Doğaya en çok zarar veren canlılar olarak, aramızdan bilinçli olanlarımız geri dönüşüm yoluyla verdiğimiz zararları minimuma indirmeye çalışıyor. Özellikle son yıllarda geri dönüşümün ihtiyacı bir hayli artmasına rağmen ülkemizde bu durum gerekli önceliği yakalayabilmiş değil.
Yakın zamanda Yasin Sert isimli üniversite öğrencisi geri dönüşüm konusunda herkese örnek teşkil edebilecek bir adım attı. Uzun süredir geri dönüşümle ilgili bir şeyler yapmak isteyen Yasin, hem geri dönüşümü destekleyen, hem de yok olmak üzere olan bir kültürü tekrar canlandıracak bir fikir buldu.
İşte Yasin’in köyden şehre uzanan ve bu yolda hem çevreye hem de birçok insana faydası dokunan markası:
1. 22 yaşındaki Yasin Sert, geri dönüşüm ile ilgili bir şeyler yapmak istiyordu
“Üniversiteye başladığım günden beri geri dönüşüm ile ilgili bir şeyler yapmak istiyordum” diyen Yasin Sert, Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisi.
2. Yasin’in izlediği bir belgesel her şeyin başlangıcı oldu
Yasin, yok olmaya yüz tutan meslekleri konu edinen bir belgeselde Faize Yoldaş’ı gördü. O zamana kadar çaput kilim dokumacılığının ne olduğunu bilmeyen Yasin, Faize Yoldaş ile tanışmak için İstanbul’dan, Balıkesir’in Sarıbeyler köyüne gitti.
3. “Hemen herkes önceden bu dokumacılığı yapardı”
71 yaşındaki Faize Yoldaş 18 yaşından beri kullanılmayan kıyafetleri şerit şerit kesip, dokuyarak kilim yapıyor. Balıkesir’in Sarıbeyler köyündeki evinin bir odasına kurduğu el tezgahında tüm işini gören Yoldaş, eskiden köydeki bütün genç kızların evlerindeki kilimlerini kendilerinin dokuduklarını, bugün ise kendisi ile birlikte köyde sadece üç dört kişinin çaput kilim dokumacılığı yaptığını belirtiyor.
4. “Eskiden olanı beğenir mi herkes, gençler beğenir mi?”
Faize Yoldaş, çaput kilim dokumacılığının neden yok olmak üzere olduğunu şu sözlerle anlatıyor: “Pazarda halı var, kilim var, sırtlarının kıyafeti tamam, evine yazacak kilim tamam, eskiden olanı beğenir mi herkes, gençler beğenir mi?”
5. Yasin Sert, Faize Yoldaş’tan aldığı kilimleri Balat’ta kurduğu atölyede işlemeye başladı
Geri dönüşümle ilgili bir şeyler yapmak isteyen Yasin, kullanılmayan kıyafetlerin geri dönüşüm yolunu bulmuştu. Faize Yoldaş’ın yaptığı kilimleri satın alarak, arkadaşlarının desteğiyle Balat’ta atölye kuran Yasin, bu kilimleri işlemeye başladı.
6. Hem faydalı hem farklı bir marka: Chapputz
Küçüklüğünden beri dikiş dikmeye merakı olan Yasin, aldığı kilimlere modern tasarımlar ekledi. Bu yeni tasarımlarını da Chapputz adlı markanın altında bir araya getirdi.
7. Çevreye ve insana değer veren bir çalışma
Çaput kilim dokumacılığı kültürünü tekrar canlandırmayı hedefleyen Yasin, bu hedefinin ortaya nasıl çıktığını şu sözleriyle anlatıyor: ”Üniversiteye başladıktan sonra hep ‘faydalı ama farklı ne yapabilirim’ diye soruyordum kendime. Geri dönüşümü önemsediğim için çevre alanında bir şeyler yapmalıyım diye düşündüm. Çünkü insanoğlu olarak çevreyi kirletirken maşallah çok iştahlıyız, fakat iş onu onarmaya geldiğinde maalesef aynı kararlılığı gösteremiyoruz.”
8. Bu ürünler Nişantaşı, Cihangir ve Karaköy gibi lüks semtlerde satılıyor
Yasin Sert’in tasarladığı bu yeni ürünler İstanbul’un lüks semtlerinde satılmaya başladı. Sosyal medyadan da büyük ilgi gören bu ürünler, Sarıbeyler köyündeki diğer kadınlarında dokumacılıkla tekrar ilgilenmesini sağladı.
9. “Civar köyleri gezip onların kilimlerini de Yasin’e sattım. Onları da para sahibi yaptım”
Yapılan kilimlerin satın alındığını duyan civar köydeki kadınlar Faize Yoldaş’ın yanına gelerek, Yasin’le tanışmak istediler. Yasin’in ikinci gelişinde kilimleri azalmış olan Yoldaş, civar köyleri gezerek topladığı kilimleri Yasin’e sattı. Böylece diğer kadınlara da para kazandırdı.
10. Faize Teyze, yaptığı kilimlerin İstanbul’da satılıyor olmasından çok mutlu
Faize Teyze, “Mesela İstanbul’u televizyonda görüyorum. Benim yaptığım işler İstanbul’un içinde değer kazanmış. Ne kadar iyi bir şey.” sözleriyle, köyde yaptığı bir kilimin İstanbul’a ulaşmasından ve orada satılmasından ne kadar memnun olduğunu dile getirdi.
11. Yoldaş, kazandığı parayla borçlarını kapatmaya başladı
Yasin’in aldığı malzemelere karşılık verdiği parayla borçlarını ödeyen Yoldaş, yaptığı işin değerlenmesinin memnuniyetini yaşıyor.
12. Sıra bu kültürü yurt dışına taşımakta
Yasin, “Kendimizi geri dönüşüm konusunda eksik görüyoruz. Halbuki bu bizim kendi kültürümüzden gelen bir değer. Bu değerin, geri dönüşümün Türk kültüründe önemli bir yeri olduğunu ispatlamak için Chapputz’u yurt dışına taşımak istiyorum” diyor.