Yapay zeka sektöründeki en önemli aktörlerden biri olan OpenAI öğrenciler, akademisyenler ve öğretim üyeleri için özel olarak geliştirilen ChatGPT Edu isimli yapay zeka aracını duyurdu. Üniversitelere özel tasarlanan ve akademi dünyasına pek çok yeniliğe öncülük edebileceği söylenen yapay zeka modeli, GPT-4o tarafından desteklenecek. Metin ve görüntü üzerinden mantık yürütebileceği ifade edilen yapay zeka modeli veri analizi ve diğer akademik alanlarda etkin bir şekilde kullanılabilecek. İşte OpenAI’ın üniversiteler için geliştirdiği yeni yapay zeka modeli ChatGPT Edu hakkında bilmeniz gerekenler.
Yapay zeka teknolojinin öncü şirketlerinden Open AI, üniversiteler için özel olarak geliştirdiği ChatGPT Edu isimli yeni yapay zeka modelini duyurdu
Öğrencilerin ve akademisyenlerin kullanıma yönelik olarak tasarlanan yapay zeka modeli, akademi dünyasında pek çok yeni gelişmenin önünü açabilir. Peki, hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin hayatını ciddi şekilde kolaylaştırabilecek bu özel yeni yapay zeka modelinin özellikleri neler?
Her şeyden önce şunu belirtmekte fayda var, ChatGPT Edu OpenAI’ın kısa süre önce tanıttığı GPT-4o modeli tarafından desteklenecek
GPT-4o ses, görüntü ve metin üzerinden gerçek zamanlı mantık yürütebiliyor. Yani bir anlamda GPT-4o, neredeyse bir insan gibi görebilen, duyabilen ve hatta konuşabilen bir yapay zeka modeli! Bu doğrultuda, ChatGPT Edu da kullanıcılara son derece geniş imkanlar sunacak bir yapay zeka modeli olarak karşımıza çıkıyor.
ChatGPT Edu metin yorumlama, kodlama ve matematik gibi alanlarda üstün başarı gösteren GPT-4o modeline erişim sağlayabiliyor
Ayrıca kullanıcılarına veri analizi, internet aramaları ve belge özetleme gibi alanlarda da önemli şekilde yardımcı olacağı ifade ediliyor
Bunun dışında hem öğrenciler hem de akademisyenler, yeni modeli kampüs yaşamında aktif olarak kullanabilecek. Söz gelimi öğrenciler için kişisel bir eğitmen işlevi görecek. Öğrenciler ders çalışırken, ödev veya rapor hazırlarken ChatGPT Edu’dan faydalanabilecek. Akademisyenlere ise derseler hakkında geri bildirimlerde bulunabilecek ayrıca akademik evrakların hazırlanmasında kullanılabilecek. Yani bu yeni yapay zeka modeli sadece akademik araştırmaları ve çalışmaları değil, kampüslerdeki gündelik yaşamı da daha konforlu hale getirecek.
Akademi dünyasının ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarlanan modelin dikkat çekici başka özellikleri de var
ChatGPT Edu, üniversitelerin kendi verileriyle eğitilmiş ChatGPT’nin özel versiyonlarını oluşturmalarına ve bunları üniversite çalışma alanlarında paylaşmalarına olanak tanıyacak. Yani akademisyenler veya öğrenciler yeni yapay zeka modelini kendi özel araştırma alanlarında faaliyet gerçekleştirecek biçimde şekillendirebilecek.
OpenAI’ın açıklamasına göre yeni model kurumsal düzeyde güvenlik önlemleri içeriyor
Bununla birlikte çok sayıda önemli üniversitenin mevcut ChatGPT modellerini kullandığını ve büyük faydasını gördüğünü ifade eden Open AI, yapay zekanın akademi dünyasında daha yaygın şekilde kullanılabilmesi amacıyla geliştirilen yeni modelin uygun fiyatlı olacağını açıkladı.
Kaynak: 1