Pablo Picasso’nun bir sürü ünlü eseri var. Cezayirli Kadınlar (diğer adıyla Les Femmes d’Alger) tablosu bunların arasında pek bilineni değil. Toplamda 15 versiyonu olan tablo serisi, Picasso’nun yaşadığı dönemin sosyal ve kültürel atmosferini yansıtan karmaşık bir temsili. Birbirinden ilginç versiyonlardan oluşan tabloların hepsi ayrı birer hikaye anlatıyor. İşte Pablo Picasso’nun Cezayirli Kadınlar tablosu hakkında bilmeniz gerekenler 👇
1. Cezayirli Kadınlar başka bir eserden ilham alınarak yapıldı
Ressam Eugène Delacroix’nin “Cezayirli Kadınlar Dairelerinde” adlı tablosunu tamamlamasından 120 yıldan fazla bir süre sonra, Picasso bu tabloya takıntılı hale gelmişti. Sanatçı Françoise Gilot, Picasso’nun sık sık Cezayirli Kadınlar tablosunun (Femmes d’Alger) kendi versiyonunu yapmaktan bahsettiğini ve onu incelemek için ayda bir kez Louvre’a gittiğini söylüyor.
2. Bu resim serisi aynı zamanda Henri Matisse’e de atıfta bulunuyor
Sevgili arkadaşı (ve rakibi) Henri Matisse’in Kasım 1954’teki ölümünün ardından Picasso, Cezayirli Kadınlar tablosunu, onun sevdiği bir konuda yapmaya karar verdi.
3. Les Femmes d’Alger’in A ve B Versiyonu aynı gün tamamlandı
13 Aralık 1954’te Picasso, Cezayirli Kadınlar serisine bu iki tabloyla başladı. İlki canlı renklere sahipken ikincisi ise grisaille yöntemine göre tek renkli bir paletle yapılmıştı.
4. Picasso’nun o zamanki kız arkadaşı Jacqueline Roque, Cezayirli Kadınlar için modellik yaptı
C Versiyon’a ulaştığında Picasso, Roque’u seriye dahil etmişti. Roque’un kısa figürünün, Cezayirli Kadınlar serisindeki üç ana figürün çoğuna model olduğuna inanılıyor. Tarihçiler ayrıca Roque’un yüzünün O Versiyonunda soldaki figürde göründüğünü belirtiyorlar.
5. Picasso resimleri doğaçlama yaptı
Sanat simsarı ve Picasso organizatörü Daniel-Henry Kahnweiler daha sonra resimlerin yaratılışıyla ilgili bir anısını şöyle anlattı: “Picasso bana her zaman Femmes d’Alger serisindeki ertesi günün resmini düşündüğünü ve bunun ne olacağını merak ettiğini söylüyordu.”
İlginizi çekebilir:
13 Maddede Pablo Picasso ve İhtiraslı Yaşamı
6. L Versiyonu aşk Tanrıçası’ndan ilham almış olabilir
Cezayirli Kadınlar’ın L Versiyonu’nda, elinde nargile ile oturan tek bir kadın yer alıyor. Bu versiyon eski bir Orta Doğu aşk ve savaş tanrıçasından alınmış olabileceği düşünülüyor.
7. M Versiyonu, Picasso’nun eşini kaybettiği gün yapıldı
Rus balerin Olga Picasso (kızlık soyadı Khokhlova), 11 Şubat 1955’te kanserden vefat etti. Halen yasal olarak evli olmalarına rağmen ikili, 20 yıldır ayrı yaşıyorlardı.
8. Serinin son tablosu olan O Versiyonu’ydu
Cezayirli Kadınlar serisinin son bölümü olan O Versiyon’u en çok sevilen eserlerden biriydi. Amerikalı sanat eleştirmeni Leo Steinberg, O Versiyonu’nda her şey bir araya geldiğini ve bir anlamda diğer eserlerin sentezi olduğunu söyledi.
9. Picasso, Delacroix’nin Cezayirli Kadınlar tablosunu beğeneceğine inanıyordu
Picasso bir defasında Kahnweiler’a, “Delacroix bu resimleri görseydi ne derdi acaba?” diye sordu ve Kahnweiler, Delacroix’nin muhtemelen onları beğeneceğini söyledi. Picasso da aynı fikirdeydi.
10. Picasso’nun resim satıcısı Cezayirli Kadınlar’ın tüm serisinin birlikte satılması için mücadele etti
Picasso, 15 parçanın tamamının set olarak satılacağından şüpheliydi. Ama Kahnweiler ya hepsini satacaktı ya da hiçbirini. Haziran 1956’da Amerikalı koleksiyoncular Victor ve Sally Ganz, tüm set için 212.500 dolar ödedi. Çok geçmeden çift, yalnızca C , H , K , M ve O versiyonlarını kendilerine ayırarak kalanı Saidenberg Galerisi’ne sattı.
Cezayirli Kadınlar tablosu hakkında bilmeniz gerekenler yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Kaynak: 1