Amerika’nın en önemli yazarlarından biri olan Henry Charles Bukowski Jr, bir zamanlar “küfrün vücut bulmuş hali” olarak anılırdı. Çünkü şiirleri ve kitapları seks, uyuşturucu ve şiddet hakkında müstehcen hikayelerle doluydu. Herkes için olmasa da çoğu insan onu, toplumun konuşulmayan yanlarına değindiği için sevdi. “Kirli gerçekçilik” akımının sevilen isimlerinden olan Bukowski’nin hayatı da oldukça ilginçti. İşte yazar hakkında bilmeniz gereken bazı gerçekler?
1. Charles Bukowski küçükken babasından şiddet görüyordu
Bukowski, çocukluğundan bir korku hikayesi olarak bahsediyordu. 1981’de verdiği bir röportajda bu durumun nedeni sorulduğunda Bukowski, babası tarafından “6 yaşından 11 yaşına kadar haftada üç kez jiletle dövüldüğünü” açıkladı. Bunun kendisi için iyi bir ders olduğundan bahseden ünlü yazar, şiddetin ona nasıl yazı yazılacağını öğrettiğini düşünüyordu.
2. 13 yaşında alkol tüketmeye başladı
Bukowski ne yazık ki alkolle genç bir yaşta tanıştı ve ömrü boyunca bu bağımlılığı devam etti. Bukowski, ilk alkol tüketme deneyimini “Sihir gibiydi.” sözleriyle tanımlıyor. İlk içkiden yıllar sonra, şiir yazarken asla ayık olmadığından bahsetti.
3. FBI, Bukowski’nin geçmişini araştırdı
1960’larda, Los Angeles yeraltı gazetesi Open City’nin “Kirli Bir Yaşlı Adamın Notları” köşesinde yazan Bukowski, buradaki yazılarıyla federallerin dikkatini çekmeyi başardı. FBI ve ABD Posta Servisi bazı yazılarından rahatsız oldu ve yazarın geçmişini araştırmaya başladı.
4. İlk romanını 50 yaşına kadar yayımlamadı
Hayatı boyunca şiir ve kısa öyküler yazıp yayınlamasına rağmen, Bukowski’nin ilk romanı 50 yaşına kadar sevenleriyle buluşmadı. Yayıncı John Martin, Bukowski’ye postanedeki günlük işini bırakması şartıyla kendisiyle çalışması için ayda 100 dolar teklif etti. Martin, Bukowski’ye bir romanı pazarlamanın ve satmanın bir şiir koleksiyonundan daha kolay olduğunu söyledi. Bu konuşmadan bir ay sonra Bukowski, ilk romanı olan Postane’yi bitirdi. Martin, romanı nasıl bu kadar çabuk yazabildiğini sorunca Bukowski, “Korku çok şey başarabilir” diye yanıtladı.
1971’de yayınlanan Postane, Bukowski’nin ikinci kişiliği olan alkolik, kadın düşkünü posta işçisi Henry Chinaski hakkında bir hikayeydi.
5. Oyuncu Sean Penn, Bukowski’nin yarı otobiyografik filmi “Barfly”da 1 dolar karşılığında başrol olmayı teklif etti
Bukowski ilk olarak 1979’da film yapımcısı Barbet Schroeder’in isteği üzerine ikinci kişiliği Henry Chinaski’nin hayatını anlatan “Barfly” filminin senaryosunu yazdı. Schroeder senaryoyu Hollywood’daki çeşitli yapımcılara gönderdi, ta ki sonunda Dennis Hopper’ın ilgisini çekene kadar. Hopper, senaryoyu yakın arkadaşı Sean Penn’e gösterdi. Penn rolü bir dolara oynayacağını söyledi, ancak filmi Hopper’ın yönetmesini istiyordu. Bukowski ise projeye çok fazla para ve zaman yatıran adama sadık kaldı ve sonunda filmi Schroeder yönetti. Chinaski rolü ise Mickey Rourke’ye gitti. Barfly, 1987’de sinemalarda gösterime girdi.
6. Bir veteriner Bukowski’ye tüberküloz teşhisi koydu
Bukowski yaşlandıkça başarısı da arttı. Bu sürede bazı Hollywood seçkinleriyle yakın ilişkiler kurdu. Bir seferinde Elliott Gould, hasta olan Bukowski’yi havalı bir Beverly Hills doktoruna yönlendirdi. Bu doktor, Bukowski’ye “yozlaştığını” ve biraz dinlenmeye ihtiyacı olduğunu söylemekten başka bir şey yapmadı. Ancak yazarın hastalığı geçmedi. Bunun üzerine Sean Penn onu başka bir Beverly Hills doktoruna gönderdi ancak o da ona benzer bir şey söyledi.
Bir gün Bukowski kedilerinden birini veterinere götürdü ve laf arasında da bir süredir kendini iyi hissetmediğini söyledi. Hızlı bir muayeneden sonra veteriner, Bukowski’nin genellikle “fakir adam hastalığı” olarak bilinen verem olduğu sonucuna vardı. Yazar verem tedavisi gördü ve bir yıl içinde iyileşti.
7. Mezar taşında “Deneme” yazıyor
Bukowski, 1994 yılında 73 yaşındayken lösemiden öldü. Mezar kitabesi, hayatın iç karartıcı bir notu gibi görünse de, aslında yazarın şiirlerinden birinden alınmıştı. “Denemek” ve “Denememek” Bukowski’nin felsefesinin önemli bir parçasıydı. Mezar taşının üstünde adıyla birlikte “Deneme” ifadesi yer alıyor.
Howard Phillips Lovecraft ve Cthulhu Mitosu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kaynak: 1