Sosyal medyada, İstanbul Boğazı’nda yavaşça süzülen devasa bir futbol topunun yer aldığı videoya görmüş olabilirsiniz. Veya Paris sokaklarını kırmızıya boyayan bir rujun ilginç görüntüsü karşınıza çıkmıştır. Benzer örnekleri çoğaltmak mümkün. İşte enteresan bir örneğine rastlayabileceğiniz bu görüntüler, yaratıcı pazarlama kampanyalarının bir ürünü olarak, CGI teknolojisi ile üretiliyor. CGI reklam ve CGI animasyonlar, son günlerin en popüler ve ilginç pazarlama yöntemleri arasında yer alıyor. CGI reklamlar, hayal gücünün sınırlarını zorlayan, son derece ilginç ve bir o kadar gerçekçi videoların ortaya çıkmasına da olanak tanıyor. Peki, CGI reklam nedir, CGI animasyonlar nasıl üretiliyor? Gelin, pazarlama ve reklam dünyasının sıra dışı trendi nedir, birlikte bakalım.
Teknolojik gelişmeler, yaşamın her alanında olduğu gibi reklam ve pazarlama sektörlerinde de önemli yenilikler meydana getiriyor
Sektördeki yaratıcı beyinler, gelişen teknoloji sayesinde sıra dışı pazarlama stratejileri geliştiriyor, oldukça ilginç reklamlar ortaya çıkarıyor.
Sektörünün son dönemdeki en ilgi çekici ürünü ise şüphesiz CGI reklamlar
Peki, bu ilgi çekici teknoloji tam olarak nedir? CGI reklam nasıl üretiliyor?
CGI reklam nedir?
Bu soruya yanıt vermeden önce CGI teknolojisinin ne olduğuna bakmakta fayda var. CGI, Computer Generated İmagery kavramının kısaltması. Kavram dilimizde ise bilgisayar tabanlı görüntü veya bilgisayarda oluşturulan görüntü şeklinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra CGI, görsel efekt türlerinden biri olarak kabul ediliyor.
CGI en basit haliyle, bilgisayar yazılımıyla oluşturulan sahneler, efektler ve görüntüler, şeklinde de tanımlanabilir
CGI teknolojisi ile statik veya dinamik, 2D veya 3D görseller üretmek mümkün. Bu sebeple reklam, sinema ve televizyon gibi görsel sanatların yer aldığı pek çok sektörde etkin şekilde kullanılıyor.
CGI animasyon nasıl çalışıyor?
Yukarıda değindiğimiz gibi CGI, bilgisayar yazılımları sayesinde üretilen görselleri tarif etmek için kullanılıyor. Geleneksel animasyonlardan farklı olarak işin içerisine bilgisayar teknolojisinin dahil edilmesi, sanatçılara çok daha geniş imkanlar kazandırıyor, neredeyse sınırsız bir hareket alanı tanıyor. Örneğin bugün popüler olan pek çok sinema filminde ve televizyon dizisinde CGI, en belirleyici unsurlar arasında yer alıyor. Çünkü bu teknoloji sayesinde fantastik evrenler ve yeni dünyalar yaratmak mümkün.
CGI ile geleneksel animasyonlar arasındaki en belirgin fark ise CGI teknolojisinde bilgisayar yazılımlarının kullanılması
Geleneksel animasyonlarda akıcı bir hareket oluşturmak için çizimler ve hareket sekansları kullanılıyor. Ancak CGI teknolojisinde ise oluşturulan sanal iskeletler, bilgisayar yazılımı ile tamamlanıyor. Böylece hem zamandan ve enerjiden tasarruf ediliyor hem de normal şartlarda ortaya çıkarılması imkânsıza yakın olan gerçekçi görüntüler, karakterler, yapılar veya dünyalar inşa etmek mümkün hale geliyor.
CGI yeni bir teknoloji değil. Kökenleri ünlü yönetmen Alfred Hitchcock’un 1958 tarihli Vertigo filmine kadar uzanıyor
CGI teknolojisi o günden bu güne kadar pek çok filmde ve televizyon dizisinde kullanıldı. Ancak elbette teknolojik gelişmeler, CGI görüntülerin de daha etkili hale gelmesine olanak tanıdı.
CGI, sanal ile gerçeğin başarılı bir şekilde birleştirilmesine olanak tanıyor
CGI teknolojisi bugünlerde pazarlama ve reklam sektörünün en popüler unsuru
Bazı şehirlerdeki sembol yapıların üzerine yapılan giydirmeler, İstanbul Boğazı’nda yavaşça süzülen devasa bir futbol topu veya Paris sokaklarını kırmızıya boyayan bir ruj… Bunlar, CGI reklam söz konusu oluğuna karşımıza çıkan örneklerden sadece birkaçı.
Özellikle sosyal medyada milyonlarca insan tarafından izlenen bazı CGI reklamlar, izleyenlerin gerçeklik algısını bozabilecek denli başarılı
Gelin son dönemde popüler hale gelen CGI reklamların bazı başarılı örneklerine birlikte bakalım
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Kaynak: 1