirlerin sayısı oldukça az. Çünkü binlerce yıllık köklü bir tarihe sahip olan Chongqing şehri modern zamanlarda, gerçekten de hayli tuhaf görünüyor. Söz gelimi bu şehirde dünyanın en derin metro istasyonlarına, çatıların üzerindeki benzinliklere, nehirlerde yüzen apartmanlara, gökyüzüne kurulmuş bahçelere veya apartmanların içerisinden geçen trenlere rastlamak mümkün. İlk bakışta bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen Chongqing, dünyanın en fütüristik şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor ve herhangi bir şehirde kolay kolay görülemeyecek oldukça tuhaf manzaralara ev sahipliği yapıyor. Detaylara birlikte bakalım.
Çin’in Chongqing şehri, modern zamanlardaki en ilginç yerleşim yerlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor
Çeşitli kaynaklar, şehrin binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtiyor. Bir dönem Milliyetçi Çin’in başkenti ve Sichuan eyaletinin bir parçası olan şehir, 1997 yılında gerçekleştirilen statü değişikliği ile doğrudan merkezi hükûmetin yönetimi altına alındı. Bu sebeple Chongqing; Tianjin, Pekin ve Şangay ile benzer bir statüye sahip olan dördüncü bölge.
Chongqing, Çin’in ve dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri
Şehirde 30 milyondan fazla insan yaşıyor. Bu, şehri nüfus yoğunluğu bakımından gezegenimizdeki en dikkat çekici yerlerden biri haline getiriyor
Şehir, Çin’deki en önemli endüstri ve finans merkezleri arasında yer alıyor
1800’lü yılların sonunda başlayan ilk ciddi ticaret ve üretim faaliyetleri, bugün dünyanın en önemli ekonomik yapılarından biri haline gelmiş durumda. Chongqing şehri günümüzde dünyanın en önemli çelik odaklı imalat endüstrisi ile tanınıyor. Bununla birlikte şehirde otomobil, makine ve kimyasal madde üretimi de oldukça yaygın.
Endüstriyel üretim, hava kirliliğini şehrin en önemli sorunlarından biri haline getiriyor
Öyle ki Chongqing “sisin/dumanın başkenti” gibi bir ünvanının da sahibi. Ancak şehri bu yazımızın konusu yapan şey ne 30 milyonu aşkın nüfusu ne de endüstriyel üretim kaynaklı hava kirliliği.
Chongqing, dünyanın en fütüristik şehri olarak anılıyor
Öyle ki şehirde çekilen fotoğraflarla veya videolarla ilk kez karşılaşan birisi Chongqing şehrinin görsel efekt sanatçıları tarafından tasarlanan bir proje veya bir bilim kurgu filmi için hazırlanan bir set olduğunu düşünebilir. Ancak Chongqing şehri gerçekten de başka herhangi bir şehirde rastlamanın mümkün olmadığı manzaralar ev sahipliği yapıyor. Şehirdeki fütüristik manzaralara geçmeden önce şehrin nasıl dünyanın en tuhaf yerleşim yerlerinden birine dönüştüğüne bakalım.
Şehirde özellikle 2000’li yılların başında ortaya çıkan ekonomik yatırımlar, Chongqing nüfusunun önemli ölçüde artmasına neden oldu
Chongqing şehrinde ekonomik olarak hızlı bir kalkınma başlamıştı. Bu sebeple kırsal kesimlerden şehre yerleşen insanların sayısında da inanılmaz bir artış yaşandı. Ne var ki şehrin coğrafi yapısı milyonlarca insanı barındırmaya elverişli değildi. Normal şartlarda bu durum içinden çıkılması hayli zor sorunlara neden olabilir. Ancak Chongqing, muazzam bir ekonomik sermaye birikimine sahipti. Sermaye, teknoloji ve biraz da yaratıcılık ile birleşti.
Şehir, dikey mimarinin en yenilikçi ve bir o kadar da tuhaf örneklerine ev sahipliği yapıyor
Şehirdeki milyonlarca insanın büyük bir bölümü devasa apartmanlarda veya gökdelenlerde yaşıyor. Ancak şehrin bazı bölgelerindeki gökdelenlerin neredeyse birbirine değecek kadar yakın olduğunu belirtmek zorundayız.
Aralarında kayda değer bir mesafe bulunan bazı binalar ise köprülerle veya teleferiklerle birbirine bağlanıyor
Bununla birlikte teleferik şehirdeki en yaygın toplu taşıma araçları arasında yer alıyor. Ancak diğer ilginçlikler göz önüne alınırsa bu Chongqing şehri için hayli sırdan.
Chongqing şehrinde nehirlerde yüzen apartmanlara rastlamak hiç de şaşırtıcı değil
Dünyanın başka bölgelerinde nehirlerin üzerinde yer alan kulübelere veya tek katlı evlere rastlanabilir. Ancak yüzen apartmanların sıradan olduğu kaç şehir var?
Şehirdeki bazı binaların çatıları, aynı zamanda otoyol olarak kullanılıyor
Evet, yanlış okumadınız. Eğer bir gün Chongqing şehrinde yaşamaya karar verirseniz bir otoyolun altında yaşamak zorunda kalabileceğinizi aklınızda bulundurmanızda fayda var.
Çatılarının otoyol olarak hizmet verdiği bir şehirde, gökyüzünde benzin istasyonları ile karşılaşmak da son derece doğal
Dikey mimarinin en ilginç örneklerine ev sahipliği yapan şehirde, binaların üzerine inşa edilen yaşam alanları, oyun parkları ve bahçeler bulunuyor
Bu durum şehirde, yeryüzüne ve gökyüzünde olmak üzere iki farklı yaşam şeklinin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yani Chongqing şehrinde gökyüzünde de bir yaşam var. Yüksek binaları birbirine bağlayan köprüler, çatılardaki yollar, apartmanların arasındaki mağazalar, restoranlar, kafeler… Kısacası şehirde, yerden metrelerce yükseklikte bir yaşam sürmek mümkün. Ne var ki şehirdeki ilginç manzaralar bu kadarla sınırlı değil.
Şehirde, binaların içerisinden geçen trenler var!
Chongqing Demiryolu Transit Hattının bir parçası olarak 2005 yılında faaliyete geçen Liziba İstasyonu, merkezi Yuzhong bölgesinde bulunuyor. Ancak şehrin ulaşım ağı yalnızca gökyüzüne kurulmuş değil. Chongqing yerin metrelerce altındaki, dünyanın en derin metro istasyonlarına da ev sahipliği yapıyor. Kısacası Chongqing, dünyanın en fütüristik şehri ünvanını sonuna kadar hak ediyor.
Kaynak: 1